Geen nachtelijk klokkengeluid meer in Catalaanse stad omdat toeristen niet kunnen slapen

Geen nachtelijk kokkengeluid meer in Catalaanse stad omdat toeristen niet kunnen slapen
Beeld: Santa Maria dels Turers

Geen nachtelijk klokkengeluid meer in Catalaanse stad omdat toeristen niet kunnen slapen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – De inwoners van de stad Banyoles zullen na meer dan 60 jaar ‘s nachts geen klokkengeluid van de Santa Maria dels Turers kerk meer horen omdat de klokken al een paar weken niet meer mogen luiden tussen 22.00 ‘s avonds en 8.00 uur ‘s morgens. De reden daarvoor is omdat de rector van de parochie besloten heeft de klokken stil te houden na de onophoudelijke klachten van de eigenaar van een toeristisch appartement.

De kerk Santa Maria dels Turers in Banyoles (Girona) werd tussen 1269 en 1333 gebouwd en al meer dan 60 jaar horen de ruim 20.000 inwoners van de kleine stad elk uur de klokken luiden, zoals dat vaak gebruikelijk is in Spaanse open en steden. Maar nu zwijgen de kerkklokken tussen 22.00 ‘s avonds en 8.00 uur ‘s morgens omdat één iemand niet blij is met het klokkengeluid.

Niet dat deze persoon zelf er last van heeft maar zijn gasten in het toeristische appartement dat hij verhuurd hebben er wel last van. Zij klagen dat ze vanwege het geluid van de kerkklokken niet kunnen slapen. Weliswaar zijn de klokken niet nodig voor het functioneren van de parochie maar het is een traditioneel geluid dat wel in meer steden en dorpen te horen is op elk kwartier en elk uur.

Ondertussen is er dan ook een discussie ontstaan in de stad want de meeste inwoners willen gewoon dat de klokken ook ‘s nachts blijven luiden. Zij horen het na al die jaren niet meer maar het is een traditie die in stand gehouden moet worden. Daarnaast vinden ze het belachelijk dat een iemand klaagt omdat enkele toeristen klagen en dan meteen de klokken het zwijgen wordt opgelegd door de kerk.

Als tegengeluid hebben circa 200 inwoners een ‘pannen-optocht’ (cacerolada) gehouden waarbij ze door de straten trokken en hard geluid maakten op pannen om zo het stilzwijgen van de kerkklokken te compenseren en om zo hun ongenoegen te tonen over de beslissing van de rector van de parochie. Ondertussen worden er in Banyoles ook handtekeningen opgehaald om zo de klokken weer aan het luiden te krijgen tussen 22.00 ‘s avonds en 8.00 uur ‘s morgens.

Ga naar de inhoud