Search
menu
Search

Mogelijk vertrek van Messi kost veel geld in Spanje

Mogelijk vertrek van Messi kost veel geld in Spanje
Beeld: Twitter

Mogelijk vertrek van Messi kost veel geld in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Het mogelijke vertrek van Lionel Messi bij FC Barcelona is als een bom ingeslagen bij de supporters van Barça en in de voetbalwereld in het algemeen. Niet alleen verliest Spanje als Messi besluit weg te gaan de laatste grote wereldster, diverse instellingen zoals FC Barcelona, de Spaanse voetbalcompetitie en de belastingdienst zullen veel minder inkomsten ontvangen. Messi is dus meer dan alleen maar een voetballer ofwel ‘Messi is mes que un club’.

De 33-jarige Argentijnse topvoetballer heeft enkele dagen geleden een officiële fax gestuurd naar zijn werkgever FC Barcelona dat hij per direct weg wil. Niet alleen wil Messi vertrekken hij wil dat ook gratis doen want volgens een regel in zijn contract mag hij op het einde van een voetbalseizoen gratis vertrekken als hij dat wil. De club is het daar natuurlijk niet mee eens en de juiste datum is een legaal gevecht.

Er zijn voetbalexperts die zeggen dat Messi met deze actie probeert de clubleiding, waarmee hij het niet meer kan vinden, weg te krijgen. Die kans is klein want Messi heeft zolang als hij bij Barça speelt zich nooit bemoeid met de club politiek maar de huidige voorzitter Bartolomeu voelt de bui al hangen en heeft aangegeven dat hij bereid is op te stappen als Messi openbaar bekend maakt dat hij blijft.

700 miljoen

De afkoopsom van Messi is volgens het contract 700 miljoen euro en er zijn op dit moment praktisch geen clubs die dat op tafel kunnen leggen. Maar Messi heeft een netto salaris van 50 miljoen euro per jaar wat de helft is als je de belasting erbij optelt wat dus iets meer dan 100 miljoen euro is. Die 50 miljoen euro is belasting wat de Spaanse belastingdienst als inkomstenbelasting misloopt als Messi vertrekt.

Daarnaast zal FC Barcelona ook veel geld verliezen aan sponsorcontracten en merchandising. Alleen de shirts van Messi en andere Barça artikelen leveren per jaar zo’n 150 miljoen euro op. Zonder de nummer 10 Messi op het shirt zullen er minder Barça-shirts verkocht worden.

Wat betreft de sponsorcontracten kan het vertrek ook een invloed hebben. De Japanse streamingdienst Rakuten betaalt jaarlijks 55 miljoen euro maar op dit moment wordt er onderhandeld over een verlenging van het contract, iets wat door een mogelijk vertrek van Messi wel eens snel voorbij kan zijn. Beko is een andere grote sponsor die 19 miljoen euro per jaar betaald.

Maar ook de Spaanse LaLiga voetbalcompetitie zal waarschijnlijk inkomsten gaan missen bij een vertrek van Messi. Met name de uitzendrechten in andere landen leveren veel geld op als er grote wereldsterren zoals Messi in de voetbalcompetitie spelen. Met het vertrek van Cristiano Ronaldo was er al een daling te zien wat betreft inkomsten maar de impact van een vertrekkende Messi is volgens de experts veel groter. Daarnaast is Messi de enige grote wereldster die nog in de Spaanse competitie speelt op dit moment.

Maar uiteindelijk zijn de grootste verliezers de voetbalfans waarbij het niet uitmaakt voor welke club je bent want om Messi te zien spelen is (bijna) altijd een genot en als Messi uiteindelijk beslist te vertrekken zal dat een groot gemis zijn in Spanje.

Ga naar de inhoud