Delen van Spanje in de ban van de ‘veranillo’ ofwel nazomer

Delen van Spanje in de ban van de ‘veranillo’ ofwel nazomer
Beeld: Freepik

Delen van Spanje in de ban van de ‘veranillo’ ofwel nazomer

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje heeft het de naam ‘veranillo de San Miguel’ vanwege de patroon San Miguel op 29 september, een dag waarop het meestal aangenaam warm is. Mocht deze nazomer later te merken zijn dan wordt ook gesproken over de ‘veranillo de San Martín’ vanwege de patroon San Martín op 11 november. 

De ‘veranillo’ heeft in Nederland en België de naam ‘nazomer’ of ‘oudewijvenzomer’ en ook het meer op het Spaanse lijkende ‘sint-mischielszomer’ heeft gekregen. In alle gevallen gaat het om de periode van eind september tot half november waarin het weer zomerachtig kan zijn.

Ondanks dat de herfst recent is begonnen in Spanje en de temperaturen de afgelopen dagen lager waren en regen over het land trok, worden er eind september aan de Middellandse Zeekust nog lekkere temperaturen verwacht die op sommige plaatsen rond de 25 graden of daarboven liggen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het ‘s avonds en ‘s nachts op veel plaatsen koeler is geworden de afgelopen dagen maar nog steeds aangenaam rond de 13 tot 18 graden.

De hogere zomers achtige temperaturen gedurende het begin van de herfst zijn hoofdzakelijk te merken Andalusië met temperaturen boven de 30 graden in Sevilla, Córdoba, Huelva en Granada maar ook boven de 27 graden in Málaga, Cádiz en Almería. Daarbij wordt gesproken over temperaturen tot 5 of meer graden boven de normale temperaturen voor de tijd van het jaar begin van de week en op sommige plaatsen zelfs tot komende donderdag.

Ga naar de inhoud