Waarnemend premier Spanje verdedigt amnestiewet als oplossing voor nieuwe regering

Waarnemend premier Spanje verdedigt amnestiewet als oplossing voor nieuwe regering
Beeld: PSOE / facebook

Waarnemend premier Spanje verdedigt amnestiewet als oplossing voor nieuwe regering

De waarnemend premier en PSOE-kandidaat voor het premierschap, Pedro Sánchez, heeft expliciet gepleit voor een amnestiewet voor iedereen die betrokken was bij het houden van het referendum en de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië in 2017. 

“In naam van Spanje, in het belang van Spanje en ter verdediging van het samenleven tussen Spanjaarden, bepleit ik vandaag amnestie in Catalonië voor de gebeurtenissen die het afgelopen decennium hebben plaatsgevonden,” zei hij tijdens de bijeenkomst van het federale comité van zijn partij op zaterdag.

Sánchez heeft zijn pleidooi voor amnestie onderbouwd op basis van de noodzaak om “een progressieve regering” te vormen tegenover de “achteruitgang” die een coalitie tussen Feijóo (PP) en Abascal (VOX) zou betekenen. Ook wil hij de politieke breuk die Catalonië heeft ervaren door het onafhankelijkheidsproces definitief oplossen. “Catalonië is klaar voor een volledige verzoening; meer dan 80% van de Catalaanse vertegenwoordigers steunen deze maatregel. “En dit zal definitief bijdragen aan de politieke normalisering van Catalonië,” stelde de waarnemend premier.

Sánchez vraagt om de steun van de PSOE-partij en benadrukt dat vertegenwoordigers van meer dan 80% van de Catalanen de weg van overeenstemming ondersteunen. “Ik begrijp heel goed diegenen die, vanuit de pijn van herinneringen, zich verscheurd voelen, maar het is onze verantwoordelijkheid om deze stap te zetten, omdat we niet kunnen toestaan dat het verleden de deuren naar de toekomst voor ons sluit,” zei hij.

Daarom heeft het uitvoerend comité van de PSOE een raadpleging onder de partijleden goedgekeurd met de volgende vraag: Steun je de overeenkomst om een regering te vormen met Sumar en de steun van andere politieke partijen te verkrijgen om de benodigde meerderheid te bereiken? De raadpleging zal een week duren en er kan vanaf maandag elektronisch gestemd worden, evenals persoonlijk op de komende zaterdag 4 november, in alle PSOE-kantoren in het hele land.

Ga naar de inhoud