Spanje derde europese land met grootste daling aantal vluchten en passagiers

Spanje derde europese land met grootste daling aantal vluchten en passagiers
Beeld: Freepik

Spanje derde europese land met grootste daling aantal vluchten en passagiers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We weten natuurlijk allemaal ondertussen wel dat 2020 niet de geschiedenisboeken in zal gaan als een nieuw recordjaar wat betreft internationale toeristen in Spanje. In 2019 kwamen er nog 83,7 miljoen buitenlandse vakantiegangers naar Spanje waarvan het overgrote merendeel met het vliegtuig. Dit corona-jaar is het aantal vluchten en passagiers drastisch verminderd en staat Spanje op de derde plaats binnen Europa wat betreft de grootste dalingen.

Spanje staat volgens het Europese agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart Eurocontrol op een derde plaats wat betreft het grootste aantal dalingen vluchten en passagiers, net achter het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In het geval van Spanje heeft Eurocontrol het over een afname van 880.000 vluchtbewegingen en een afname van 150 miljoen passagiers.

Het dieptepunt werd volgens dit rapport (PDF) half april bereikt toen er een daling was van 95% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Daarna bleef het luchtverkeer in Spanje onder de 90% minder tot half juni waarna het flink steeg in juli nadat de grenzen op 21 juni open waren gegaan. De piek in het luchtverkeer werd op 1 augustus bereikt met 2.823 aankomende en vertrekkende vluchten waarna het aantal vluchten weer daalde.  

In de week van 19 tot 25 oktober vonden er gemiddeld 355 vluchtbewegingen plaats bij het Madrid-Barajas vliegveld wat 70% minder is dan dezelfde week in 2019. In Barcelona-El Prat was dat 276 vluchten (-72%), in Palma de Mallorca 200 (-70%), Las Palmas de Gran Canaria 163 (-53%), Málaga 146 (-65%), Tenerife Noord 123 (-37%), Alicante-Elche 92 (-70%), Arrecife Lanzarote 81 (-51%), Ibiza 78 (-57%) en Valencia 71 (-65%).

Maatschappijen

Volgens Eurocontrol was de top luchtvaartmaatschappij in de week van 19 tot 25 oktober Ryanair met 241 vluchten wat 71% minder is dan dezelfde week in 2019. Vueling staat met 189 vluchten op een tweede plaats (-65%) gevolgd door Iberia met 105 vluchten (-72%), Air Nostrum met 89 vluchten (-59%), Air Europa met 87 vluchten (-68%), Binter Canarias met 73 vluchten (-36%) en Easyjet met 70 vluchten (-80%).

Landen

Eurocontrol heeft ook gekeken naar waar vandaan of waar naartoe de passagiers vlogen vanuit/naar Spanje in de week van 19 tot 25 oktober. De binnenlandse vluchten (dus binnen Spanje en naar/vanaf de eilanden) staan bovenaan met 668 vluchten (-44%) gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 190 vluchten (-78%) en Duitsland met 134 vluchten (-78%). Er waren ook 123 vluchten naar/vanuit Frankrijk (-67%) en 58 vluchten naar/vanuit Italië (-80%). 

De afgelopen week waren er ook 52 vluchten naar/vanuit Nederland (-70%) en 42 vluchten naar/vanuit België (-67%).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.