De draak op het hoogste punt van de Monte Perdido berg in Huesca is weg

De draak op het hoogste punt van de Monte Perdido berg in Huesca is weg
Beeld: Parque Nacional de Ordesa

De draak op het hoogste punt van de Monte Perdido berg in Huesca is weg

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Werknemers van het Nationale Park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën van de provincie Huesca in Aragón hebben de afgelopen dagen werkzaamheden uitgevoerd op meer dan 3.000 meter hoogte op de piek van de Monte Perdido berg. Een van de belangrijkste werkzaamheden was het vervangen van het 40 jaar geleden gebouwde geodetische punt. Daarnaast zijn ook schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd en is de draak verwijderd.

We hebben het hier niet over een aflevering van ‘The Game of Thrones’ of ‘The House of the Dragon’ maar om het illegaal geplaatste smeedijzeren kunstwerk dat Sint-Joris en de draak voorstelt. Dit kunstwerk dat jaren geleden zonder toestemming werd geplaatst is nu weggehaald zodat het geodetische punt van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) vervangen kan worden.

Als het alleen bij Sint-Joris en de draak was gebleven was het geen probleem maar wandelaars die de top van de Monte Perdido berg hebben bereikt hebben in de loop der jaren veel ‘rotzooi’ achtergelaten zoals armbandjes, kettingen, wimpels, plastic voorwerpen, karton en papier. Als het hard waait werd dat afval vaak door de wind kilometers ver geblazen.

Er zijn veel toppen in de Pyreneeën waar kruisen en andere symbolen staan, de meest emblematische is de Virgen del Pilar del Aneto, die in 1956 werd beklommen door de club Montañeros de Barbastro om duidelijk te maken dat de Aragonese eigenaar van de top was als reactie op de grote kruis vijf jaar eerder geplaatst door het Centre Excursionista de Cataluña die zo de Aneto-berg wilde claimen.

Het geodetische punt van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) op de Monte Perdido berg werd 40 jaar geleden op 27 juli 1982 geplaatst en was aan vervanging toe. Het gaat om een betonnen structuur van 120 cm hoog met een diameter van 30 cm wat het hoogste punt van de Monte Perdido aangeeft: 3.347,529 meter. Dit geodetische punt werd één dag nadat hetzelfde punt op de Aneto-berg werd geplaatst op 26 juli 1982.

  • draak 1
  • draak2
  • draak3
  • draak4
  • draak5
Ga naar de inhoud