Manieren om de woning te verwarmen in Spanje deze winter

Oeps ... foto ontbreekt!

Manieren om de woning te verwarmen in Spanje deze winter

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Weliswaar is het nog herfst maar dit weekend komt de eerste kou naar Spanje en dus wordt het weer tijd om de warme winterkleding uit de kast te halen en de verwarming aan te zetten. Afhankelijk van waar iemand woont in Spanje wordt die verwarming wellicht al gebruikt, zoals in het noorden en noordwesten van het land. Veel (met name oudere) woningen in Spanje en dan vooral langs de Middellandse Zeekust hebben geen verwarmingssystemen dus wat is de beste mogelijkheid om dan toch een woning te verwarmen.

Het komt veel voor dat woningen langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden geen centrale verwarming in huis hebben. Dat gebeurt vooral bij oudere woningen waar de inwoners dan andere systemen moeten gebruiken om de woning warm te krijgen in de steeds kouder wordende winters.

Voor de inwoners van Spanje is 69% van alle kosten te danken aan de verwarming van een woning, meer dus dan warm water, koken en de elektriciteit van de airconditioning. Als een woning een centrale verwarming heeft dan is dat meestal op gas en hoeft men geen alternatief te zoeken maar stel nu dat de woning geen centrale verwarming heeft, hoe krijg je dan een woning warm in de winter.

De verschillende soorten verwarmings manieren kunnen verdeeld worden per vorm van energie, te weten biomassa, geothermie, zonne-energie, elektriciteit en gas of volgens het apparaat of systeem waaruit de warmte wordt verkregen zoals hieronder omschreven.

Verwarming op gas

Het is het meest gebruikte verwarmingssysteem van de Spanjaarden vanwege het lage energieverbruik, de efficiëntie en dat het niet vervuilend is. Als men voor het gas kiest, zal de manier waarop huizen worden verwarmd gebeuren via radiatoren die de warmte verspreiden en die de kamers snel verwarmen.

Verwarming op propaangas

Propaangas is iets duurder dan aardgas, hoewel de prijzen variëren afhankelijk van het bedrijf en het moment. Propaan is vervuilender maar het is een goede keuze bij het verwarmen van grote huizen. Het heeft een calorisch vermogen dat beter is dan dat van aardgas en vergelijkbaar is met diesel. Het belangrijkste nadeel is het gevaar van het opslaan van containers of deposito’s thuis.

Elektrische verwarming

Veel van de verwarmingssystemen die gekocht worden bij afwezigheid van een verwarming op gas werken op elektriciteit. Ze zijn meestal de goedkoopste om te installeren in huizen, ze verwarmen het huis sneller en de onderhoudskosten zijn vrij laag. Maar over het algemeen zijn ze het meest energieverbruikend waardoor de elektriciteitsrekening behoorlijk kan oplopen.

Verwarming met luchtwarmtepomp

In het Spaans heet deze vorm van verwarmen “bomba de calor” wat in de meeste gevallen gedaan wordt door de bestaande airconditioningsystemen die men gedurende de zomer gebruikt om ruimtes af te koelen. Over het algemeen is dit een goede oplossing in woningen langs de Middellandse Zee en op de Balearen omdat het daar niet zo extreem koud wordt waardoor de apparaten niet correct werken.

Daarnaast heeft de “aire acondicionado con bomba de calor” twee functies, koelen in de zomer en verwarmen in de winter waardoor de kosten van aanschaf te verantwoorden zijn. Hoewel het energieverbruik lager is dan in het geval van elektrische radiatoren, is de installatie ervan complexer en brengt het hoge installatiekosten met zich mee.

Verwarming met vloerverwarming

Dit systeem wordt onder de vloer van woningen geïnstalleerd. De elektrische kabels (elektriciteit) of leidingen (warm water) verspreiden warmte, die van onder naar boven gaat, de vloer verwarmt en daarna de rest van de woning. Deze manier van verwarmen is zuiniger, comfortabeler en schoner maar het is een van de duurste vanwege het installeren en onderhoud.

Verwarming met een open haard

Traditioneel maken veel woningen, vooral in landelijk gelegen delen van Spanje, nog gebruik van de open haard om woningen te verwarmen. Deze werken door het verbranden van hout waardoor er warmte vrijkomt wat de ruimtes verwarmt. De enige kosten (en eventueel ongemak) daarbij zijn het hout en eventueel het schoonmaken van de schoorsteen.

Verwarming met een pelletkachel

Een nieuwe vorm van milieuvriendelijk verwarmen van woningen zijn de pelletkachels. Dit zijn kachels die alleen werken op pellets, dit zijn geperste vaak gerecyclede houtkorrels die er een beetje uitzien als kattenbakkorrels. Met een pelletkachel kan je één ruimte verwarmen, meestal de woonkamer al is het ook mogelijk om de pelletkachel als een cv te gebruiken en radiatoren te verwarmen in andere ruimtes.

Het reservoir van de pelletkachel moet regelmatig bijgevuld worden met pellets, iets wat een minpunt kan zijn vanwege het kopen, opslaan en tillen van soms zware zakken. Een automatisch systeem doseert en brengt de pellets naar de plek waar het verbrand wordt. Gassen en fijnstof moeten daarna door een schoorsteen of pijp naar buiten worden geblazen.

Ga naar de inhoud