FC Barcelona voorzitter neemt ontslag

FC Barcelona voorzitter neemt ontslag
Beeld: Bartomeu & Koeman / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De FC Barcelona voorzitter Josep María Bartomeu heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd. Zeven jaar lang heeft Bartomeu de teugels bij Barça in handen gehad maar de situatie is nu onhoudbaar geworden en nadat de Generalitat de Catalunya geen steun meer toonde nam hijzelf samen met zijn leidinggevend team ontslag.

Bartomeu werd in januari 2014 aangesteld als interim voorzitter nadat zijn voorganger Sandro Rosell ontslag had genomen. Zijn aanstelling zou in principe tijdelijk van aard zijn maar hij won de de verkiezingen bij de club en bleef tot 28 oktober de voorzitter van de Catalaanse topclub.

Zijn jaren bij Barça zijn niet geheel vlekkeloos en zonder problemen verlopen. Als eerste is hij de voorzitter die de boeken in zal gaan als de enige of een van de weinige voorzitters tijdens wiens leiderschap niet de Champions League werd gewonnen.

Verder zal Bartomeu altijd herinnerd worden vanwege het feit dat hij Lionel Messi niet zomaar wilde laten loslaten terwijl dit eigenlijk wel in het contract staat van de sterspeler. 

Eerder waren er ook al problemen rond de verkoop van Neymar aan het Franse PSG. De club kreeg maar liefst 222 miljoen euro voor de Braziliaan maar wist dat geld niet goed te investeren in andere bekende voetballers.

Onder het bewind van Bartomeu werd de jonge speler Dembele voor 105 miljoen euro gekocht en werd 140 miljoen euro op tafel gelegd om de Braziliaan Coutinho van Liverpool over te nemen om hem nog geen 6 maanden later te verhuren. Koeman haalde Coutinho echter weer terug.

Ook is Bartomeu bekend om Barçagate, een schandaal waarbij onder zijn bewind een social media en persbureau werd aangesteld om spelers, clubleden en directieleden zwart te maken.

Uiteindelijk heeft Bartomeu zelf de beslissing genomen om ontslag te nemen op een moment dat er meer dan 20.000 leden van de club zijn die om zijn ontslag vroegen en een motie van wantrouwen wilden starten, iets wat uiteindelijk mogelijk werd gemaakt door de Generalitat en wat de laatste druppel was voor Bartomeu.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.