Bruto salaris Spanje 22% lager dan Europees gemiddelde

Bruto salaris Spanje 22% lager dan Europees gemiddelde
Beeld: 123rf

Bruto salaris Spanje 22% lager dan Europees gemiddelde

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van uitzendbureau Adecco is het gemiddelde bruto maandsalaris in de 28 EU-landen (inclusief het VK) 2.172 euro wat 22% meer is dan het Spaanse gemiddelde bruto maandsalaris van 1.694 euro. Spanje bevindt zich met dit gemiddelde maandsalaris ongeveer in het midden van de 28 landen binnen de Europese Unie en samen met Italië net onder het Europees gemiddelde.

Het gemiddelde bruto maandsalaris in Spanje (let op: dat is niet het meest voorkomende salaris) is 1.694 euro wat bijna vier keer meer is dan dan het salaris in Bulgarije met 481 euro maar 40,9% minder dan het maandsalaris in Duitsland van 2.868 euro (een verschil van 1.174 euro).

Van de 28 EU-landen staat Luxemburg met een gemiddelde maandsalaris helemaal aan de top met 3.250 euro gevolgd door Denemarken met 3.175 euro, Duitsland met 2.868 euro, Nederland met 2.767 euro, Ierland met 2.745 euro, Oostenrijk met 2.717 euro en België met 2.600 euro.

Op de lijst van 28 landen staan 12 landen boven Spanje die op plaats 13 staat en wordt Spanje gevolgd door 15 andere EU-landen. Het laagste gemiddelde maandsalaris is te vinden in Bulgarije met 481 euro voorafgegaan door Roemenië met 681 euro, Litouwen met 694 euro en Hongarije met 723 euro.

Als men het Spaanse gemiddelde bruto maandsalaris van 1.694 euro vergelijkt met de buurlanden dan is dat hoger dan de 1.009 euro in Portugal maar minder dan de 2.427 euro in Frankrijk aldus de gegevens van het onderzoek Monitor Adecco de Oportunidades y Satisfacción en el Empleo .

Overigens is in dit onderzoek gekeken naar 12 maanden salaris, iets wat in Spanje vaak anders is omdat de algemene norm 13 of 14 maanden is in Spanje waardoor het maandelijkse bedrag in andere vergelijkingen vaak lager is. Daarnaast gaat het om bruto salarissen én gemiddelde salarissen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.