Duitse 50-plussers kiezen deze Spaanse stad als favoriet, maar geldt dat ook voor Nederlanders en Belgen?

Deze Spaanse stad is de grote favoriet bij Duitse 50-plussers
Beeld: via canva.com

Duitse 50-plussers kiezen deze Spaanse stad als favoriet, maar geldt dat ook voor Nederlanders en Belgen?

Volgens de Best-Ager-City-Index van TUI AG is de favoriete Europese stad onder Duitse senioren reizigers er een met een Spaanse naam. Uit een totaal van 60 onderzochte Europese steden, die populair zijn voor stedelijke uitstapjes bij de oudere Duitse bevolking, zijn er vijf stadsbestemmingen geïdentificeerd die bijzonder aantrekkelijk zijn voor deze groep reizigers. Maar geldt dit ook voor de Nederlandse en Belgische 50-plussers?

Het onderzoek, uitgevoerd op basis van elf criteria, heeft zich geconcentreerd op de gedachten en zorgen van Duitse ‘agers’, oftewel mensen van boven de 50. Als opmerkelijkste uitkomst heeft Málaga zich gepositioneerd als de vriendelijkste bestemming voor senioren. Na deze stad in Andalusië volgen in de rangschikking Boedapest, Barcelona, Berlijn, Praag, Ljubljana, Tartu, Warschau, Dresden en Lissabon.

Málaga heeft een algemene ‘ager’-score van 75 gekregen, wat meer is dan de 69 in Boedapest, 66 in Barcelona en 65 in Berlijn. Volgens de studie van TUI heeft Málaga gemiddeld 59,4 mm aan regen en 7,5 uur gemiddeld zonneschijn. De gemiddelde prijs voor een cappuccino is 1,74 euro (in Barcelona is dat 2,23 euro) en voor een biertje 2,50 euro (in Barcelona 3 euro). Het openbaar vervoer kost gemiddeld 1,40 euro (in Barcelona 2,40 euro) en Málaga heeft volgens de resultaten 35 musea om te bezoeken (in Barcelona 100+). Málaga scoort ook goed wat betreft de tevredenheid voor de gezondheidszorg met 64,8% (in Barcelona 67,2%) en de beveiligingsindex van 72,9 (in Barcelona 50,2).

Er is ook gekeken naar dichte boomplantages en groene ruimten waar Málaga het beste scoort. Groene ruimten zoals parken, tuinen of bossen vormen oases van ontspanning in de stad en verbeteren de luchtkwaliteit. Dit effect mag niet worden onderschat voor senioren, gepensioneerden en mensen in het algemeen met chronische ziekten zoals astma. Het is bewezen dat de gezondheidseffecten van fijn stof oudere mensen meer treffen vanwege hun verzwakte immuunsysteem. Reizen naar steden met dichte boomplantages, zoals Málaga (53,6%), Ljubljana (50,3%) en Vilnius (47,2%), is dubbel de moeite waard voor 50-plussers.

We hebben in geval van de Nederlandse en Belgische 50-plussers geen onderzoek kunnen vinden over de favoriete bestemmingen in Europa en Spanje, maar het feit dat er jaarlijks tienduizenden senioren toeristen naar Málaga reizen en dat aan de Costa del Sol, en ook steeds meer in en rondom de stad Málaga, veel Nederlanders en Belgen wonen, kunnen we voorzichtig concluderen dat ook voor de Nederlandse en Belgische 50-plussers Málaga een grote favoriet is. Málaga moet waarschijnlijk wel het podium delen met plaatsen aan de Costa Blanca waar meer Nederlanders en Belgen wonen.

Ga naar de inhoud