Veel hinder door ‘taro’ mist in Málaga

Veel hinder vanwege ‘taro’ mist in Málaga
Beeld: Diario Sur
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – De inwoners van de stad Málaga en omgeving inclusief het de reizigers bij het vliegveld hadden zaterdagmorgen te maken met een dikke mist. Deze ‘niebla’ heeft in de provincie Málaga ook wel de naam ‘taro’ of ‘bruma’ en is een fenomeen dat vaker voorkomt als de weersomstandigheden optimaal zijn. Vanwege de mist moesten er zaterdagmorgen 13 vliegtuigen omgeleid worden naar andere vliegvelden.

Met name de Valle del Guadalhorce en het vliegveld van Málaga-Costa del Sol hadden veel last van de dikke mist. Volgens de Spaanse vliegveldbeheerder Aena heeft men tot 11 uur ‘s morgens tenminste 13 vliegtuigen om moeten leiden naar andere vliegvelden zoals Sevilla, Granada, Almería en Alicante. In sommige gevallen konden de vliegtuigen later met passagiers alsnog naar Málaga vliegen terwijl in andere gevallen de passagiers met bussen werden vervoerd.

Vroege vogels die naar een van de stranden gingen deze zaterdagmorgen werden verrast door een dikke laag mist. De mist wordt in Málaga en omgeving ook wel ‘bruma’ genoemd of ‘niebla de taró’. Deze wordt normaal gesproken gevormd door de hoge luchtvochtigheid in de ochtend die gemengd wordt met de zuidoostelijke wind en het botsen tussen lage en hoge temperaturen.

De ‘bruma’ of ‘niebla de taró’ wordt meestal gevormd als een massa warme lucht opkomt uit Noord Afrika en deze in contact komt met de Alboran zee. De zee heeft een temperatuur van minder dan 25 graden waarbij het onderste deel van de warme lucht in contact komt met de koelere lucht, deze condenseert en er een dichte mist wordt gevormd.

De zeelui noemen deze mist ‘niebla de taró’, bekend van El Palo tot aan Estepona waarbij de naam afkomstig is van de feniciërs. Aan land kent men dit fenomeen meer als ‘bruma’. Het speciale weerfenomeen vindt meestal plaats in de ochtenduren en maar zelden in de middag. (Foto’s: Diario Sur)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.