Nieuwe dierenwelzijnswet staat honden toe in de horeca en openbaar vervoer in Spanje

Nieuwe dierenwelzijnswet staat honden toe in de horeca en openbaar vervoer in Spanje
Beeld: via canva.com

Nieuwe dierenwelzijnswet staat honden toe in de horeca en openbaar vervoer in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet is op 28 maart 2023 in het staatsblad gepubliceerd en wordt officieel op 29 september 2023 van kracht. Dat is in de meeste gevallen goed nieuws voor de honden, katten en andere huisdieren en dieren in het algemeen in Spanje, al zijn er nog heel veel onzekerheden over de uitvoer van deze vergaande wet om het welzijn van dieren te garanderen. Maar wat zegt deze wet over met een hond naar een restaurant, bar of hotel gaan of als je het openbaar vervoer wilt gebruiken?

Een van de belangrijkste punten van de wet is het toegangsrecht van huisdieren tot het openbaar vervoer, instellingen en openbare ruimtes. Volgens artikel 29, punt 2, van de wet kunnen “openbare en private instellingen, hotels, restaurants, bars en andere instellingen waar dranken en eten worden geconsumeerd” de toegang toestaan van huisdieren die geen gevaar vormen voor mensen, andere dieren en eigendommen.

De ‘ley de Bienestar Animal’ bepaalt dat huisdieren alleen mogen verblijven in “zones die niet zijn bedoeld voor de bereiding, opslag of behandeling van voedsel, zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van de wetgeving inzake volksgezondheid of gemeentelijke verordeningen of specifieke wetgeving”

Daarom kunnen honden toegang krijgen tot openbare of privé restaurants en bars, zolang ze geen conflict hebben met gemeentelijke of regionale wetten. In het geval van enkele autonome regio’s, zoals Aragón, is er een regionale verordening uit 2006 die de toegang van honden tot plaatsen waar voedsel wordt geconsumeerd verbiedt. Daarom mogen honden volgens de regionale wet niet in deze instellingen in Aragón komen. Hetzelfde geldt voor Melilla. In de rest van de Spaanse autonome regio’s is er geen specifiek verbod.

In elk geval heeft de eigenaar van de instelling het recht om de toegang van dieren te verbieden. In dat geval moet hij volgens de wet “een herkenningsteken dat dit aangeeft, zichtbaar vanaf de buitenkant van de instelling” tonen, zoals een raamsticker of bord met daarop een verbod voor honden.

Ongetiteld8
Ga naar de inhoud