De lava heeft huizen en land ter waarde van 178,4 miljoen euro opgeslokt op La Palma

De lava heeft huizen en land ter waarde van 178,4 miljoen euro opgeslokt op La Palma
Beeld: Idealista.es

De lava heeft huizen en land ter waarde van 178,4 miljoen euro opgeslokt op La Palma

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Met de nieuwste beelden van het Europese Copernicus EMS-programma (27 september) en kadastergegevens heeft een team van de website Idealista.es uitgerekend dat er ongeveer 457 huizen verwoest zijn door de lavastromen. Verder zijn er 1.179 percelen of landbouwgronden door de lava opgeslokt en compleet verdwenen. 

In totaal heeft de lava op het Canarische Eiland La Palma op maandag 27 september 237,5 hectare terrein bedekt waar 18,9 kilometer aan wegen en 513 gebouwen zoals huizen, kerken, garages en andere constructies waren opgeslokt. Daarnaast wordt nog eens 1.507 hectare aangetast door de as van de vulkaan.

De totale waarde wordt geschat op 178,4 miljoen euro onderverdeeld in 127 miljoen euro voor de huizen en 48,4 miljoen aan landbouwgrond en percelen. Verder heeft Idealista.es uitgerekend dat de verwoesting van onderwijs- en sportvoorzieningen een waarde hebben van 2,1 miljoen euro, 3 garages met een waarde van 102.000 euro en 8 industriële gebouwen ter waarde van 221.000 euro.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze cijfers de komende dagen blijven groeien totdat de vulkanische situatie zich stabiliseert. Idealista.es heeft gebruik gemaakt van de beelden van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus EMS die de COSMO-SkyMed-satelliet gebruikt. Deze werden vergeleken met de gegevens van het Spaanse kadaster.

Ga naar de inhoud