Groot deel van de bosbranden tot nu toe in Spanje vond plaats langs de Middellandse Zee

Europa Press
Beeld: Europa Press

Groot deel van de bosbranden tot nu toe in Spanje vond plaats langs de Middellandse Zee

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna 40% van al het door bosbranden verwoeste natuur tot nu toe dit jaar in Spanje werd vernietigd langs de Middellandse Zeekust. In totaal hebben er tot 19 augustus in Spanje 4.493 bos- en natuurbranden plaatsgevonden waarvan 3 grote (meer dan 500 hectare). Dat is echter niet te vergelijken met het jaar 2012 toen er 12.648 branden plaatsvonden waarvan 34 grote. 2018 is tot nu toe een redelijk rustig jaar geweest voor bos- en natuurbranden.

De deelstaten langs de Middellandse Zeekust zoals Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië zijn goed voor 39,5% van alle door bos- en natuurbranden verwoeste natuur. Zo’n 25% van alle 4.493 bos- en natuurbranden vond plaats langs de Middellandse Zeekust.

Volgens het ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding is 2018 een relatief rustig jaar wat betreft aantal bosbranden (4.493), aantal verwoeste natuur (17.815 hectare) en aantal grote bosbranden (3 branden van meer dan 500 hectare).

Totaal

Tussen 1 januari en 19 augustus vonden er in Spanje 4.493 bos- en natuurbranden plaats in Spanje wat veel minder is dan de 10.091 branden die dezelfde periode in 2017 plaatsvinden. Van al deze bosbranden waren er 3 van meer dan 500 hectare, 1.266 van meer dan één hectare (te vergelijken met een voetbalveld) en 3.227 kleinere branden van minder dan één hectare.

Tijdens deze branden werd in totaal dit jaar 17.815 hectare natuur verwoest. 3.350 hectare werd in de as gelegd in bosrijk gebied, 12.243 hectare struikgewas en open bos en 2.221 hectare grasland en natuur afval.

Regio’s

39,5% van alle door bos- en natuurbranden verwoeste natuur vonden plaats langs de Middellandse Zeekust, inclusief de provincies die in het binnenland gelegen zijn terwijl 25% van alle verwoeste natuur geregistreerd werd langs het noordwesten en noorden van Spanje in de deelstaten Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. 20% van de branden vond plaats in regio’s die gelegen zijn in het binnenland van Spanje en 2,3% vond plaats op de Canarische Eilanden.

Andere jaren

2012 is tot nu toe het slechtste jaar geweest wat betreft bosbranden waarvan er dat jaar tot 19 augustus 12.648 branden plaatsvonden waarbij meer dan 180.000 hectare natuur werd verwoest, 10 keer meer dus dan dit jaar. Er vonden toen 34 grote branden plaats terwijl dat dit jaar slechts 3 grote branden zijn (van meer dan 500 hectare).

2009 was ook geen goed jaar aangezien er dat jaar 31 grote branden plaatsvonden en er 102.000 hectare natuur werd verwoest. In 2017 was dat ook veel want toen stond de trieste teller rond 19 augustus al op 80.000 hectare en 16 grote branden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.