Manieren om de woning te verwarmen in Spanje deze winter

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Weliswaar is het nog herfst maar dit weekend komt de eerste kou naar Spanje en dus wordt het weer tijd om de warme winterkleding uit de kast te halen en de verwarming aan te zetten. Afhankelijk van waar iemand woont in Spanje wordt die verwarming wellicht al gebruikt, zoals in het noorden en noordwesten van het land. Veel (met name oudere) woningen in Spanje en dan vooral langs de Middellandse Zeekust hebben geen verwarmingssystemen dus wat is de beste mogelijkheid om dan toch een woning te verwarmen.

Het komt veel voor dat woningen langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden geen centrale verwarming in huis hebben. Dat gebeurt vooral bij oudere woningen waar de inwoners dan andere systemen moeten gebruiken om de woning warm te krijgen in de steeds kouder wordende winters.

Voor de inwoners van Spanje is 69% van alle kosten te danken aan de verwarming van een woning, meer dus dan warm water, koken en de elektriciteit van de airconditioning. Als een woning een centrale verwarming heeft dan is dat meestal op gas en hoeft men geen alternatief te zoeken maar stel nu dat de woning geen centrale verwarming heeft, hoe krijg je dan een woning warm in de winter.

De verschillende soorten verwarmings manieren kunnen verdeeld worden per vorm van energie, te weten biomassa, geothermie, zonne-energie, elektriciteit en gas of volgens het apparaat of systeem waaruit de warmte wordt verkregen zoals hieronder omschreven.

Verwarming op gas

Het is het meest gebruikte verwarmingssysteem van de Spanjaarden vanwege het lage energieverbruik, de efficiëntie en dat het niet vervuilend is. Als men voor het gas kiest, zal de manier waarop huizen worden verwarmd gebeuren via radiatoren die de warmte verspreiden en die de kamers snel verwarmen.

Verwarming op propaangas

Propaangas is iets duurder dan aardgas, hoewel de prijzen variëren afhankelijk van het bedrijf en het moment. Propaan is vervuilender maar het is een goede keuze bij het verwarmen van grote huizen. Het heeft een calorisch vermogen dat beter is dan dat van aardgas en vergelijkbaar is met diesel. Het belangrijkste nadeel is het gevaar van het opslaan van containers of deposito’s thuis.

Elektrische verwarming

Veel van de verwarmingssystemen die gekocht worden bij afwezigheid van een verwarming op gas werken op elektriciteit. Ze zijn meestal de goedkoopste om te installeren in huizen, ze verwarmen het huis sneller en de onderhoudskosten zijn vrij laag. Maar over het algemeen zijn ze het meest energieverbruikend waardoor de elektriciteitsrekening behoorlijk kan oplopen.

Verwarming met luchtwarmtepomp

In het Spaans heet deze vorm van verwarmen “bomba de calor” wat in de meeste gevallen gedaan wordt door de bestaande airconditioningsystemen die men gedurende de zomer gebruikt om ruimtes af te koelen. Over het algemeen is dit een goede oplossing in woningen langs de Middellandse Zee en op de Balearen omdat het daar niet zo extreem koud wordt waardoor de apparaten niet correct werken.

Daarnaast heeft de “aire acondicionado con bomba de calor” twee functies, koelen in de zomer en verwarmen in de winter waardoor de kosten van aanschaf te verantwoorden zijn. Hoewel het energieverbruik lager is dan in het geval van elektrische radiatoren, is de installatie ervan complexer en brengt het hoge installatiekosten met zich mee.

Verwarming met vloerverwarming

Dit systeem wordt onder de vloer van woningen geïnstalleerd. De elektrische kabels (elektriciteit) of leidingen (warm water) verspreiden warmte, die van onder naar boven gaat, de vloer verwarmt en daarna de rest van de woning. Deze manier van verwarmen is zuiniger, comfortabeler en schoner maar het is een van de duurste vanwege het installeren en onderhoud.

Verwarming met een open haard

Traditioneel maken veel woningen, vooral in landelijk gelegen delen van Spanje, nog gebruik van de open haard om woningen te verwarmen. Deze werken door het verbranden van hout waardoor er warmte vrijkomt wat de ruimtes verwarmt. De enige kosten (en eventueel ongemak) daarbij zijn het hout en eventueel het schoonmaken van de schoorsteen.

Verwarming met een pelletkachel

Een nieuwe vorm van milieuvriendelijk verwarmen van woningen zijn de pelletkachels. Dit zijn kachels die alleen werken op pellets, dit zijn geperste vaak gerecyclede houtkorrels die er een beetje uitzien als kattenbakkorrels. Met een pelletkachel kan je één ruimte verwarmen, meestal de woonkamer al is het ook mogelijk om de pelletkachel als een cv te gebruiken en radiatoren te verwarmen in andere ruimtes.

Het reservoir van de pelletkachel moet regelmatig bijgevuld worden met pellets, iets wat een minpunt kan zijn vanwege het kopen, opslaan en tillen van soms zware zakken. Een automatisch systeem doseert en brengt de pellets naar de plek waar het verbrand wordt. Gassen en fijnstof moeten daarna door een schoorsteen of pijp naar buiten worden geblazen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

18
Reageer op dit artikel

15 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
www.medvillaspanje.com

Wij verwarmen onze woning met pellet kachel en zijn zeer tevreden van gebruiksgemak alsook goedkoop stoken. Wonen op 20 min van de luchthaven van Alicante.

Rudy R.

Sommigen waaronder de auteur van dit artikel hebben het er over dat de winters steeds kouder worden? Hoe komen ze daar aan? Wij wonen nu 17 landinwaarts van Alicante in de bergen en de winters worden steeds milder. Dit wordt door de klimaat statistieken gestaafd. Net als dat overal de gemiddelde temperaturen stijgen door de opwarming van de aarde gaan deze in Spanje ook langzaam omhoog en is de gemiddelde stijging in temperatuur rondom de Middelandse zee zelfs sterker dan bv. in Noord Europa. Hadden wij in het begin regelmatig echt koude nachten met nachtvorst, dat komt de laatste jaren… Lees verder »

mar

ik bedoel een estufa brasero, een ronde schotel die je
onderin een tafel kunt zetten, met een lang rond tafelkleed dat je dan over je benen doet.

hugodenhoed@hotmail.com

Wat denken jullie van een keramische heater die je per ruimte kan gebruiken?

Anoniem

Ik woon in een oude molen in Soria provincie. ik verwarm de molen met wilgen hout, niet echt goed want verbrand heel snel met weinig kalorieen, maar het is het hout dat ik dichtbij de molen kan kappen. Deze winter ga ik proberen met ouderwetse steenkool in een van mijn Leuvense stoven. Eerst pogingen vrij goed: een zee van warmte. minpumnt is de hoge prijs voor 30 kg kolen, wel 22 Euro

Noël

Wij wonen ca 30km Landinwaards vanaf Alicante. We hebben CV op gasoleo C laten installeren wat ons inziens echt wel nodig is. We willen niet in de kou zitten.

Anoniem

Wij wonen op 10 km van de kust op 400 meter hoogte. Het huis is met spouwmuur en dubbel glas en niet zo oud. Wel 120 m2 en hoog. Afgelopen winter de hout kachel gestookt met 6 kuub en ook nog nog een gas kachel en op de slaapkamer een electro kachel aan de wand. Ik heb nu ontdekt dat onze airco lucht pompen een SCOP rendement waarde van 4.6 hebben, dus dat gaan we nu proberen. Kijk eens op aircokiezen.nl
https://aircokiezen.nl/verwarmen-met-een-airco

indie-2012@hotmail.com

Inderdaad een pelletkachel. Goede kachel goede warmte. Maar helaas na 5 jaar het helemaal zat dat gesjouw. Zakken van uit de winkel in de auto, van de auto ergens in huis, dan weer naar de kachel. 15 kilo iedere keer.

Jopke

Valt wel mee. Oke je hebt het gesleur vd zakken v winkel naar huis maar naar de ketel? Nog geen half emmertje iedere avond dat weegt niets.

Jan, Ondara

Wij wonen in de provincie Alicante in een flat van 120 m2. Er bevindt zich geen verwarming in het huis. En ook geen gasaansluiting. Ik heb gekozen voor infrarood verwarming, twee verplaatsbare units van 1500 watt. Deze bestaan uit apart in te schakelen elementen van 500 watt. In de periode november tot en met februari zijn de meerkosten gemiddeld euro 50,- per maand. Dat betekent dat in deze periode onze energiekosten verdubbelen.

mar

Of met een stufa,

donvaro@gmail.com

Wij hebben 2 pelletkachels. Er staat eentje in het woongedeelte anex keuken en eentje in onze living waar we ‘s avonds TV kijken.
Beide kachels staan ongeveer een drietal uurtjes/dag aan.
Wij wonen in de Alpujarras op een hoogte van 900 m en ons jaarlijks verstook aan pellets ligt tussen €150 en €170, dus ben ik zeer tevreden over onze stookkosten
Ook zoals in België worden onze slaapkamers niet verwarmd.

PeterH

De winters worden inderdaad jaar na jaar kouder, ook aan de costa´s, en de huizen hebben kwasi geen isolatie. Velen verwarmen met een airco installatie of met een verwarmingselement op gas in huis. Maar dat zijn in principe aanvullende hulpmiddelen. Ik vrees dan ook dat we in de toekomst zullen moeten overwinteren in Belgie of Nederland om het lekker warm te hebben in huis.

leo

Ik heb zo´n luchtkoeler staan in de woonkamer waar je water in kunt gooien, deze kan echter ook verwarmen en gebruiken we hem daar tegenwoordig enkel nog voor omdat hij warme lucht blaast is de woonkamer snel warm.

indie-2012@hotmail.com

Hoe doet u dat met die luchtkoeler?

Jopke

Bij ons in de living/keuken een combinatie van pelet-kachel (echt aangenaam) en airco voor in de zomer. Bad- en slaapkamers en hal met airco’s die in de winter warmte blazen.

Miel

Eerlijk gezegd vind ik 69% van alle kosten wel zéér veel. Het hangt er natuurlijk vanaf wat wordt bedoeld met ‘alle kosten’. Een ‘centrale’ verwarming is m.i. overbodige luxe hier aan de Costa Blanca. 2/3 van het jaar kunnen we best zonder verwarming en in de maanden dat het wél nodig is beperkt zich dat tot een uurtje ‘s morgens in de badkamer en de woonkamer en enkele uren ‘s avonds in de zithoek. De slaapkamer(s) verwarmen we nooit, ook in België niet. Bij het bouwen van ons huis had de architect een centrale verwarming op gas voorzien, maar we… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.