Eetbare lava van de vulkaan op La Palma nu te koop in Spanje

Eetbare lava van de vulkaan op La Palma nu te koop in Spanje
Beeld: Mercado de la Ribera / facebook

Eetbare lava van de vulkaan op La Palma nu te koop in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is al meer dan een jaar geleden dat de vulkaan op het Canarische eiland La Palma begon uit te barsten. Op verschillende versmarkten, zoals bijvoorbeeld La Boqueria in Barcelona is een project begonnen om hulp en ondersteuning te kunnen bieden aan de mensen die door de vulkaan getroffen zijn. Bij de verschillende kramen op de markt kan er eetbare lava gekocht worden. Het is een snoepje en het smaakt naar banaan. De opbrengst van de verkoop zal volledig gedoneerd worden aan de inwoners van het eiland die door de uitbarsting van de vulkaan getroffen zijn. 

Op 19 september 2022 was het precies een jaar geleden dat de uitbarsting van de ‘Cumbre vieja’ vulkaan begon. De vulkaan stopte pas met haar langzame uitbarsting op 13 december. Er zijn 85 dagen van uitbarsting geweest. Vandaag de dag is La Palma beetje bij beetje bezig om alles weer op te bouwen en de desastreuze effecten van de natuurramp ongedaan te maken waar dit mogelijk is. Dit initiatief van de traditionele markten heeft als doel om economische hulp te bieden bij dit proces van herstel. 

De lava-snoepjes hebben een symbolisch bedrag van 2,50 euro. De lekkernij kan gekocht worden op alle markten en pleinen door heel Spanje die onderdeel uitmaken van de ‘Confederación de Mercados Tradicionales de Abastos de España’ (Confederatie van de traditionele versmarkten). Er horen wel tweehonderd markten en pleinen bij deze organisatie. Sommige van de bekendste plekken om de zoetigheid te kopen zijn de markten Marina en Mercat de Sants in Barcelona, de markt van Ribera in Bilbao, el mercado de La Paz, Chamartín en Las Águilas in Madrid en ook de markt van Triana in Sevilla. 

Maar wat zijn de ingrediënten van de lava-snoepjes? Deze bestaan uit suiker, ei-albumine, kleurstof en aroma. De eetbare lava bestaat verder uit ‘carbón de azúcar’ (suikerkool) die verstrekt wordt met een bananensmaak als eerbetoon aan een van de meest symbolische producten van de Canarische Eilanden. 

Dit product voor solidariteit is bedacht door één van de bekendste banketbakkers van Spanje, Christian Escribá. Hij komt uit een familie van banketbakkers want zijn vader en grootvader waren al banketbakkers. Christian is zelfs de vierde generatie van een bekende Catalaanse familie van het vak. Hij werkt in Patisserie Escribá, waar hij al jaren zoetigheden met dezelfde originaliteit en inventiviteit als deze lava bedenkt en maakt. Tijdens zijn succesvolle carrière heeft de bakker al verschillende prijzen gewonnen. Hij kreeg onder andere de prijs voor beste banketbakker van Spanje, uitgereikt door de ‘Academia Española de Gastronomía’ (Spaanse academie van gastronomie).

  • lava steen1
  • lava steen2
  • lava steen3
Ga naar de inhoud