Search
menu
Search

Deze begraafplaats heeft meer ‘bewoners’ dan de hoofdstad van Spanje

Deze begraafplaats heeft meer ‘bewoners’ dan de hoofdstad van Spanje
Beeld: Google Maps / screenshot

Deze begraafplaats heeft meer ‘bewoners’ dan de hoofdstad van Spanje

In de dagen voorafgaand aan en op 1 november, Allerheiligen, zijn de toegangen tot het Almudena begraafplaats in Madrid overvol met mensen die hun doden willen bezoeken. Op die dag bezoeken ze de graven, maken ze ze schoon, leggen ze bloemen neer en verliest het kerkhof zijn gebruikelijke rust. Wist je dat dit kerkhof in Madrid het grootste van heel Spanje is en dat er meer ‘bewoners’ zijn dan in de hoofdstad van het land?

De Almudena begraafplaats in Madrid is normaal gesproken een plek van rust en stilte. Op gewone dagen is het er zo stil dat je het gekwetter van vogels en het ruisen van de wind kunt horen. Zelfs mensen die hun baby’s in de kinderwagen meenemen of gaan lezen, vinden hier rust. Het enige geluid dat de rust misschien kan verstoren, is het geluid van een van de twee buslijnen die door de begraafplaats rijden.

De Almudena begraafplaats in Madrid werd in 1877 gebouwd als het Cementerio del Este. Het ontwerp van het kerkhof hield rekening met de heuvelachtige omgeving, waardoor er vijf niveaus konden worden gecreëerd. Hierdoor kon het kerkhof meer graven herbergen dan een traditioneel kerkhof met één niveau. De oorspronkelijke capaciteit was 62.000 graven, met een jaarlijkse capaciteit van 7.000 begravingen.

Het Almudena in Madrid is in de loop der jaren verschillende keren uitgebreid. In 1950 werd het kerkhof uitgebreid omdat het vol was. In 1970 werd het kerkhof opnieuw uitgebreid. Momenteel wordt het kerkhof opnieuw uitgebreid. Het kerkhof heeft momenteel 5 miljoen ‘bewoners’, meer dan het aantal inwoners van Madrid dat iets meer dan 3 miljoen is.

Grootste begraafplaatsen Spanje

De onderstaande lijst is gebaseerd op gegevens van de Spaanse overheid. Het aantal graven is een schatting, aangezien sommige begraafplaatsen geen officiële cijfers publiceren.

  1. Almudena – Madrid – 5.000.000 graven
  2. San Justo – Madrid – 1.500.000
  3. El Carmen – Barcelona – 1.000.000
  4. La Piedad – Barcelona – 800.000
  5. San Isidro – Madrid – 700.000
  6. Sant Andreu – Barcelona – 600.000
  7. Vera – Valencia – 500.000
  8. San Fernando – Sevilla – 400.000
  9. San Miguel – Málaga – 300.000
  10. La Soledad – Zaragoza – 250.000
Ga naar de inhoud