Search
menu
Search

Hoe gedraag je je als je een kudde vee bewaakt door honden kruist?

Hoe gedraag je je als je een kudde vee bewaakt door honden kruist?
Beeld: Asociación Perro de los Hierro / web

Hoe gedraag je je als je een kudde vee bewaakt door honden kruist?

Nadat de afgelopen week een 27-jarige vrouw om het leven kwam na een aanval door honden, verspreidt de Guardia Civil preventieve informatie. Wat moet je doen als je een loslopende hond tegen het lijf loopt die schapen of geiten beschermt?

Het is een probleem dat veel wandelaars uit hun slaap houdt. Je kruist midden in de bergen een kudde schapen en een grote Mastín komt blaffend naar je toe. Die honden zijn al generaties lang het efficiëntste middel om vee te beschermen tegen wolven of andere jagers. Alleen schrikken ze af en toe ook voetgangers en fietsers af.

Gewoonlijk zijn de Mastíns nochtans zachtaardig en rustig van karakter. Ze kennen hun missie. Het vee verdedigen zonder de mens te bedreigen. Door hun grootte, kracht en toegewijdheid aan de bescherming kan het echter altijd mislopen. En dan is het belangrijk te weten hoe te reageren.

Wat moet je nu doen als je in zo’n situatie belandt? Je steekt best nooit de kudde schapen door. Het best is in een wijde boog rond de dieren te lopen. Minstens 20 meter ver, maar best zelfs meer. Als de hond midden de weg staat en je kunt er niet rond, draai je best rustig om. Zonder zenuwen, zonder rennen. Dat kan je in de ogen van de hond namelijk tot prooi veranderen.

  • mastin2
  • mastin4
  • mastin3
  • mastin1 1

Als je op de fiets rijdt, kun je best afstappen. De snelheid kan namelijk als een bedreiging overkomen. Je kunt je fiets ook als schild tussen jou en de hond gebruiken. Opnieuw: op afstand en zonder de kudde door te kruisen.

Als de hond blaffend op je afloopt, roep je niet. Ook maak je geen bruuske bewegingen. De honden bakenen enkel de cirkel af waar jij niet in mag komen. Als je dat niet doet, laten ze je in principe met rust. De honden gaan ook niet achter wolven aan. Als ze dat wel zouden doen, zouden in tussentijd andere wolven de schapen aanvallen. Ze zijn er op getraind te verdedigen, niet aan te vallen.

Als je zelf een hond bij hebt, zorg dan dat die zeker even aan de leiband gaat. Neem ook geen stok of steen vast om de honden af te schrikken. Dat werkt contraproductief.

Ga naar de inhoud