skip to Main Content
Spaanse regering wil de resten van oud dictator Franco verplaatsen
20 Minutos

Spaanse regering wil de resten van oud dictator Franco verplaatsen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse regering wil de resten van oud dictator Franco verplaatsen

20 Minutos

MADRID – De Spaanse socialistische regering heeft een decreet goedgekeurd wat ervoor moet zorgen dat de resten van de oud dictator Francisco Franco worden verplaatst. Op dit moment bevinden deze zich na zijn dood in 1975 in de Valle de los Caidos wat een monument moet worden voor alle burgeroorlog slachtoffers en daar is geen plaats voor Franco.

Na de dood van Francisco Franco op 20 november 1975 werd de oud dictator bijgezet in de Vallei van de Gevallenen ofwel de Valle de los Caidos. Sindsdien heeft dat voor problemen gezorgd en heeft men meerdere pogingen gedaan om het lichaam van Franco op die plaats weg te halen. Nu lijkt het erop dat dit eindelijk zal gaan gebeuren nu de Spaanse regering van Pedro Sánchez (PSOE) een decreet heeft aangenomen om het lichaam van Franco op te graven en te verplaatsen.

Volgens voorstanders van de verplaatsing is dat niet meer dan logisch want geen enkel land heeft een monument en mausoleum voor een oud dictator die vele duizenden doden op zijn geweten heeft. Tegenstanders van de verplaatsing, waaronder de overgebleven familieleden van Franco, zijn uiteraard tegen de verplaatsing. Zij vinden dat de PSOE en Pedro Sánchez de opgraving en verplaatsing van Franco politiek gebruikt.

Familie

Wanneer Franco weggehaald zal worden zal het lichaam hoogstwaarschijnlijk verhuisd worden naar een nu nog onbekende plaats. In eerste instantie werd er gesproken over El Pardo (Madrid) waar de oud dictator naast zijn vrouw Carmen Polo zou komen te liggen. Familie van Franco sluit dat echter uit want die rustplaats is niet veilig genoeg. De familie heeft al aangegeven dat ze zich zal ontfermen over het lichaam van Franco maar niet voordat ze alle mogelijke beschikbare rechtsmiddelen heeft gebruikt om opgraving te voorkomen.

De Valle de los Caídos moet na het verwijderen van de resten van Franco een monument ter herinnering aan de gevallenen van beide kanten tijdens de Burgeroorlog (guerra civil) en de Franco jaren (franquismo) gaan worden.

Feiten

Met de bouw van de Valle de los Caidos werd begonnen in 1940 een jaar na het einde van de burgeroorlog als herinnering aan “nuestra gloriosa cruzada” ofwel “onze glorieuze kruistocht”. Het moest een monument worden ter ere van de slachtoffers van de burgeroorlog, van beide kanten (mits katholiek). Er werden 33.833 mensen begraven in het monument. Ook oud dictator Franco had een plaats voor hemzelf gereserveerd om zo van het monument zijn mausoleum te maken.

In 1941 werd met de bouw begonnen; het geheel kwam gereed in 1959. In de rotsen werd een gigantische kerkruimte uitgehouwen, in totaal 260 meter lang en 22 meter breed. 200.000 ton graniet werd uitgehakt en met dynamiet opgeblazen om deze ruimte te creëren. Op de berg staat een kruis van 150 meter hoog. 20.000 politieke gevangenen hebben aan het monument gewerkt.

De omstandigheden van de bouw, het al of niet inzetten van dwangarbeiders en hun aantal, de arbeidsomstandigheden voor de gevangenen, het aantal verongelukte arbeiders blijven tot op heden een hevig strijdpunt. De meeste publicaties zijn sterk ideologisch gekleurd en de getallen lopen sterk uiteen, afhankelijk van het kamp van de schrijver of commentator.

Het hedendaagse Spanje, dat met de Ley de la Memoria Histórica uit 2006 (de Ley 52/2007, afgesloten op 26 december 2007) beslist heeft alle monumenten en straatnamen ter ere van prominenten uit de tijd van dictatuur uit het straatbeeld te verwijderen zit met dit monument voor het nationaal katholicisme in de maag.

Enerzijds wil de wet ertoe bijdragen dat de honderdduizenden doden die overal in anonieme massagraven begraven liggen geïnventariseerd en geïdentificeerd worden en anderzijds wil ze afrekenen met dit pijnlijke verleden. In tegenstelling tot andere dictaturen (nazi-Duitsland, Argentinië, Zuid-Afrika) was er in Spanje nooit een Commissie van de Waarheid opgericht om de misdaden van het regime te beschrijven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 39 reacties
 1. Om het even in zijn historische perspectief te stellen. Blijkbaar vergeten velen dat dictator Franco een militaire staatsgreep gepleegd heeft tegen de legitime en democratisch verkozen Spaanse republikeinse regime en dat hij zich daarna, zonder enige democratische legitimiteit, persoonlijk tot absolute leider van Spanje heeft gekroond (weinig bekende feit is dat de VN destijds het Spanje van Franco weldegelijk als een fascise dictatuur heeft aangeduid) en op ondemocratische wijze persoonlijk beslist heeft de monarchie terug in te voeren. Verder is er effectief een neutraal en van de Spaanse staat (politiek) onafhankelijk internationale historische onderzoek commissie nodig om een zich een juiste beeld te kunnen vormen van realiteit tussen het begin van de burger oorlog en het einde van de ondemocratische regime van dictator Franco . Verder zou ik ook een aantal mensen erop willen wijze dat ten tijde van het Franco regime de media,onderwijs en andere onder totale controle lag van de man zijn propaganda machine en dat dus hier dus moeilijk gesproken kan worden over en betrouwbare bron om zich een idee te vormen over de realiteit van zijn regime.

  1. HEER JACOB , EN WAAROM PLEEGDE FRANCO DIE STAATSGREEP , ? U SCHRIJFT DAT DE LINKSE REGERING DEMOCRATIES WAS , BENT U OP DE HOOGTE DAT DEZE RODE REGERING CRIMINEEL EN ONDEMOCRATIE WAS ? DAT DEZE RODE FASCISTEN LEDEN VAN DE OPPOSIETIE VERMOORDEN ? DAT DEZE REGERING TERREUR ZAAIDEN , DAT HET BONDGENOTEN WAREN VAN DE GROOTSTE MASSAMOORDENAAR UIT DE GESCHIEDENIS ? U HEEFT ERGENS DE KLOK HOREN LUIDEN , MAAR U WEET NEIT WAAR DE KLEPEL HANGT , NOGMAALS FRANCO HEEFT SPANJE GERED VAN DE ONDERGANG , EN IK KAN HET WETEN , IK WAS IN SPANJE GEDURENDE HET FRANQUISMO , MIJN OPA WAS OOGGETUIGE VAN DE TERREUR VAN DE RODE FASCISTEN , EN VOCHT TEGEN DE RODE FASCISTEN , TOT SLOT MIJN VROUW IS SPAANSE ,

   1. Beste Tom,
    Ik heb met veel belangstelling en interesse je reacties gelezen.
    Dank daar voor.

    Jacob is een fanatieke Catalaanse Indep die graag tegen alles wat Spaans is aantrapt Tom, dus geen zorgen, je bent je energie aan het verspillen om hem op een andere gedachten te brengen.

    Wat ik wel grappig vind is dat juist Jacob over een ondemocratisch persoon spreekt, terwijl zijn geliefde Puigdemont, ook niet gekozen werd, maar werd aangewezen door zijn voorganger. Verder spreekt hij over een ¨propaganda machine¨ dat is toch in zijn regio toch al jaren aan de hand, propaganda en mensen helemaal indoctrineren maar dat vergeet hij ff…..

    Dus beste Tom, ik ben geen Franco fan of PP fan maar nogmaals bedankt voor je heldere en feitelijke info, er is geen speld tussen te krijgen.

 2. @ Lilliane, nee niet alle namen hoeven weg. Wel de kopstukken uit semi recent verleden. De Stalin Allees, Hitler straten, Mussolini pleinen, en ook Franco.

   1. Het is mogelijk dat ik enkel maar pro Franco personen hoorde ,misschien hun geheugen een beetje kwijt zijn daar het mensen van 80 ,90 jaar zijn.

 3. Het zal tijd worden dat hij verwijderd wordt, hij is een zwarte bladzijde in de Spaanse geschiedenis. Ja links heeft ook misdaden begaan, maar niemand kan ontkennen dat er veel bloed kleefde aan Franco, ook na de burgeroorlog.
  Hij was een dictator die Spanje toch een paar decennia op achterstand heeft gezet, terwijl de rest van de democratien in Europa zich veel meer ontwikkelden.
  En prof Grondijs, dat was een man met veel extreem rechtse sympathien, hij werkte in WO2 graag voor de duitsers. Geen wonder dat sommigen een vertekend beeld hebben.

  1. Hij zou eigenlijk “Vader des vaderland genoemd moeten worden” want hij heeft zoveel goeds gedaan voor Spanje o.a. invoering van de schoolplicht, waterreservoirs, het wekelijkse dagmenu in restaurants en bars, de irrigatiesystemen in o.a. Extremadura en ga zo maar door ook heeft hij Spanje gevrijwaard van parasieten men voelde zich veilig. Nu laat die linkse club weer van alles binnenkomen Sanchez riep uit volle borst kom maar jongens ruimte zat dat hebben we geweten zie Salou, Barcelona etc, etc. Links wil ook kerken die voor de tijd van Christes moskee waren teruggeven aan de moslims zoals de Giralda in Sevilla, het El Hambra in Granada en nog veel meer. Spanje wordt door links weer op de rand van de afgrond gebracht spoedig zal het een Bananen Republiek zijn.

 4. Ai ai ik zou graag mee discuseren maar zo goed ben ik niet op de hoogte en dan zwijg ik liever en lees het wel van een ander ?

 5. DE Vallei der gevangenen waar Franco zijn graf is,door de jaren een toeristische trekpleister ,laat het zo blijven.Als het zo verder gaat moet men in alle landen;,graven,standbeelden,paleizen straatnamen enz weghalen van koningen,keizers,heersers en al of niet dictators.

 6. Misschien zou men kunnen beginnen om de twee kanten van de burgeroorlog in de geschiedenisboeken voor Spaanse middelbarescholieren wat ‘objectiever’ te belichten.
  Bij de Spaanse jeugd leeft de burgeroorlog niet of nauwelijks meer en van de 2e wereldoorlog weten ze al helemaal niets!

 7. Goedenavond. Al meer dan 50 jaar ben ik op de een of andere manier verweven met het spaanse volk. Er zijn zeker misdaden begaan, maar wel door beide partijen en zoals altijd het geval is, diegene die aan de macht komt, die heeft gelijk.
  Ik was geen voorstander van Franco, maar dat had meer te maken met de reactie van de mensen op zijn regering. Twee of driestrijd is in Spanje nog steeds aanwezig. Franco heeft ook veel goeds gedaan voor Spanje. Iedereen had recht op een woning, iedereen had recht op werk, geen mensen die hun huis uit werden gegooid omdat ze de hypotheek niet kunnen betalen. De dammen die in de tijd van Franco gebouwd zijn, de scholen die opgericht zijn. Ook goede dingen zijn uit deze “dictator” voortgekomen.
  De regeringen na Franco, wat hebben die bereikt? Wat hebben die betekend of betekenen nu?
  De meeste hielenlikkers van toen, schreeuwen nu, dat Franco te veel is op die plek. Laat die man gewoon in zijn eer. Je kunt de geschiedenis nu eenmaal niet veranderen.

 8. Ik vraag me wel eens af wat zou er van Spanje terecht zijn gekomen als President Franco er niet geweest zou zijn. Wat T. de Groot schrijft is juist er zijn door dat linkse gepeupel ontzettend veel mensen vermoord vooral veel geestelijken van nonnen werden de borsten afgesneden en in een open veld opgehangen. Mensen die in de kerk begraven lagen werden uit hun graf gehaald en buiten de kerk tentoongesteld. Men mag god danken dat dat linkse zooitje toen niet de overhand heeft gekregen.

 9. er zijn mensen die hebben hun oordeel al klaar zonder kennis over de spaanse burgeroorlog , bv , waarom pleegde franco de staatsgreep ? voor de staatsgreep van franco had spanje een links criminele en ondemocratiese regering , de linkse regering [ gesteunt door de massamoordenaar stalin ] gaf opdracht aan het linkse gepeupel om geestelijkken te vermoorden en kerken in brand te steken , meer dan 15000 nonnen , priesters enz werden letterlijk afgeslacht , linkse milicias drongen huizen van rechtse spanjaarden binnen wie in het bezit was van de spaanse vlag / kruisbeeld werd afgevoerd en levend in mijnschachten gegooid , daarna werden de mijnschachten dichtgemetseld , de rode terreur was verschirkelijk , oppositieleden werden vermoord , bv calvo sotelo op last van de linkse regering , daarom pleegde franco de staatsgreep en gaf spanje 40 jaar vrede en voorspoed , ondanks dat de rode fascisten bijna de gehele spaanse goudvoorraad geroofd hadden , franco was geen dictator en zeker geen fascist , mensen die dit beweren zijn ontwetent en dom

  1. Beste Tom,

   Gelukkig heb ik andere geschiedenis- boeken en leraren gehad.
   Jouw verhaal laat mij schrikken.
   Zoveel onwetendheid in een paar zinnen.Mijn vrouw komt uit die “gelukkige Francotijd “van “vrede en voorspoed” en vertelt mij heel andere verhalen. Jouw verhaal bevestigt nog eens te meer dat wat meer informatie hier geen kwaad zou kunnen.

   1. Beste meneer Bakker ik ben eveneens met een spaanse vrouw getrouwd en die verteld precies wat dhr.T de Groot beschrijft. Van het spaanse goud is de moskouse gebouwd.

   2. estimado amigo , voor velen was franco een dictator voor anderen een bevrijder , ik ben amateurhistoricus , bezit veel boeken / videos enz , ik was in de jaren 60 veel in spanje , ben zeer deskundig wat betreft de spaanse burgeroorlog en het franquismo , mijn opa vocht in spanje , en die heeft mij verteld van de vreselijkke rode terreur / tiranie , ik raad je aan om eens een goed boek te lezen over dit onder werp , bv van prof grondijs oog getuige van de misdaden van de rode fascisten , natuurlijk, estimado amigo , onder franco zijn er ook misdaden geweest maar veel minder dan de rode fascisten , een hartelijkke groet

 10. Waarom is er in Spanje nooit een Commissie van de Waarheid opgericht om de misdaden van het regime te beschrijven?

  1. Beste Piet,

   Ze waren bang voor het leger en de vele aanhangers van de ex-dictator met alsgevolg een grote kans op een nieuwe burgeroorlog.Ze kozen voor een geleidelijke overgang en durfden de schuldigen niet te straffen.De laatstgenoemden leven bijna allemaal niet meer . Dus aanpakken NU!!!!

  2. EN DE RODE FASCISTEN DE VEROORZAKERS VAN DE BURGEROORLOG ? VERTEL MIJ JONGEMAN / WIE HEBBEN DE KERKEN / KLOOSTERS GEPLUNDERT EN IN BRANDGESTOKEN ? WIE HEBBEN OPPOSIETIELEDEN VERMOORD ? WIE HEBBEN DUIZENDEN ONSCHULDIGE SPANJAARDEN UIT HUN HUIZEN GEHAALD EN LEVEND IN MIJNSCHACHTEN GEGOOID ?, WIE ZAAIDEN EEN VERSCHIRKELIJKKE RODE TERREUR IN SPANJE ? WIE WAREN DE VRIENDEN EN BONDGENOTEN VAN STALIN [ EEN MASSAMOORDENAAR ] ? GAARNE JE ANTWOORD .

   1. Bedoel je mij met jongeman. Zo jong ben ik niet meer hoor.Wel heb ik een vraag voor jou. Was de Spaanse regering voor Franco gekozen en hoe zat het ook al weer met Franco??
    Ik zal niet ontkennen dat dat ook links flink wat doden op zijn geweten had.
    Maar Franco ging na de burgeroorlog nog even lekker door met moorden.
    En Hoe de afloop zou zijn geweest zonder Franco. Dat weet ik niet maar jij en opa waarschijnlijk wel.

    1. geachte heer bakker , u begrijpt het niet helemaal , de roden hameren maar op het feit dat de linkse regering legitiem was , dat is mogelijk , alhoewel er mensen zijn die zeggen dat de roden met fraude aan de macht zijn gekomen , maar goed de roden wonnen met een zeer klein verschil de verkiezingen in 1936 , maar ik heb u al uitgelegt , franco moest wel reageren , zoniet dan was half spanje afgeslacht zoals gebeurd is in het rusland van stalin , met 200.000.000 moorden , en was spanje een satelliet staat geweest van stalin , maar goed heer bakker gaat u dat boek van prof grondijs maar eerst lezen ,

     1. Ik zit zelf in Spanje een heb reeds naar de verhalen geluisterd (zonder hen tegen te spreken dus) van honderden (gewone) mensen die het Franco regime aan de lijve hebben ondervonden en dus persoonlijk en rechtstreeks getuigen zijn geweest van hoe het onder zijn regime aan toe ging. Ik zou dus zij die denken het Franco regime te moeten verheerlijken zonder deze nooit persoonlijk aan de lijve te hebben ondervonden sterk aan raden om ook eens de bescheidenheid te hebben dit te doen!!!!!!

   1. Denkt U dat het met meneer Sanchez beter zal worden, wat heeft Zapatero ervan gebakken een gigantisch legioen van werklozen.

 11. Na de vele weigeringen van de Partido Popular om de resten van dictator Franco te verwijderen uit de Valle de los Caidos, maken de socialisten er eindelijk werk van. Laat ons hopen dat hiermee voor eens en voor altijd afgerekend wordt met het Franquisme, dat tot op vandaag in sommige kringen (o.a. PP) nog erg leeft.

  1. De socialisten? Zapatero heeft dit toch ook niet gedaan? Nee, hier is meer aan de hand. Ik snap het idee wel, maar vind toch dat je het verleden een keer moet laten rusten.

   1. Beste Rob,

    Ze hebben in Spanje het verleden te lang laten rusten en nooit een plaats gegeven.
    Het Pacto del olvido ( het verleden maar vergeten ) en de amnestiewet van 1977 hebben veel wonden geslagen in de Spaanse samenleving.Veel Spanjaarden weten nog steeds niet in welk anoniem graf hun opa/oma begraven ligt.De VN hebben in 2012 en 2013 vergeefs geprobeerd om de amnestiewet los te koppelen van misdaden tegen de menselijkheid, die in de Francotijd veelvuldig gepleegd zijn.Maar wat wil je in een land waar een van de grootste politieke partijen zijn ontstaan te danken heeft aan Fraga ,een minister uit het Franco regime.De socialisten moet nu doorpakken.
    Ik zag nu al weer ( jonge ) mensen die onder het zingen van Cara al Sol de fascistische groet brachten.Over onwetendheid gesproken.
    Maar wat wil je . In een land waar heel veel mensen niet goed op de hoogte zijn van het fascistische verleden en de veel tienduizenden doden als gevolg daarvan.

   2. Hoe meer men in stront roert hoe meer het gaat stinken, ook Felipe Gonzalez heeft niets gedaan Sanchez denkt alleen aan stemmen als hij doorzet wordt de kans op een tweede burgeroolog erg groot maar het zal wel als een kaarsje uitgaan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken