Opnieuw sneeuw gevallen in de Spaanse Pyreneeën

Opnieuw sneeuw gevallen in de Spaanse Pyreneeën
Beeld: @meteo_aragon / X

Opnieuw sneeuw gevallen in de Spaanse Pyreneeën

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De zomer is eigenlijk nog volop bezig en het is op veel plaatsen in Spanje, vooral langs de Middellandse Zeekust, nog heerlijk zomers weer. Maar met storm ‘Betty’ die het afgelopen weekend over delen van Spanje trok, is ook het koude en natte weer (voor even) terug in Spanje. En dat hebben ze gemerkt bij de Cap de Llauset, de hoogst gelegen berghut (refugio) van Spanje waar voor de tweede keer deze maand enkele centimeters sneeuw is gevallen.

Refugio Cap de Llauset bevindt zich nabij de Aneto-berg op 2.425 meter hoogte en is vaak een van de eerste plaatsen waar op camera vastgelegd wordt dat het sneeuwt. Deze berghut ligt in de gemeente Montanuy in de Pyreneeën van de provincie Huesca in Aragón. In 2020 viel daar ook al op 30 augustus de eerste sneeuw, met slechts 3 centimeter.

Dit jaar heeft het voor de tweede keer deze maand op 28 augustus gesneeuwd en werd er 5 centimeter gemeten. Dat is niet veel, maar het is wel meer dan de sneeuw die in de eerste helft van augustus viel. In de nacht van zondag op maandag is er 123 liter per vierkante meter gevallen en de minimumtemperatuur is gedaald tot 1 graad onder nul. Tegen 10 uur maandagmorgen waren de thermometers echter al gestegen tot 4 graden en begon de sneeuw langzaam weer te verdwijnen.

De kou was ook te voelen in andere delen van de Spaanse Pyreneeën. Zo heeft het skistation Cerler de derde laagste temperatuur van het hele land gemeten met 0,9 graden. Het skistation Astún was niet ver achter met 1,4 graden. In Torla en Panticosa daalde de minimumtemperatuur tot 4 graden. En de wind heeft ook hard gewaaid in die hoge gebieden. De windstoten bereikten een maximum van 90 kilometer per uur in Astún en Cerler.

Ga naar de inhoud