Search
menu
Search

De Tour de France begint in 2023 in Spanje bij het Guggenheim museum in Bilbao

De Tour de France begint in 2023 in Spanje bij het Guggenheim museum in Bilbao
Beeld: Canva

De Tour de France begint in 2023 in Spanje bij het Guggenheim museum in Bilbao

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – De Tour de France 2023 begint zaterdag 1 juli volgend jaar met een etappe die begint en eindigt in Spanje, om precies te zijn in de Baskische stad Bilbao. De wielrenners zullen starten bij het Guggenheim museum en eindigen in het Parque de Etxebarria stadspark. Na de start in Bilbao voor de eerste etappe, worden er nog twee etappes gereden in het Baskenland, te weten Vitoria-San Sebastián en Amorebieta-Baiona.

Dat de Tour de France in Spanje start en dit keer in Baskenland is wellicht geen toeval want dat is de tweede keer in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. 30 jaar geleden in 1992 startte de Tour de France in San Sebastian, de stad die nu tijdens de tweede etappe opnieuw wordt aangedaan.

Het openingsweekend in Baskenland zal meteen een goede uitdaging zijn voor de wielrenners want het parcours is namelijk behoorlijk heuvelachtig. De sprinters krijgen vanaf etappe 3 meer de kans om successen te boeken tijdens de Ronde van Frankrijk. In totaal zal de Tour de France in 2023 maar liefst 3.404 kilometer lang zijn en bestaan uit acht bergritten en slechts één tijdrit. 

Op zaterdag 1 juli 2023 start de Tour de France dus in Bilbao en eindigt deze ook in de Baskische stad met in totaal 182 kilometer (heuvels). Op zondag 2 juli 2023 zal de tweede etappe plaatsvinden tussen Vitoria en San Sebastián, beiden ook in Baskenland met een totaal van 209 kilometer (heuvels). De derde etappe wordt gereden tussen Amorebieta en Baiona met een totaal van 185 kilometer (vlak) waarna de Ronde van Frankrijk het Spaanse Baskenland zal verlaten en verder gaat met etappe 4 in Frankrijk tussen Dax en Nogaro.

etappes
Beeld: letour.fr / web
Ga naar de inhoud