Vijftien Spaanse ziekenhuizen onder de beste ter wereld

Vijftien Spaanse ziekenhuizen onder de beste ter wereld
Beeld: Canva

Vijftien Spaanse ziekenhuizen onder de beste ter wereld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn vijftien Spaanse ziekenhuizen die in de lijst met beste ziekenhuizen te wereld voorkomen, volgens het tijdschrift Newsweek. Acht van de ziekenhuizen bevinden zich in Madrid, drie in Catalonië, één in Pamplona, één in Sevilla en ook één in Valencia. 

Zo zijn er in Madrid de ziekenhuizen La Paz, Gregorio Marañon, Clínico San Carlos, 12 de Octubre, Ramón y Cajal, Niño Jesús, La Princesa, Puerta de Hierro (in Majadahonda), Fundación Jiménez Díaz e Infanta Leonor (in Vallecas). De drie ziekenhuizen in Catalonië zijn Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Universitari Vall d’Hebron en Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La Clínica Universidad in Navarra staat ook op de lijst samen met het Hospital Universitario Virgen del Rocío in Sevilla en het Hospital Universitario y Politécnico la Fe in Valencia. 

De eerste twee ziekenhuizen; La Paz en het Hospital Universitario 12 de Octubre staan respectievelijk op plek 52 en 66 op wereldniveau, gevolgd door het Hospital General Universitario Gregorio Marañón die op de 75e plek staat.  

In de specialiteit van cardiologie uit Newsweek staan zes ziekenhuizen, La paz op plek 16, Gregorio Marañón op plek 26, Clínico San Carlos op plek 80, Ramón y Cajal op plek 100, 12 de Octubre op plek 148 en La Princesa op plek 255, terwijl op het gebied van hartoperaties uit een lijst van 150 ziekenhuizen er wel vijf in Madrid zijn:  Gregorio Marañón (33), La Paz (49), 12 de Octubre (76), Clínico San Carlos (111) en Puerta de Hierro Majadahonda (114), aldus een bericht van de lokale overheid van Madrid.

Zowel La Paz als het ziekenhuis Gregorio Marañon hebben een plek op de lijsten voor alle specialiteiten die geanalyseerd zijn: Cardiologie, Hartchirurgie, Endocrinologie, Gastro-enterologie, Neurochirurgie, Neurologie, Pulmonologie, Oncologie, Kindergeneeskunde, Traumatologie, Orthopedische Chirurgie en Urologie.

In de specialiteit van endocrinologie zijn er vijf ziekenhuizen terug te vinden: La Paz (33), Gregorio Marañón (41), Ramón y Cajal (84), Clínico San Carlos (94) en Infanta Leonor (116). Op het gebied van Gastro-enterologie staan ook vijf ziekenhuizen in de lijst die in totaal 125 plekken kent: Ramón y Cajal (33), 12 de Octubre (89), Gregorio Marañón (91), La Paz (98) en de Clínico San Carlos (106).

In de neurochirurgie staan drie ziekenhuizen uit Madrid in de lijst van in totaal 125 plekken: 12 de Octubre (40), Gregorio Marañón (45) en La Paz (68). In de Neurologie zijn dat er zelfs vier: La Paz (35), Gregorio Marañón (80), Clínico San Carlos (85) en Ramón y Cajal (107).

Daarnaast is uit de lijst van 125 ziekenhuizen met specialiteit in pulmonologie een aantal Spaanse ziekenhuizen te vinden: Gregorio Marañón (17), 12 de Octubre (32) en La Paz (45), terwijl er in de oncologie zelfs acht tot de beste ter wereld horen: La Paz (23), 12 de Octubre (49), Gregorio Marañón (53), Clínico San Carlos (77), Ramón y Cajal (114), Fundación Jiménez Díaz (251), La Princesa (257) en Puerta de Hierro Majadahonda (280).

Ook in de kindergeneeskunde staan er ziekenhuizen op de lijst: het Hospital Infantil Niño Jesús (30), La Paz (53) en Gregorio Marañón (58). En tot slot in de traumatologie en orthopedische chirurgie zijn La Paz (21) en Gregorio Marañón (109) te vinden.

Ga naar de inhoud