De lekkerste wijn van Tenerife proef je in deze vijf wijnhuizen

De lekkerste wijn van Tenerife proef je in deze vijf wijnhuizen
Beeld: WebTenerife.nl

De lekkerste wijn van Tenerife proef je in deze vijf wijnhuizen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als Shakespeare je wijn opneemt in z’n werk, dan moet ie écht wel de moeite waard zijn. Dat is wat hij deed met de wijnen van Tenerife. Bij een maaltijd, een nagerecht of Canarische wijntafel: een glas wijn afkomstig van de bodem van Tenerife stelt nooit teleur. Ongeveer 100 wijnmakers maken wijn op de vulkanische bodem waardoor de wijnen (wit, rood, rosé) een unieke smaak kennen. Wij tippen graag vijf bodega’s – ééntje in elke wijnstreek – waar je het met eigen smaakpapillen kan proeven en ook nog eens meer leert over de wijn dankzij verschillende activiteiten.

Tenerife telt vijf verschillende wijnstreken: Tacoronte-Acentejo, Ycoden-Daute-Isora, Vallei van La Orotava, Vallei van Güímar en Abona. Daar zijn op de heuvels wijngaarden in groten getale terug te vinden, van de kust tot op de Teide. De wijnmakers maken gebruik van de troeven van het gevarieerde landschap en traditionele ambacht. Tacoronte-Acentejo ligt in het noordoosten van Tenerife en is meteen het grootste wijngebied van Tenerife dat bekend is om z’n licht, frisse rode wijnen. In het westen vind je wijnen van de streek Ycoden-Daute-Isora waar de wijngaarden de Teide bedekken. De Orotavavallei weet heerlijke bittere witte wijnen met fruitige aroma’s op tafel te toveren en de Vallei van Güímar is dan weer gekend om mousserende brut nature. In het zuiden proef je wijnen van Abona. Wij zetten een aantal interessante bodega’s op een rij!

Tacoronte-Acentejo – Bodegas Monje

Zo’n 600 meter boven de zeespiegel, met als decor bergen en wijngaarden, ligt wijnhuis Bodegas Monje in het dorpje El Sauzal. Het wijnhuis ontstond in 1956 en werd in de jaren 80 gerenoveerd, maar de originele eiken vaten werden behouden. De steile, stenige en vulkanische bodem maakt gemechaniseerde teelt onmogelijk, dus alle 1.500 wijnstokken worden met de hand verzorgd. Bodegas Monje voorziet tal van activiteiten die je laten kennismaken met de kunst van wijn maken op Tenerife. Zo geniet je van een picknick tussen de wijngaarden, een kook- en wijnworkshop in het restaurant of een begeleide wijntour door de regio.

Ycoden-Daute-Isora – Bodegas Viñátigo

In Bodegas Viñátigo gaat pionier Juan Jesus Mendez, professor in de oenologie, aan de slag met onbekende en autochtone druivensoorten. Zijn doel was er kwaliteitsvolle wijnen van te maken. Ondertussen kan je de wijnen van Bodegas Viñátigo ook drinken in New York en Hongkong. En niet alleen de wijnen vallen in de smaak, ook de architectuur van het wijnhuis is een streling voor het oog. De natuurlijke rotsen die de wijngaarden uniek maken werden gebruikt als fundering van het wijnhuis en een prachtige wenteltrap brengt je naar de koele ruimtes waar de wijn gemaakt wordt. In kleine groepjes leiden de wijn managers je maar al te graag rond om af te sluiten met, uiteraard, een goed glas wijn en tapas.

Orotavavallei – Bodegas Arautava

Bij Bodegas Arautava is de derde generatie aan de slag met het maken van wijn. Aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde de grootvader zijn passie voor wijn, omringd door de steile hellingen (40%) van Aguamansa en met zicht op de Atlantische Oceaan én op de Teide. De wijnmakers gaan uitsluitend manueel te werk en de passaatwinden in de Orotavavallei zorgen voor een Atlantisch karakter van de wijn. Daarnaast hanteren ze hier de cordón trenzado, een bizarre maar prachtige manier van het met de hand vlechten van de wijnstokken.

Güímarvallei – Bodega Comarcal Valle de Güímar

Op de weg omhoog naar de Teide passeer je Bodega Comarcal Valle de Güímar. Hier werd een van de eerste mousserende brut nature (reserva) van de Canarische eilanden gemaakt. Ondertussen is de wijnmakerij eigendom van 152 families die er gepassioneerd hun wijngaarden bewerken en tikken ze af op 150.000 flessen. Die laatste wonnen trouwens al meerdere malen regionale, nationale én internationale prijzen. Als je een referentie wil op wijngebied, is een bezoek hier op zijn plaats.

Abona – Alma de Trevejos

In Abona is Alma de Trevejos een aanrader als je een hart hebt voor natuur en duurzaamheid. De oprichter zag het als een toevluchtsoord waar de fauna en flora op een ecologische manier wordt verzorgd. Zo ook de wijnstokken die zich op 1200m bevinden, een van de hogere wijngaarden van Spanje. Daarnaast vind je er ook een kleine ‘Ark van Noach’ met geiten, schapen, vogels, eenden, konijnen én het Canarische zwarte varken. Er worden wandelingen rond en door de wijngaarden georganiseerd en achteraf geniet je tussen het groen van een krachtig glas wijn geserveerd met een smakelijk kaas- en vleesbordje of gecombineerd met het menu vol lekkers afkomstig van de boerderij. Ook ideaal te bezoeken met kinderen!

Over Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische eiland en wordt gekenmerkt door en een unieke combinatie van natuur, cultuur en eindeloos veel mogelijkheden voor zowel activiteiten als ontspanning. Dankzij het fijne klimaat met warme winters en zachte zomers, is het eiland een perfecte vakantiebestemming voor jong en oud. Er kan het gehele jaar door worden genoten van adembenemend natuurschoon, heerlijke stranden, gevarieerde gastronomie, avontuur, sport en wellness. Of het nu gaat om het verkennen van het unieke landschap in het door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen Nationaal Park El Teide, een prachtige wandeling maken in natuurpark Anaga, eten in een van de vijf Michelinster restaurants, het bezoeken van de hoofdstad Santa Cruz of het nabijgelegen San Cristóbal de La Laguna of het ultiem relaxen op een van de heerlijke stranden in het zuiden van het eiland, er is voor ieder wat wils op Tenerife. Daarnaast biedt Tenerife accommodaties voor alle soorten reizigers; van unieke boutique hotels, accommodaties op het platteland tot aan luxe vijfsterrenhotels. Meer culinaire inspiratie op www.webtenerife.nl

wijngids
Een gids om de beste Spaanse wijnen te kiezen
Hou jij van een lekker glas Spaanse wijn maar weet je niet welke je moet kiezen? Geen nood, het glossy Spanje magazine ESPANJE! heeft het voor jou uitgezocht zodat je een beetje Spaans wijnwijs kunt worden.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud