Steeds meer Botellónes in Spanje nu de corona-pandemie afzwakt

Steeds meer Botellónes in Spanje nu de corona-pandemie afzwakt
Beeld: Europa Press

Steeds meer Botellónes in Spanje nu de corona-pandemie afzwakt

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De geleidelijke terugkeer naar de normaliteit en het optimisme over de goede cijfers leiden steeds vaker tot nog steeds ongewenst gedrag. Overal in Spanje komen jongeren samen in grote botellóns (publieke consumptie van alcohol).

Het fenomeen van de botellón, een grote groep mensen die op straat alcoholische dranken nuttigt, heeft na de pandemie nooit geziene proporties aangenomen. Van 25.000 jongeren vorig weekend aan de universiteit van Madrid, tot 40.000 in Barcelona tijdens de Mercé feesten. In Barcelona eindigde het feest bovendien in gewelddadige rellen. Waarom zijn die grote bijeenkomsten terug zo prominent?

Carla is 22 jaar oud. “Normaal gezien houd ik niet van botellóns”, zegt ze. “Ze vervuilen veel en zorgen voor overlast. Maar nu kan je nergens heen door de pandemie, dus komen de jongeren samen op straat zonder de risico’s in te zien.”

Pablo is 23 jaar oud. Hij houdt er een andere mening op na. “Ik ga liever naar een botellón dan thuis wat te drinken. Op straat ontmoet je veel nieuwe mensen, er is meer plezier en meer avontuur.”

Het probleem van de overconsumptie van alcohol is nooit ver weg. 76,9% van de jongeren tussen 14 en 18 jaar heeft al ooit alcohol gedronken. Velen kennen de limiet nog niet en gaan over de schreef. 31,7 % van de jongeren drinkt vaak vijf of meer consumpties in een periode van twee uur, wat onder de noemer van binge drinking valt.

Gonzalo vertelt over zijn ervaring op een botellón toen hij slechts 17 was. “Ik ga naar botellóns omdat de bars om 2u sluiten, en ik nog een plek nodig heb om plezier te maken. De botellón is dus de perfecte oplossing.

Experts in jongerenpsychologie waarschuwen de critici echter ook. Voor de jongeren voelt één jaar opgesloten als 7 jaar aan. Ze verloren een kostbaar jaar van hun jeugd, en de botellóns zijn nu een uitlaatklep voor de opgestapelde frustratie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.