De nazomer of ‘veranillo de San Miguel’ komt dit jaar later dan normaal

De nazomer of ‘veranillo de San Miguel’ komt dit jaar later dan normaal
Beeld: Freepik

De nazomer of ‘veranillo de San Miguel’ komt dit jaar later dan normaal

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nazomer heeft in Spanje de naam ‘veranillo de San Miguel’ vanwege de patroon San Miguel op 29 september, een dag waarop het meestal aangenaam warm is. Mocht deze nazomer later in het jaar te merken zijn dan wordt ook gesproken over de ‘veranillo de San Martín’ vanwege de patroon San Martín op 11 november. Dit jaar komt de nazomer in september echter enkele dagen later dan normaal want het is nu kouder dan voorgaande ‘veranillos’.

De ‘veranillo’ heeft in Nederland en België de naam ‘nazomer’ of ‘oudewijvenzomer’ en ook het meer op het Spaanse lijkende ‘sint-mischielszomer’ gekregen. In alle gevallen gaat het om de periode van eind september tot half november waarin het weer zomerachtig kan zijn.

Dit jaar is de herfst op 23 september begonnen en spreekt men normaal gesproken rond 29 september van de ‘veranillo de San Miguel’ omdat de temperaturen dan hoger zijn. Dit jaar is dat echter niet het geval en is het kouder en natter dan normaal. Dat geldt zoals altijd niet voor alle regio’s in Spanje want in de Valencia regio en Murcia worden temperaturen van 28 en 29 graden verwacht terwijl het in Catalonië, Balearen en Andalusië tussen de 24 en 27 graden wordt, het zelfde als op de Canarische Eilanden.

De weerskenmerken die normaal dus met de ‘veranillo de San Miguel’ gelden op donderdag 29 september worden pas in het weekend op 30 september en 1 oktober verwacht wanneer het kwik op de meeste plaatsen langs de Middellandse Zee zal stijgen.

Ga naar de inhoud