Water uit de kraan, fles of gefilterd: wat is het beste om te koken in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Water is water maar de smaak en bestanddelen van water zijn niet altijd hetzelfde bij de verschillende types en soorten water. Dat merk je in Spanje heel duidelijk aan de smaak en geur bij het drinken van water. Maar wat is nu het beste water om te koken?

Op het moment dat je in Spanje pasta, rijst of soep wilt maken of zelfs koffie en thee wilt zetten vragen veel mensen zich in Spanje af welk water het beste is om te gebruiken.

De een doet niet moeilijk en gebruikt gewoon het drinkbare kraanwater en zegt dat daar niets mis mee is. De ander gebruikt liever gefilterd water of zelfs mineraalwater uit flessen om te koken. En dan is er nog het moderne zoute zeewater wat gebruikt wordt bij het bereiden van zeevruchten en vis.

Kraanwater

Het water dat uit de kraan komt is in praktisch heel Spanje gewoon drinkwater en er is naast de smaak en de geur van chloor niets mis mee. Op het moment van het koken met water maken de meeste inwoners van Spanje dan ook gewoon gebruik van kraanwater want volgens hen verdwijnen de geur en smaak tijdens het kookproces.

Er moet bij het water uit de kraan (agua del grifo) echter onderscheid gemaakt worden in hard water (agua dura) en zacht water (agua blanda) waarbij vele spreken over verschillende kooktijden bij de twee soorten kraanwater.

Het verschil zit in de hoeveelheid kalk en mineralen, vooral magnesium. In hard water zijn ze meer geconcentreerd en laten meer aanslag achter waardoor ze ook een slechtere smaak hebben. Daarom wordt het hard water als minder geschikt gezien voor het koken. Naast een betere smaak en minder kalkaanslag gaat het koken met zacht water ook sneller.

Over het algemeen hebben de regio’s Madrid, Baskenland, Galicië en Navarra (ondanks wat de mineraalwater maatschappijen beweren) uitstekend zacht water van goede kwaliteit. In Catalonië, Comunidad de Valencia, Murcia en Canarische Eilanden is dat anders en heeft men te maken met hard water van mindere kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat het geen drinkwater is maar de smaak is anders.

Flessen water

Degene die bij het koken of het maken van thee of koffie liever geen kraanwater gebruiken, zullen in de meeste gevallen overstappen op het mineraalwater uit de flessen of jerrycans.

Vooral in de gebieden van Spanje waar men te maken heeft met hard water wordt vaker gebruik gemaakt van water uit de fles of jerrycan. Daar is uiteraard niets mis mee maar water uit de fles houdt wel in dat deze gekocht moeten worden en al het plastic is niet echt goed voor het milieu.

Gefilterd water

Degene die toch gebruik willen maken van kraanwater maar geen zin hebben in het gesleep met de flessen of jerrycans water en dat ook niet willen vanwege de milieuvervuiling, kunnen gebruik maken van diverse systemen om het kraanwater te filteren.

Dat kan gebeuren door vaste filters die via een systeem verbonden zijn met de kranen of zelfs een extra kraantje gefilterd water hebben in de keuken. Het kan ook gebeuren door middel van verplaatsbare filters zoals de bekende systemen van het merk Brita, om er maar een te noemen.

Uiteraard hebben de filters en het systeem dat gebruikt wordt voor het filteren van kraanwater ook kosten die soms hoog kunnen zijn. Ook zijn er veel mensen die niet tevreden zijn over de smaak van gefilterd water.

Zeewater

Het gebruik van zeewater (agua del mar) is iets wat langs de kust al eeuwen gedaan wordt bij het bereiden van vis, schelpdieren en soepen. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer koks die ook zeewater gebruiken bij de bereiding van verschillende gerechten. Uiteraard moet men er wel rekening mee houden dat zeewater zout is waardoor dus extra zout toevoegen niet nodig is. Daarnaast dient het om gezuiverd zeewater te gaan, dus niet direct uit de zee.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.