Catalaanse dorp Calonge wil eerste ‘boeken-dorp’ van Catalonië en Spanje worden

Catalaanse dorp Calonge wil eerste ‘boeken-dorp’ van Catalonië en Spanje worden
Beeld: Gemeente Calonge / Facebook
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

GIRONA – Het dorp Calonge aan de Costa Brava in de provincie Girona wil het eerste ‘boeken-dorp’ van Catalonië en waarschijnlijk ook van Spanje worden. Om dat te bewerkstelligen is de gemeente op zoek naar ondernemers die met originele ideeën komen om de 7 lokalen die worden aangeboden te bezetten. Uiteraard moet het iets met boeken te maken hebben en het lijkt erop dat het initiatief succesvol is want er zijn 130 ideeën binnengekomen bij de gemeente en er is veel interesse voor het culturele initiatief.

De gemeente kwam met het idee van ‘Calonge, poble de llibres’ om zo deel uit te maken van de zogenaamde ‘booktowns’, een internationaal netwerk van steden en dorpen waar alles draait om boeken (International Organisation of Book Towns). Een boeken-dorp/stad is een plaats die bekendheid geniet vanwege het grote aantal antiquariaten en tweedehands boekenwinkels. In Nederland is Bredevoort onderdeel van het Booktownds-netwerk en in België is dat het dorp Redu.

Calonge wil zo’n ‘boeken-dorp’ worden en is op zoek naar creatieve ondernemers waarvan er zeven 10.000 euro gemeente-subsidie ontvangen om meubels, decoratie en inrichting te kopen en nog eens 6.000 euro om personeel (liefst uit het dorp zelf) aan te nemen. Er zijn ook diverse belastingvoordelen en de kans op subsidies van 50 procent voor de rehabilitatiekosten van panden. Naast dat startkapitaal en financiële hulp kunnen deze ondernemers ook gebruik maken van zeven lokalen in het historische centrum van het dorp. 

Het initiatief ‘Calonge, een stad van boeken’ maakt deel uit van een plan om het dorp nieuw leven in te blazen en het als een cultureel dorp die creativiteit, kennis en transformatie genereert op de landkaart te zetten. Daarom heeft de gemeente Calonge boekverkopers, ondernemers en zelfs schrijvers opgeroepen te reageren, iets wat massaal werd gedaan met 130 aanmeldingen en ideeën en het bezoek van 56 kandidaten.

Calonge (11.331 inwoners) bevindt zich in een bevoorrechte omgeving tussen de zee en de bergen. De comarca Empordà heeft een bevolking van 11.614 inwoners van 75 nationaliteiten, een aantal dat in de zomermaanden stijgt naar 100.000 mensen. Calonge heeft in de zomer een potentieel lezerspubliek van een miljoen mensen binnen een straal van 30 minuten met de auto en 200.000 buitenlandse lezers die in hun oorspronkelijke taal lezen, waaronder ook Nederlanders en Vlamingen die in deze comarca wonen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.