Algerije garandeert gasvoorziening van Spanje via pijpleiding en tankers

Algerije garandeert gasvoorziening van Spanje via pijpleiding en tankers
Beeld: 123rf

Algerije garandeert gasvoorziening van Spanje via pijpleiding en tankers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Tijdens een spoedoverleg in Algerije tussen de Spaanse minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera, en vertegenwoordigers in Algerije, is een hernieuwde overeenkomst bereikt over de gasvoorziening vanuit het Afrikaanse land naar Spanje. Algerije stopt op 31 oktober vanwege een diplomatieke ruzie met Marokko met de toevoer van gas via de pijpleiding die door Marokko loopt maar garandeert de gasvoorziening via de directe pijpleiding uit Algerije en de aanvoer van vloeibaar gas naar verschillende havens in Spanje.

Na olie is aardgas een van de meest gebruikte energiebronnen in Spanje. Met een uitgebreid netwerk van gasleidingen en hervergassingsinstallaties beschikt Spanje over een van de meest complete distributie- en bevoorradingsinfrastructuren van Europa.

Volgens het jaarverslag van Sedigas ontving Spanje in 2020 voor de tweede keer in zeven jaar meer leveringen in de vorm van vloeibaar aardgas (LNG) dan aardgas (NG), wat betekent dat er meer gas via LNG-tankers aankwam dan via gaspijpleidingen. De toetreding van LNG vertegenwoordigde 61% van de Spaanse gasvoorziening.

Wat de gaspijpleidingen betreft heeft Spanje een breed netwerk dat gas via voornamelijk drie pijpen naar Spanje brengt: de 1.400 km lange Maghreb-Europa-gaspijpleiding die met 540 km door Marokko loopt (en die gesloten wordt); de 750 km lange Medgaz-gaspijpleiding die rechtstreeks uit Algerije komt; en de gaspijpleiding Artère de L’Adour die uit Frankrijk komt en hoofdzakelijk Russisch gas naar Spanje brengt.

Naast de gasleidingen kan gas ook worden gedistribueerd via LNG-tankers die het zogenaamde vloeibaar aardgas transporteren. Dit gas is duurder dan het gas dat per pijpleiding komt omdat het vloeibaar gemaakt, getransporteerd en hervergast moet worden terwijl dat van de pijpleiding direct stroomt. 

LNG-tankers komen aan in verschillende havens in Spanje, voornamelijk die met hervergassingsinstallaties in Barcelona, ​​​​Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos en Bilbao. De gasvoorziening naar de Canarische Eilanden vindt uitsluitend via schepen plaats. De Balearen hebben een gaspijpleiding die gas transporteert van de stad Denia (Alicante) via het eiland Ibiza naar Mallorca.

Van de totale gasvoorziening in Spanje komt het meeste gas uit Algerije met 29% van het totaal gevolgd door 15% Amerikaanse gas, 13% gas uit Nigeria, 10% uit Frankrijk, 10% uit Rusland, 9% uit de Perzische Golf, 7% uit Trinidad en Tobago, 1% uit Noorwegen en 7% uit andere landen/gebieden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.