Waarom komen haaien soms zo dicht bij de Spaanse kust?

Waarom komen haaien soms zo dicht bij de Spaanse kust?
Beeld: @MartinMakepeace / twitter

Waarom komen haaien soms zo dicht bij de Spaanse kust?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ondanks de vele kilometers kustlijn zijn haaienaanvallen uiterst zeldzaam in Spanje. En toch komen de tot de verbeelding sprekende dieren vaak dicht bij de kust. De krant El Confidencial laat een bioloog aan het woord en verklaart dat gedrag.

Wat is er beter en rustgevender dan een dagje op het strand? Zeker in het hete Spanje. Al hebben heel wat badgasten zich de laatste tijd zien schrikken wanneer plots een haai opdook vlak voor de kust. Aanvallen zijn gelukkig zeldzaam. De afgelopen 400 jaar werden in Spanje bij weten slechts twee mensen door een haai aangevallen. In geen van die gevallen had de beet een dodelijke afloop.

De bioloog en TikTok gebruiker met account Marioeldewonderfulworld geeft via zijn sociale netwerk een woordje uitleg. Eerst en vooral gaat het niet altijd over dezelfde haaiensoort. Een paar weken geleden verscheen in A Coruña een exemplaar van de klassieke witte haai. In de Middellandse Zee gaat het dan weer vaak om de blauwe haai die daar in groten getale aanwezig is.

De blauwe haai is voor mensen compleet onschadelijk. Ook de witte haai is zo goed als onschadelijk, alleen heeft die in de culturele verbeelding een erg slechte reputatie gekregen. De blauwe haai houdt vooral van koud water. Wanneer de temperaturen in de zomer stijgen, warmen sommige delen van de zee op. De blauwe haai gaat dan op zoek naar frissere stukken en kan zo soms worden meegevoerd tot aan de kust. Als je hem daar dan al ziet, is hij of zij waarschijnlijk gewoon aan het rusten voor de reis terug.

@marioeldewonderfulworld ¿Porque llegan tiburones a las costas españolas? #foryou #parati #tiburones #tiburonesespaña #animalessalvajes ♬ sonido original – Mario el de Wonderfulworld
Ga naar de inhoud