Madrileense woning 90-jarige ziekenhuispatiënt gekraakt door verzorgster

Madrileense woning 90-jarige ziekenhuispatiënt gekraakt door verzorgster
Beeld: Desokupa / Facebook

Madrileense woning 90-jarige ziekenhuispatiënt gekraakt door verzorgster

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De woning van de 90-jarige Carmen waar ze 76 jaar woont is terwijl zij opgenomen was in het ziekenhuis gekraakt of in beslag genomen door haar verzorgster die daar gratis mocht wonen om de hoogbejaarde vrouw te helpen en verzorgen. Maar Carmen en haar familie zijn radeloos want ze moeten machteloos toezien hoe Carmen dakloos is geworden terwijl ze vechten om terug te keren naar de huurwoning.

De 90-jarige Carmen en haar familieleden kunnen al ruim twee weken niet de eigen woning betreden omdat de verzorgster Luna M. deze gekraakt heeft. En dat gebeurde op een moment dat Carmen opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Nadat ze ontslagen was uit het ziekenhuis kwam ze erachter dat ze niet meer terug kon keren naar haar appartement van 170 vierkante meter in de Calle Toledo in Madrid.

Het begon allemaal vijf jaar geleden. Luna M., een vriendin van Carmen’s kleindochter, bood aan om bij de oude vrouw te gaan wonen om voor haar te zorgen. “Ze kwamen overeen dat ze de helft van de kosten betaalde”, legt schoondochter Begoña uit. De deal was simpel: Luna M. leeft praktisch gratis in ruil voor het zorgen van de 90-jarige Carmen.

Bijna vijf jaar lang leefden de oude vrouw en de 26-jarige Marokkaanse vrouw normaal in de woning. Begin 2020 werd Carmen vanwege haar kwetsbare gezondheid opgenomen in het ziekenhuis. Ze heeft maar één nier die nog maar voor 12 procent werkt, ze heeft geen blaas meer en ze lijdt aan hart- en ademhalingsproblemen. “Ik heb een tekort aan alles, zelfs aan geld. Het enige wat ik nog heb zijn jaren”, grapt Carmen, zittend in een fauteuil met een geassisteerde ademhalingstank aangesloten op haar neusgaten.

Net toen Carmen het ziekenhuis verliet beleefde Spanje de hoogtijdagen van de corona-crisis. Dat wil zeggen een noodtoestand met thuisblijfplicht. Carmen bracht die tijd door in het huis van haar broer Javier, dezelfde plek waar ze nu nog steeds noodgedwongen verblijft. In al die tijd was Luna’s houding hetzelfde als altijd: minzaam, aanhankelijk en hecht. Maar deze zomer is de situatie radicaal veranderd.

De plannen van de familie waren om terug te keren naar het appartement aan de Toledo-straat. Het waren Carmen, Fernando (de enige zoon), Begoña (schoondochter), Laura en Mar (kleindochters) die in het huis zouden gaan wonen. Sinds 29 juli begonnen de familieleden kleine veranderingen aan te brengen omdat iedereen bij Carmen zou gaan inwonen om voor haar te zorgen. Op 8 augustus werd tegen Luna gezegd dat het internet veranderd zou gaan worden en toen is het helemaal mis gegaan. Luna werd agressief en de hel brak los.

Drie dagen later deed kraakster Luna de deur niet meer open en had ze een alarm geïnstalleerd van Securitas Direct, vreemd genoeg hetzelfde bedrijf dat zogenaamd beschermt tegen kraken. Luna heeft het slot van de woning niet veranderd maar elke keer als een familielid de woning betreedt wordt de politie gewaarschuwd door de kraakster waarbij ze een nep-contract uit 2017 met een vervalste handtekening laat zien. Feit is echter dat Carmen haar woning huurt dus een huurcontract kan helemaal niet bestaan en zou ook nooit rechtsgeldig zijn. Carmen is nog een van die weinige huursters die een oud huurcontract met weinig huur van 110 euro heeft. 

Het bedrijf Desokupa zegt dat ze waarheid hebben achterhaald. Volgens hen bestaat er een overeenkomst tussen de eigenaar van het gebouw en de kraakster Luna om op deze manier de oudere Carmen met een oud huurcontract van slechts 110 euro het huis uit te pesten. Desokupa kan dit echter nog niet onderbouwen met documenten en bewijzen.

Ga naar de inhoud