skip to Main Content
Hoe werkt het hotel classificeringssysteem voor hotels in Spanje

Hoe werkt het hotel classificeringssysteem voor hotels in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Van goedkoop hostal via een normaal driesterren vakantiehotel naar de luxe van een vijfsterrenhotel. Er zijn veel verschillende hotel soorten in Spanje te vinden maar hoe werkt het classificeringssysteem eigenlijk? Dat wil zeggen, wanneer is een hotel een éénster accommodatie en wanneer een vijfsterren accommodatie. Vreemd genoeg kent Spanje landelijk gezien geen algemeen systeem maar wordt dat per autonome deelstaat geregeld.

Het komt veel voor: je ziet iets op internet, je boekt dat hotel en als je daar aankomt lijkt het in de verste verte niet op wat je gezien hebt bij het boeken. Daarbij spelen de verwachtingen van een reiziger ook een belangrijke rol want bij van een accommodatie wordt een bepaald beeld gegenereerd wat een bepaalde verwachting met zich meebrengt wat in sommige gevallen niet helemaal uitkomt. Als dat gebeurd vragen veel mensen zich vaak af hoe een bepaald hotel een bepaalde classificering kan ontvangen als de ervaring niet zo goed was en bijvoorbeeld niet te vergelijken was met een verblijf in andere landen als Griekenland of Turkije.

Nationaal

Hoe toeristisch Spanje ook is en hoeveel tientallen miljoenen buitenlandse toeristen er naar het land komen om in een van de 16.702 hotels die het land rijk is te verblijven, er is geen nationaal systeem voor de classificatie van hotels. Elke autonome deelstaat zoals Catalonië, Balearen, Comunidad Valenciana, Andalusië, Murcia en de Canarische Eilanden hebben eigen regels wat betreft het toekennen van de hotelsterren. Ondanks dat er kleine verschillen kunnen zijn tussen de autonome deelstaten komen de meeste eisen waaraan kamers en voorzieningen in een hotel moeten voldoen wel overeen.

1 ster accommodatie

De tweepersoonskamers dienen tenminste 12 m2 groot te zijn en de eenpersoonskamers tenminste 7 m2. Er moet een badkamer zijn met een bad of douche van tenminste 3,5 m2, verwarming (?) en een lift in het gebouw.

2 sterren accommodaties

In deze hotels dienen de tweepersoonskamers minstens 14 m2 groot te zijn en de eenpersoonskamers net zoals bij een éénster hotel 7 m2. De badkamer dient tevens 3,5 m2 groot te zijn en moet een bad of douche hebben. Er dient een vaste telefoon in de kamer aanwezig te zijn, verwarming (?), een lift in het gebouw en de service van een kluis (gratis of tegen betaling).

3 sterren accommodaties

In deze hotels dienen de tweepersoonskamers minstens 15 m2 groot te zijn en de eenpersoonskamers 8 m2. Er dient een badkamer te zijn van tenminste 4 m2 met een bad of douche. Er dient een vaste telefoon in de kamer te zijn, verwarming (?), airconditioning in de algemene ruimtes van het hotel, een lift, bar en de service van een kluis (gratis of tegen betaling).

4 sterren accommodaties

In viersterrenhotels dienen de tweepersoonskamers tenminste 16 m2 groot te zijn en de eenpersoonskamers 9 m2. Er dient een badkamer te zijn van 4,5 m2 met douche of bad. Er dient een vaste telefoon aanwezig te zijn in de kamer, verwarming (?), airconditioning op de kamer en openbare ruimtes, een lift in het gebouw, een bar, een kluis en minibar (gratis of tegen betaling).

5 sterren accommodaties

Vijfsterrenhotels is het maximale wat er te vinden is in Spanje waarbij de tweepersoonskamers tenminste 17 m2 groot dienen te zijn en de eenpersoonskamers 10 m2. Er dient een badkamer te zijn van 5 m2 met bad en/of douche, vaste telefoon op de kamer, verwarming (?), airconditioning in de kamer en openbare plaatsen, lift, bar, kluis en minibar in de kamer (gratis of tegen betaling).

Over het algemeen gelden deze bovenstaande regels voor de hotels in alle autonome deelstaten maar zoals eerder aangegeven gelden er op regionaal/autonoom gebied soms andere regels waardoor sommige eisen kunnen afwijken. In principe nooit minder dan wat hierboven vermeld staat, alleen maar beter en meer. Er wordt in Spanje door diverse organisaties die in het toerisme actief zijn al jaren geprobeerd om een universeel systeem op te zetten voor heel Spanje maar tot op de dag van vandaag is dat nog niet gelukt.

Europese Unie

Binnen de Europese Unie is men in 2009 begonnen om via de organisatie HOTREC een Europees systeem op te zetten waaraan hotels moeten voldoen om zo een bepaalde classificering te ontvangen. Terwijl landen als Nederland, België, Duitsland en Griekenland wel meedoen zijn er andere landen zoals Frankrijk, Italië, Portugal en ook Spanje die (nog) niet meedoen met een EU classificatie van de hotels.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Er is ook een verschil mbt de grootte van de bedden. Bij 4 en 5 sterren moeten de bedden minimaal 2 meter lang zijn. Dat is niet (bijna nooit) het geval bij mindere sterren hotels hoewel meeste nieuwe hotels met minder sterren vaak toch 2 meter bedden aanschaffen.

 2. Mij is op gevallen dat tot en met 3 sterren geen eigen parkeer gelegenheid hebben. En die wel een paar plaatsen hebben moet je betalen.
  Vanaf 4 sterren heb ik tot nog toe altijd parkeer plaats gehad

 3. Spanje zit niet echt te wachten om mee te doen met het HOTREC systeem, en heeft dit ook niet nodig. Het bewijs zijn de 85 miljoen toeristen die dit jaar naar spanje komen.
  Er zijn veel dingen die niet goed draaien in Spanje, maar op het gebied van toerisme zijn ze wereldleider.

 4. Dus hoe meer sterren hoe groter de kamer ?
  Hoe zit het dan met de kwaliteit en hoeveelheid en keuzemogelijkheid van het eten ?

  1. Neem altijd logies met ontbijt… en zoek om te eten leuke gezellige restaurantjes uit … elke dag wat anders. En als je even iets verder kijkt dan een toeristische neus lang is (dwz buiten de toeristische oorden) vind je een geweldige variatie aan gerechten en prijzen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken