Meer zonnebloemen verwacht in Spanje en wereldwijd

Meer zonnebloemen verwacht in Spanje en wereldwijd
Beeld: via canva.com

Meer zonnebloemen verwacht in Spanje en wereldwijd

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er wordt verwacht dat de aankomende campagne van de Spaanse Vereniging voor de Zonnebloem (Asociación Española del Girasol of AEG) het vorige record van 56,2 miljoen ton, gevestigd in het seizoen 2021-2022, zal overtreffen met bijna 700.000 ton. Dit zou niet alleen een toename van ongeveer 5% vergeleken met het jaar ervoor zijn, maar ook een extra hoeveelheid van 1,6 miljoen ton bovenop eerdere voorspellingen.

De AEG heeft gegevens verzameld die aangeven dat het zonnebloemzaaioppervlak in Spanje voor deze campagne ongeveer 740.000 hectare bedraagt. Daarnaast wordt verwacht dat de nationale oogst een productie van 890.000 ton zal opleveren. Al 70% van het in Andalusië gezaaide zonnebloemgebied is geoogst. Ondanks de heersende droogte wordt de gemiddelde productie geschat op 800-900 kilogram per hectare. Bovendien wordt verwacht dat de oliekwaliteit hoger zal zijn dan in de voorgaande campagne van 2021-2022.

Volgens de vereniging beslaat het zonnebloemzaaioppervlak in Oekraïne op wereldschaal 6,5 miljoen hectare, wat een stijging van 8% vergeleken met het vorige jaar zou inhouden. De oogst wordt geschat op 15,3 miljoen ton, bijna 9% meer dan het jaar ervoor. Deze prognose is echter afhankelijk van hoe het gewapend conflict in het land zich ontwikkelt, vooral nu Rusland zijn dreigement heeft uitgevoerd om het akkoord dat de graanexport vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee waarborgde, niet te vernieuwen.

Voor de campagne van 2023-2024 wordt verwacht dat de productie in Rusland voor het tweede jaar op rij een piek van 16,4 miljoen ton zal bereiken. Als deze prognose wordt gerealiseerd, zal Rusland zijn positie als grootste leverancier van zonnebloemzaden op de wereldmarkt behouden.

Volgens de AEG is in Roemenië 1,25 miljoen hectare en in Bulgarije 700.000 hectare beplant, wat slechts een minimale variatie vergeleken met het gemiddelde van eerdere jaren aangeeft. Beide landen vertonen een lage toepassing van de hoog-oleïsche zonnebloem, ongeveer 15% van het totaal.

Frankrijk houdt de trend van de laatste jaren vast en blijft de grootste producent van hoog-oleïsche zonnebloemen, met een aandeel van 80%, tegenover 20% voor de conventionele hoog-linoleïsche variant. Het land breidt het zonnebloemteeltgebied steeds verder uit. Volgens de AEG zal het oppervlak naar verwachting bijna 868.000 hectare bedragen, een stijging vergeleken met de 855.000 hectare in 2022.

Hongarije daarentegen had in 2022 een zeer ongunstige campagne te verduren vanwege droogte, maar 2023 begon met verbeterde omstandigheden. Hierdoor wordt een beplant oppervlak van ongeveer 780.000 hectare verwacht, een stijging vergeleken met de 715.000 hectare van de vorige oogst, waarbij 83% van de zonnebloemen van het conventionele hoog-linoleïsche type is.

Volgens de AEG is ook Turkije het seizoen goed begonnen, met veel regenval. Het wordt geschat dat het totale beplante gebied ongeveer 600.000 hectare bedraagt, bijna volledig beplant met hoog-linoleïsche zonnebloemen.

De zonnebloem heeft in Argentinië al drie opeenvolgende seizoenen een toename van het beplante oppervlak gezien. In het huidige seizoen zou het zonnebloemteeltgebied in dit Zuid-Amerikaanse land volgens de vereniging kunnen groeien tot 2,2 miljoen hectare en een productie van vier miljoen ton kunnen realiseren.

Ga naar de inhoud