skip to Main Content
Veel hinder door ‘taro’ mist in Málaga
Diario Sur

Veel hinder door ‘taro’ mist in Málaga

MÁLAGA – De inwoners van de stad Málaga en omgeving inclusief het de reizigers bij het vliegveld hadden zaterdagmorgen te maken met een dikke mist. Deze ‘niebla’ heeft in de provincie Málaga ook wel de naam ‘taro’ of ‘bruma’ en is een fenomeen dat vaker voorkomt als de weersomstandigheden optimaal zijn. Vanwege de mist moesten er zaterdagmorgen 13 vliegtuigen omgeleid worden naar andere vliegvelden.

Met name de Valle del Guadalhorce en het vliegveld van Málaga-Costa del Sol hadden veel last van de dikke mist. Volgens de Spaanse vliegveldbeheerder Aena heeft men tot 11 uur ‘s morgens tenminste 13 vliegtuigen om moeten leiden naar andere vliegvelden zoals Sevilla, Granada, Almería en Alicante. In sommige gevallen konden de vliegtuigen later met passagiers alsnog naar Málaga vliegen terwijl in andere gevallen de passagiers met bussen werden vervoerd.

Vroege vogels die naar een van de stranden gingen deze zaterdagmorgen werden verrast door een dikke laag mist. De mist wordt in Málaga en omgeving ook wel ‘bruma’ genoemd of ‘niebla de taró’. Deze wordt normaal gesproken gevormd door de hoge luchtvochtigheid in de ochtend die gemengd wordt met de zuidoostelijke wind en het botsen tussen lage en hoge temperaturen.

De ‘bruma’ of ‘niebla de taró’ wordt meestal gevormd als een massa warme lucht opkomt uit Noord Afrika en deze in contact komt met de Alboran zee. De zee heeft een temperatuur van minder dan 25 graden waarbij het onderste deel van de warme lucht in contact komt met de koelere lucht, deze condenseert en er een dichte mist wordt gevormd.

De zeelui noemen deze mist ‘niebla de taró’, bekend van El Palo tot aan Estepona waarbij de naam afkomstig is van de feniciërs. Aan land kent men dit fenomeen meer als ‘bruma’. Het speciale weerfenomeen vindt meestal plaats in de ochtenduren en maar zelden in de middag. (Foto’s: Diario Sur)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hebben het vorig jaar meegemaakt , een Bruma die van over zee naar het land kroop .het is een hele speciale ervaring.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken