Veel hinder door ‘taro’ mist in Málaga

Veel hinder vanwege ‘taro’ mist in Málaga
Beeld: Diario Sur

MÁLAGA – De inwoners van de stad Málaga en omgeving inclusief het de reizigers bij het vliegveld hadden zaterdagmorgen te maken met een dikke mist. Deze ‘niebla’ heeft in de provincie Málaga ook wel de naam ‘taro’ of ‘bruma’ en is een fenomeen dat vaker voorkomt als de weersomstandigheden optimaal zijn. Vanwege de mist moesten er zaterdagmorgen 13 vliegtuigen omgeleid worden naar andere vliegvelden.

Met name de Valle del Guadalhorce en het vliegveld van Málaga-Costa del Sol hadden veel last van de dikke mist. Volgens de Spaanse vliegveldbeheerder Aena heeft men tot 11 uur ‘s morgens tenminste 13 vliegtuigen om moeten leiden naar andere vliegvelden zoals Sevilla, Granada, Almería en Alicante. In sommige gevallen konden de vliegtuigen later met passagiers alsnog naar Málaga vliegen terwijl in andere gevallen de passagiers met bussen werden vervoerd.

Vroege vogels die naar een van de stranden gingen deze zaterdagmorgen werden verrast door een dikke laag mist. De mist wordt in Málaga en omgeving ook wel ‘bruma’ genoemd of ‘niebla de taró’. Deze wordt normaal gesproken gevormd door de hoge luchtvochtigheid in de ochtend die gemengd wordt met de zuidoostelijke wind en het botsen tussen lage en hoge temperaturen.

De ‘bruma’ of ‘niebla de taró’ wordt meestal gevormd als een massa warme lucht opkomt uit Noord Afrika en deze in contact komt met de Alboran zee. De zee heeft een temperatuur van minder dan 25 graden waarbij het onderste deel van de warme lucht in contact komt met de koelere lucht, deze condenseert en er een dichte mist wordt gevormd.

De zeelui noemen deze mist ‘niebla de taró’, bekend van El Palo tot aan Estepona waarbij de naam afkomstig is van de feniciërs. Aan land kent men dit fenomeen meer als ‘bruma’. Het speciale weerfenomeen vindt meestal plaats in de ochtenduren en maar zelden in de middag. (Foto’s: Diario Sur)

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Peggy

Hebben het vorig jaar meegemaakt , een Bruma die van over zee naar het land kroop .het is een hele speciale ervaring.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.