Search
menu
Search

De jagers in Catalonië staken en zullen niet op wilde zwijnen jagen

De jagers in Catalonië staken en zullen niet op wilde zwijnen jagen
Beeld: Canva

De jagers in Catalonië staken en zullen niet op wilde zwijnen jagen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – De jagers in Catalonië zijn niet blij met de nieuwe regionale regels rondom het jagen op wilde zwijnen. Om druk uit te oefenen op de regionale overheid hebben de jagers dit weekend tijdens een bijeenkomst in Girona beslist te gaan staken.

De jagers in de provincie hebben unaniem beslist om te staken. Verwacht wordt dat de jagers in de provincies Lleida, Barcelona en Tarragona hetzelfde zullen beslissen. Het is nog niet bekend hoe lang deze jagers-staking moet gaan duren. Het is wel bekend dat de geweren in de kast blijven staan en dat de jagers ook wilde zwijnen die schade toebrengen bij boeren niet zullen doden.

De ontevredenheid van de jagers in Catalonië heeft alles te maken met een regionale wetswijziging. Het gaat om punt 8.3 van de ‘Orden de Vedas’ die de jagers dwingt om vooraf te melden op welk gebied gejaagd gaat worden. Volgens de jagers is dit door de manier van zoeken naar sporen van wilde zwijnen met speurhonden volstrekt onhaalbaar en kan niet van te voren worden aangegeven waar gejaagd gaat worden. De regionale overheid heeft echter nog steeds niet geluisterd naar de bezwaren van de jagers.

Volgens de jagers is deze nieuwe regel een vorm van verbod op jagen in Catalonië. Daarom gaan de jagers in de regio staken en in tegenstelling tot wat men van plan was, zullen de jagers ook niet gaan jagen daar waar ‘jabaliés’ schade veroorzaken bij boeren.

Ga naar de inhoud