skip to Main Content
Water uit de kraan, fles of gefilterd: wat is het beste om te koken in Spanje?
123rf

Water uit de kraan, fles of gefilterd: wat is het beste om te koken in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Water uit de kraan, fles of gefilterd: wat is het beste om te koken in Spanje?

123rf

MADRID – Water is water maar de smaak en bestanddelen van water zijn niet altijd hetzelfde bij de verschillende types en soorten water. Dat merk je in Spanje heel duidelijk aan de smaak en geur bij het drinken van water. Maar wat is nu het beste water om te koken?

Op het moment dat je in Spanje pasta, rijst of soep wilt maken of zelfs koffie en thee wilt zetten vragen veel mensen zich in Spanje af welk water het beste is om te gebruiken.

De een doet niet moeilijk en gebruikt gewoon het drinkbare kraanwater en zegt dat daar niets mis mee is. De ander gebruikt liever gefilterd water of zelfs mineraalwater uit flessen om te koken. En dan is er nog het moderne zoute zeewater wat gebruikt wordt bij het bereiden van zeevruchten en vis.

Kraanwater

Het water dat uit de kraan komt is in praktisch heel Spanje gewoon drinkwater en er is naast de smaak en de geur van chloor niets mis mee. Op het moment van het koken met water maken de meeste inwoners van Spanje dan ook gewoon gebruik van kraanwater want volgens hen verdwijnen de geur en smaak tijdens het kookproces.

Er moet bij het water uit de kraan (agua del grifo) echter onderscheid gemaakt worden in hard water (agua dura) en zacht water (agua blanda) waarbij vele spreken over verschillende kooktijden bij de twee soorten kraanwater.

Het verschil zit in de hoeveelheid kalk en mineralen, vooral magnesium. In hard water zijn ze meer geconcentreerd en laten meer aanslag achter waardoor ze ook een slechtere smaak hebben. Daarom wordt het hard water als minder geschikt gezien voor het koken. Naast een betere smaak en minder kalkaanslag gaat het koken met zacht water ook sneller.

Over het algemeen hebben de regio’s Madrid, Baskenland, Galicië en Navarra (ondanks wat de mineraalwater maatschappijen beweren) uitstekend zacht water van goede kwaliteit. In Catalonië, Comunidad de Valencia, Murcia en Canarische Eilanden is dat anders en heeft men te maken met hard water van mindere kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat het geen drinkwater is maar de smaak is anders.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: De miljarden business van gebotteld drinkwater in Spanje[/su_note]

Flessen water

Degene die bij het koken of het maken van thee of koffie liever geen kraanwater gebruiken, zullen in de meeste gevallen overstappen op het mineraalwater uit de flessen of jerrycans.

Vooral in de gebieden van Spanje waar men te maken heeft met hard water wordt vaker gebruik gemaakt van water uit de fles of jerrycan. Daar is uiteraard niets mis mee maar water uit de fles houdt wel in dat deze gekocht moeten worden en al het plastic is niet echt goed voor het milieu.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Water uit de kraan of fles in Spanje[/su_note]

Gefilterd water

Degene die toch gebruik willen maken van kraanwater maar geen zin hebben in het gesleep met de flessen of jerrycans water en dat ook niet willen vanwege de milieuvervuiling, kunnen gebruik maken van diverse systemen om het kraanwater te filteren.

Dat kan gebeuren door vaste filters die via een systeem verbonden zijn met de kranen of zelfs een extra kraantje gefilterd water hebben in de keuken. Het kan ook gebeuren door middel van verplaatsbare filters zoals de bekende systemen van het merk Brita, om er maar een te noemen.

Uiteraard hebben de filters en het systeem dat gebruikt wordt voor het filteren van kraanwater ook kosten die soms hoog kunnen zijn. Ook zijn er veel mensen die niet tevreden zijn over de smaak van gefilterd water.

Zeewater

Het gebruik van zeewater (agua del mar) is iets wat langs de kust al eeuwen gedaan wordt bij het bereiden van vis, schelpdieren en soepen. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer koks die ook zeewater gebruiken bij de bereiding van verschillende gerechten. Uiteraard moet men er wel rekening mee houden dat zeewater zout is waardoor dus extra zout toevoegen niet nodig is. Daarnaast dient het om gezuiverd zeewater te gaan, dus niet direct uit de zee.

[su_highlight background=”#FFE0B2″]Waar maak jij gebruik van in Spanje bij het bereiden van maaltijden en/of koffie en thee? Kraanwater, flessen water of gefilterd water?[/su_highlight]

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Hoi.
  Navarra wordt in het artikel genoemd omdat het daar “uitstekend zacht water” zou zijn.
  Maar in ons dorp Mendigorría (iets Z. van Pamplona) is het zó hard dat ik alle kraanfilters elke 14 dagen moet schoonmaken……..
  Rob

 2. Waar wij in Torremolinos wonen heeft het kraanwater ook een ontzettende chloorsmaak. Per woonwijk heb ik wel smaak-/chloorverschillen vastgesteld. Chloor wordt op meerdere punten toegevoegd ter ontsmetting/ontkieming.
  Het gesleep met flessen die daarna weer weggegooid mogen worden gaf mij behoorlijk te denken. Als je je in de drinkwatermaterie gaat verdiepen kom je verrassende aspekten tegen die ook verontrustend zijn: bijv. vele soorten landbouwgif, pesticiden, maar ook medicijnen zoals bijv. diclofenac die ons lichaam weer verlaten, komen in het oppervlaktewater terecht, maar worden/kunnen door de natuur niet worden afgebroken en blijven dus altijd aanwezig. Veel drinkwater in Spanje komt uit de stuwmeren, maar daarin komt ook het weggespoelde water van de landerijen. Het is niet direct gevaarlijk, maar bij metingen zijn concentraties van genoemde stoffen in het kraanwater vastgesteld. En daar heb ik geen zin in. Na langdurig onderzoek ben ik op een filtersystem uit Canada gekomen die vergaand 99,99999999…% alle giftige stoffen en smaken filtert. Op proef besteld en inderdaad de vieze chloorsmaak is verdwenen, het water smaakt heerlijk. Een mogelijke gifstoffen restmeting kan ik niet doorvoeren, dat is zeer kostbare apparatuur, ik ga dus af op de attesten van de fabrikant. Het filterapparaat is makkelijk zelf aan te sluiten op/bij de kraan en vergt geen onderhoud. De filterpatroon bestaat niet uit een vulling van korreltjes -want daar zwemt alles tussendoor- en is geschikt voor max 14,5 kubieke meter water. Daarna kun je het filter zelf heel makkelijk wisselen zonder gereedschap. Bij onderzoeken komt dit filter als beste uit de bus. Mensen die bij ons het water geproefd hebben zijn meteen enthousiast en willen ook graag zo’n filter. Geloof me, ik ben geen winkelier of handelaar, maar importeer de complete pakketjes rechtstreeks voor slechts 52,38 EUR en heb daar al veel bekenden mee geholpen (de off. verk.prijs schijnt ruim boven het dubbele te liggen). De vieze smaak zijn we nu gelukkig definitief kwijt en gezondheidtechnisch drinken en koken we dus ook zuiverder water zonder er mee te hoeven slepen vanuit de winkel. En zo zoekt een ieder zijn eigen oplossing waar hij waarde aan hecht, toch?

  1. graag zou ik van je horen waar ik dat apparaat kan bestellen. Klinkt goed.
   woon in Vinaros en water vind ik niet lekker en ongezond met zoveel landerijen met sinasappels in de buurt.
   groet en dank voor je mail.
   Fenna

 3. Hier in Altea ook meestal prima kraanwater . Als het water ongeschikt is om welke reden dan ook ontvang ik – namens de burgemeester – een email van het waterleidingbedrijf dat er iets anders geadviseerd wordt ( meestal flessenwater) . Ik maak me dan ook nergens zorgen om.

 4. Mijas heeft keihard water, maar is prima voor koken/koffie/thee. Geen nasmaak. Voor drinken vind ik het niet lekker, dus daarvoor nemen we dan flessen.

 5. Het water dat uit mijn kranen komt is zo wit als melk. Ik denk dat het gips is, dat hier in de buurt gewonnen wordt. Niemand kan mij daar een eenduidig antwoord op geven. Lijkt meniet goed om te drinken dus, ondanks mijn bezwaarde geweten, kook en drink ik water uit plastic flessen.
  Wie mij duidelijk raad kan en wil geven omtrent filtersystemen, is zeer welkom.

 6. als wij in Spanje zijn in Andalucia (Calahonda Mijas Costa) halen wij van tijd tot tijd bronwater dat op de weg naar Ronda getapt kan worden. Heerlijk water, dat wij gebruiken voor koffie, thee en om gewoon te drinken. Koken doen we met kraanwater. Bevalt prima op deze manier.

 7. In aanvulling op mijn reactie wil ik nog opmerken dat ik ook het water heb gemeten wat uit een Brita filter kwam. Dat had een geleidbaarheid welke niet veel lager dan het kraanwater was. Dat komt, omdat een Brita filter nauwelijks reinigt, maar vooral en de smaak van het water bevordert. Je krijgt dus nog steeds allerlei zaken binnen welke je niet in je lijf zou willen hebben.

   1. Dat ben ik met je eens, Jan Aerts. De onderwerpen zijn over het algemeen best wel in de actualiteit, maar wanneer deze in het openbaar worden gepubliceerd, zou dat in foutloos Nederlands behoren te zijn. Veel lezers maakt dat kennelijk niet zoveel uit.

 8. Wij hebben thuis zo’n waterapparaat staan en elke maand worden er 4 grote flessen water van 20 liter per stuk gebracht (in de zomer 5 flessen). De lege flessen worden meteen weer meegenomen om te hergebruiken.
  Dit is voor ons gezin voldoende om te drinken en ook om koffie en thee van te zetten. Wat betreft de prijs, die is hetzelfde als wanneer we zelf Bezoya water zouden gebruiken. Dat vinden wij het lekkerste merk, maar het water dat ons wordt gebracht, heeft ongeveer dezelfde smaak!
  Voor de rest gebruiken we gewoon kraanwater, wat wel gefilterd is. Het scheelt een heleboel plastic afval en gesjouw.

 9. Wat je er ook van vind, het meest zuivere water wordt nog altijd verkregen door middel van het ‘reversus osmosis systeem’ (Google maar eens wat dat inhoudt) waarbij het kraanwater absoluut schoon wordt. Elke ongerechtigheid, in welke vorm dan ook, wordt uitgefilterd. Deze systemen zijn op diverse plaatsen te verkrijgen, maar het is van belang om een goed merk te kiezen en niet per definitie voor het goedkoopste te gaan. Let er ook op dat het jaarlijks onderhoud al gauw € 50 of meer kost in verband met het vervangen van de diverse filters in het systeem. Dit kan het beste gebeuren door vakmensen. Zo’n systeem past al gauw in een hoek van een onderkastje in de keuken, bijvoorbeeld onder de spoelbak. Een kritiekpunt wat vaak gehoord wordt is, dat het water zó schoon wordt, dat er absoluut niets meer in zit. Dat is ook zo, maar is helemaal niet erg omdat we via ons voedsel dagelijks ruim voldoende mineralen en vitaminen binnen krijgen. Uiteraard op voorwaarde dat we gezond eten. Ik heb metingen gedaan: de geleidbaarheid van het kraanwater in de gemeente Muchamiel bedroeg (een poosje geleden) ca. 1300 mS; water wat via het reversus osmose systeem was gereinigd had een geleidbaarheid van ca. 10 ms! Flessenwater is heel verschillend, maar nooit zo schoon als “osmosewater”.

 10. Wist je dat je ook nog mensen hebt die jaren landbouw water hebben. wat vaak ruikt of groen is en dat in comunidad Valencia

 11. Het hangt inderdaad af waar je woont of verblijft in Spanje. Mijn ervaringen op de Balearen zijn, dat het water uit de kraan niet te drinken is. Smaakt naar chloor. Ik gebruik de Brita waterfilter en ben hier heel tevreden over. Het is jammer dat er nog steeds zoveel mensen afhankelijk zijn van plastic flessenwater. Vooral toeristen die noodgedwongen flessenwater moeten kopen, omdat er voor hen geen andere keuze is. Eigenlijk zou ieder hotel of appartement een Brita waterfilter hebben moeten staan op de kamers van de gasten.

 12. wij hebben een filter instalatie laten plaatsen onder het keukenrek en het water is dus voor alles goed , onderhoud en de prijs ….60€ op 2 jaar / verplaatsing + de nodige filters vervangen , de instalatie kosten over 6jaar rond de 1000€

 13. Zuid-Galicië: koken, thee enz alles met water uit de kraan. Om zomaar water te drinken haal ik ons water bij een van de vele (door de overheid gecontroleerde) bronnen. Dat is echt heerlijk (zacht) water. Daar kan geen gekochte fles tegenop.

 14. Hier in Granada alles uit de kraan(koken, koffie, drinken, …). Ook véél lekkerder dan flessenwater.
  Mijn mama woont in Torrevieja en daar gebruiken we wel kraanwater om te koken enz… maar niet om te drinken (omwille van de chloorsmaak)

  1. Als ik in Torrevieja ben (ik woon er niet constant) doe ik hetzelfde als de mama van Benjamin: kraanwater om te koken maar flessenwater om te drinken. Vooral bij koffie vind ik het smaakverschil groot. Mijn koffie maak ik dus altijd met flessenwater.

 15. Ik maak koffie en thee gewoon met kraanwater en kook ook met kraanwater. Met water uit de flessen heb ik meer kalkaanslag dan uit de kraan. Oliva Valencia

 16. Water drinken doet ik uit de fles maar koken doe ik met het water uit de filter. Water uit de filter is ook prima drinkbaar maar vind de smaak van flessen water beter.

 17. Ik gebruik gekocht flessenwater voor koken, koffie en thee. Woon in Oliva dus de ¨foute¨
  streek. Spaghetti was niet te eten door de bijsmaak van het water.

  1. Ik ben Moraira ,het water uit de kraan is water van ontzilt zeewater,om te koken kan het maar om te drinken wil ik het niet gebruiken,drinken en koffie daar gebruik ik flessen water voor.Ik heb slechte ervaringen met stadswater ,ik ben er ziek van geworden in België.,het water is onderzocht en er zat zelfs restanten van EPO in .Dus weer voorzichtig

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken