Ook vogels en andere dieren lijden onder de hitte in Spanje

Ook vogels en andere dieren lijden onder de hitte in Spanje
Beeld: Canva

Ook vogels en andere dieren lijden onder de hitte in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Nu Spanje al onder de derde hittegolf kreunt sinds het begin van de zomer, wordt ook duidelijk dat het niet alleen de mens is die daaronder lijdt. In Zaragoza sprongen heel wat vrijwilligers in de bres om dieren in nood te redden van de extreme hitte. De groene brigade van de stad moet elke dag meermaals uitrukken.

Vorige week tijdens de hittegolf telden de werknemers van de groene brigade van de stad Zaragoza op 1 ochtend maar liefst 20 incidenten met vogels die door de hitte uit hun nest vielen en hulp nodig hadden. Het probleem is dat de kuikens door de grote hitte te vroeg het nest willen verlaten. Ze komen dan vaak op de grond terecht maar kunnen niet opnieuw opvliegen omdat ze nog erg kleine pootjes hebben in vergelijking met hun al grote vleugels.

Het merendeel van de vondelingen waren gierzwaluwen, maar de brigade vond ook gewone zwaluwen, torenvalken of dwerguilen. Verder waren er ook vleermuizen en egels tussen de slachtoffers. Vrijwilligers hielpen de brigade om de dieren in nood in doosjes naar het opvangcentrum te brengen.

Volgens het hoofd van de groene brigade is ook in de stad een biodivers ecosysteem erg belangrijk. Hij raadt de burgers aan een dier in nood niet te voeden en geen water te geven, maar zo snel mogelijk te bellen naar 6099270090 of 112. Het is wel aangewezen het dier in een kartonnen doosje te stoppen waarin luchtgaatjes zijn geprikt. Hoe rustiger het dier is en hoe minder mensen het ziet hoe beter.

Je begrijpt het wel. De droogte en de extreme hitte deze zomer vormt ook voor dieren en planten een bijzonder zware uitdaging.

gier2
Jonge gierzwaluwen vallen uit nesten vanwege de hitte in Spanje
Vanwege de hitte in Spanje kan het voorkomen dat je een jonge gierzwaluw (vencejo) op straat vindt omdat deze uit hun nest valt. Maar wat moet je dan doen en belangrijker nog, wat moet je niet doen?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud