Overzicht met de 10 meest gebruikte medicijnen in Spanje

Overzicht met de 10 meest gebruikte medicijnen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Jaarlijks kopen de inwoners van Spanje voor meer dan 9,5 miljard euro aan medicijnen en het is dan ook niet ongebruikelijk om in elke willekeurige badkamer in het land tientallen pakjes, doosjes en potjes te zien staan met daarin allerlei soorten medicijnen. Aangezien de inwoners van Spanje veel medicijnen kopen is het dus ook niet geheel vreemd om op bijna elke straathoek wel een apotheek met of zonder knipperend groen of rood kruis te zien. Maar wat zijn nu de meest gebruikte medicijnen in het land?

Elk jaar plaatst de Bedrijfsfederatie van Spaanse Apothekers een rapport met daarin de lijst met meest verkochte medicijnen in Spanje. In dit geval gaat het om de lijst van het jaar 2020 die ondanks de corona-pandemie nagenoeg hetzelfde is gebleven als de lijst van 2019. Er zijn echter enkele dalers en stijgers maar dat komt hoofdzakelijk door de corona-maatregelen waaronder de thuisblijfplicht in 2020.

De omzet van de apotheken in Spanje groeide in 2020 met 4,4 procent ten opzichte van 2019. Deze groei wordt grotendeels verklaard door de promotie van producten met betrekking tot bescherming tegen Covid-19 (hydroalcoholische gels, mondkapjes en handschoenen). Zonder deze laatste artikelen zouden apotheken in de eerste helft van 2020 verliezen hebben geboekt van tenminste 3,3 procent.

In 2020 groeide het gebruik van medicijnen voor constipatie, obesitas, spijsvertering en vitamines door de aangepaste levensstijl. Maar er was ook een alarmerende stijging van het gebruik van antipsychotica en antidepressiva. Daartegenover staat dat de verkoop van dermatologische producten, anticonceptiva, anti-griep en medicijnen voor de luchtwegen is gedaald.

Top 10

Nolotil – een veel gebruikte en effectieve pijnstiller om ook koorts te verminderen.

Adiro 100 – voorkomt de vorming van trombi en vermindert het risico op arteriële blokkades. Het wordt voorgeschreven aan mensen met cardiovasculaire problemen.

Paracetamol Kern Pharma – wordt gebruikt om milde en matige pijn te verlichten en koorts te verminderen.

Enantyum – wordt gebruikt voor de behandeling van pijn van milde of matige intensiteit, zoals spier-, gewrichts-, menstruatie- of tandpijn.

Paracetamol CINFA – wordt gebruikt voor de symptomatische behandeling van lichte tot matige pijn en koorts bij volwassenen en adolescenten ouder dan 15 jaar en met een gewicht van meer dan 50 kg.

Euthyrox – is een synthetisch schildklierhormoon voor de behandeling van ziekten en disfuncties van de schildklier.

Ventoline – wordt gebruikt als kortwerkende luchtwegverwijder.

Sintrom – zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert en is dus een antistollingsmedicijn waardoor er minder kans op trombose is.

Orfidal – is een kalmeringsmiddel en voorkomt nervositeit, angst, maakt rustiger, ontspant spieren en vermindert ontwenningsverschijnselen. Ook stopt het epilepsie-aanvallen.

Lexatine – verlicht psychische spanning, angst en nervositeit. Bij hogere doseringen heeft het een kalmerend en spierverslappend effect.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.