Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (72)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (72)
Beeld: NaarGalicië

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (72)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Deze week moet de keuken er eindelijk aan geloven. Onze keuken is groter dan de keuken die we hadden Nederland. Maar de indeling is zo onlogisch dat er veel minder ruimte is in de keuken. Ook het aanrecht is voor kabouters gemaakt. Het is veel te laag. Als we vaat hebben die met de hand afgewassen moet worden hebben we daarna last van onze rug. Eigenlijk is de keuken ook gewoon niet mooi. Het moet dus anders.

Een paar weken geleden hebben we het plafond er al uitgesloopt. Daarna gingen we op zoek naar balken en die hebben we gevonden bij een bedrijf waar ik afgelopen week over schreef. De balken moeten alleen geschaafd worden. Dat kan ik zelf doen als ik een machine koop, maar dat kunnen we ook laten doen. Via een buur in het dorpje verderop, kregen we een telefoon nummer. Het blijkt van iemand die al eens aan de deur was geweest om stookhout te verkopen. Toen vertelde die man ook dat hij timmerman was. We belde de man en hij zou komen kijken. Dat was afgelopen zondag. Hij zij toen dat zijn vader zou komen kijken, de eigenlijke timmerman, en die zou de prijs bepalen voor het schaven. Die man is afgelopen week geweest. 50 euro inclusief halen en brengen en alles een dag later klaar. Nu kan ik zelf verder met de balken en het nieuw te maken plafond.

Het aanrecht moet er dus ook uit. Dat bleek een grotere en zwaardere klus dan gedacht! De marmeren plaat was er eigenlijk erg makkelijk af te halen. Maar daarna begon de ellende! Ik dacht het zo gedaan te hebben door met een grote slijptol en sleuven in te slijpen en het dan met een steenbeitel en een hamer aan stukken te slaan. Nou nee dus! Een muur van de keuken met de bijkeuken is een muur die zo maar ‘lala’ in elkaar gemetseld is. Het is een draagmuur en hij ziet er dus gammel uit. Met het aanrecht zijn ze anders te werk gegaan. Het blijkt namelijk 20 centimeter dik beton te zijn waar de voor extra versteviging ook nog prikkeldraad en stukken ijzer in hebben gedaan. Het is niet kapot te krijgen!

De volgende dag gaan we eerst naar Chantada naar een ferreteria de ook gereedschap verhuurd. We gaan er een breekhamer huren. Daarmee moet het goed komen. Thuis ga ik gelijk aan de slag met de machine. Maar ook de machine heeft er duidelijk moeite mee om alles stuk te krijgen. Tegen een muur en het aanrecht staat een gemetselde kast. Die moet ook weg. Ook deze blijkt door iemand weg gezet te zijn die ook in bunkers doet. De bovenkant van de kast bestaat uit steen met een laag beton waar kippengaas en prikkeldraad in verwerkt is. Maar gelukkig is het slopen met de machine wel klaar en kunnen we de machine dezelfde dag nog terug brengen naar de winkel.

Nu moet al het puin nog weg. Onze gemeente heeft geen ‘punto limpio’, dus het puin kunnen we nergens naartoe brengen. Alles telken met kleine beetjes in de kliko afvoeren gaat weken duren. Maar we hebben een oplossing. Onder de woonvertrekken van onze boerderij zijn twee stalletjes die niet meer gebruikt worden als stal. In een daarvan heb ik samen met de buurman vorig jaar alle mest eruit gehaald. In de andere ligt nog mest en die kan er pas uit als er een vloer ligt in de ‘lege’ stal. Om in die stal een vloer te maken is nog al wat grond nodig om het gat op te vullen. Daar gaat het keuken puin dus in. Zo hoeven we minder materiaal te komen om een vloer in die stal te maken. Samen met Sol ruimen we het puin uit de keuken. Sol schept emmers vol die ik dan in de stal leeg gooi. Het gaat verbazingwekkend snel, met anderhalf uur is al het puin uit de keuken weg en kunnen we de keuken schoonmaken. 

Nu de keuken leeg is kunnen we gaan verzinnen hoe we het willen hebben. Een paar dingen zijn al wel duidelijk. Voor de buitenmuur komt een spouwmuur met isolatie. Ook zijn de nieuwe aluminium ramen met dubbelglas al in bestelling. De rest moeten we nog verzinnen, kopen we iets of maken we het helemaal zelf of wordt het een combinatie daar van. De tijd zal het leren.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud