Zwemverbod in La Pineda aan de Costa Dorada vanwege een reuzenmanta

Zwemverbod in La Pineda aan de Costa Dorada vanwege een reuzenmanta
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Zwemverbod in La Pineda aan de Costa Dorada vanwege een reuzenmanta

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Bij het strand van La Pineda in de gemeente Vila-seca aan de Costa Dorada was zaterdag enige tijd sprake van een zwemverbod in zee. De reden was dit keer geen twee meter lange haai of de aanwezigheid van dolfijnen of walvissen maar een reuzenmanta die erg dicht bij het strand zwom.

Het komt niet vaak voor dat een reuzenmanta zich laat zien bij een strand maar zaterdag was dat in La Pineda aan de Costa Dorada wel het geval. De ‘mantarraya gigante’ was gezien door diverse zwemmers in zee die meteen de strandwachten waarschuwden.

Ondanks dat de reuzenmanta voor de mens ongevaarlijk is, werd toch iedereen uit zee gehaald nadat de lokale politie de situatie had geëvalueerd. Het protocol zegt dat bij aanwezigheid van enig dier bij het strand iedereen het water uit moet ter bescherming van de mens maar ook van het dier.

De reuzenmanta wordt ook wel eens de duivelsrog genoemd, niet omdat deze gevaarlijk is maar wel vanwege zijn uiterlijk en omvang. De reuzenmanta kan een spanwijdte hebben van 7 meter en meer dan 3.000 kilo wegen. Het dier voedt zich hoofdzakelijk met plankton en kleine vissen die hij met zijn enorme mond uit het water filtert. Uit onderzoek is gebleken dat reuzenmanta’s zeer slim zijn, maar het is nog niet duidelijk of ze ook een bewustzijn hebben.

Ga naar de inhoud