15x Spaanse gewoontes die we in Nederland en België zouden moeten overnemen

15x Spaanse gewoontes die we in Nederland en België zouden moeten overnemen
Beeld: 123rf

15x Spaanse gewoontes die we in Nederland en België zouden moeten overnemen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Je kent dat wel, ben je op vakantie in Spanje en geniet je volop van wat het land, de mensen, de cultuur en gastronomie te bieden heeft. Met name in de cultuur en dagelijkse gang van zaken zijn er nogal wat verschillen met het (wat velen zeggen) gehaaste Nederland en België. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! heeft 15 gewoontes op een rijtje gezet die men in Nederland en België wellicht zou moeten overnemen.

Als we in Spanje zijn genieten we vaak van dingen die voor de inwoners de normaalste zaak van de wereld zijn. En daar kunnen we nog best iets van leren, toch? Er zijn natuurlijk ook heel veel gewoontes in Nederland en België waar de inwoners van Spanje ook wat van zouden kunnen leren maar dat is een ander artikel.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

 1. Begin de dag met koffie buiten de deur.
 2. Ga voor de krant naar een kiosk.
 3. Ga vaker naar de markt om verse groenten, fruit, vis en andere producten te kopen. Niet alleen lekkerder, maar het scheelt ook veel plastic (en het is gezellig).
 4. Zeg lekker hardop gedag als je een winkel of een barretje binnenkomt … ¡BUENOS DIAS!
 5. Spreek elkaar vaker op een liefkozende manier aan, van ‘guapo’ en ‘guapa’ of ‘cariño’ gaat iedereen glimlachen.
 6. Ga eens langer en uitgebreider lunchen, zodat je niet halverwege de middag hoeft te gaan snaaien.
 7. Bestel tijdens de lunch dan ook warm eten in plaats van een broodje.
 8. Eet met een wijntje erbij, gewoon omdat het kan.
 9. Slaap in het weekend na de lunch een uitgebreide siësta. Hoe fijn is dat! Kan trouwens ook gewoon doordeweeks, want met al dat thuiswerken is het veel makkelijker om een lange pauze te nemen om te slapen, sporten, lezen. En dan aan het eind van de dag wat langer door.
 10. Warme school lunch voor kinderen: ook al zo’n goed idee (in de praktijk echter niet zo makkelijk).
 11. Ga vaker terug naar je geboortedorp om ouders, grootouders, ooms en tantes te bezoeken.
 12. Neem de tijd voor vrienden en familie. Ook al ben je daardoor later thuis dan gepland. Het huishouden of dat werk wat nog lag, komt morgen (het beruchte ‘mañana’) wel weer.
 13. Ga naar buiten! Maak als het weer het toelaat een rondje om of neem een kijkje op een plein in de buurt. Maak een buurtwandeling na de lunch of avondmaaltijd.
 14. Eet een tapaatje in plaats van een zak chips open te trekken.
 15. Neem de tijd om op te laden. Bijvoorbeeld door een maand vakantie te nemen in augustus, of de zaak eens per week een dag(deel) te sluiten.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud