Spaanse spoorwegen krijgt op AVE traject concurrentie

Spaanse spoorwegen krijgt op AVE traject concurrentie
Beeld: Archieffoto

Spaanse spoorwegen krijgt op AVE traject concurrentie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2018 heeft de Nationale Commissie voor markten en concurrentie in Spanje groen licht gegeven voor een eerste hogesnelheidslijn dienstverlening die niet van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe is. Meteen werd bekend dat verschillende partijen wel interesse hadden maar nu zijn er dan definitief twee gegadigden, te weten het Franse SNCF en Air Nostrum.

Vanaf december 2020 zullen ook andere treinmaatschappijen gebruik mogen maken van het Spaanse spoorwegnetwerk voor hogesnelheidstreinen. Op dit moment is er een monopoliepositie van de AVE, onderdeel van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe. Eind volgend jaar staat de deur echter open voor andere bedrijven die hogesnelheidslijnen willen aanbieden in Spanje.

Nu is bekend dat de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) interesse heeft om een hogesnelheidstrein verbinding te beginnen in Spanje. Datzelfde geldt ook voor Air Nostrum, van oorsprong een luchtvaartmaatschappij, die dat samen wil doen met Trenitalia die verantwoordelijk is voor de exploitatie van de treinen in Italië.

Air Nostrum maakt daarbij gebruik van de naam Intermodalidad de Levante (Ilsa) en is van plan dagelijks 16 treinen te laten rijden op de routes Madrid-Barcelona-Madrid, de Valenciaanse kust (Valencia, Alicante en Castellón) naar Madrid en vanuit Madrid naar Sevilla en Málaga en vice versa. 

Op diezelfde routes wil het Franse SNCF ook treinen gaan inzetten waardoor de capaciteit en frequentie van treinen met 65% toe zal nemen en in feite de prijzen zouden moeten dalen.

LEESTIP: De hogesnelheidstrein AVE van Spanje nader bekeken

AVLO van Renfe

Vanaf april 2020 is het ook mogelijk met de AVLO treinen te reizen. Dit zijn low cost hogesnelheidstreinen van de Renfe/AVE. Deze rood (in plaats van wit) gekleurde treinen zullen het traject Madrid-Barcelona-Madrid gaan afleggen.

De AVLO treinen zijn minder luxe dan de AVE treinen en dat is met name te merken in de stoelindeling. Zo is de kans groot dat er geen rijen van twee stoelen (2+2) komen maar van 3+1 waardoor de capaciteit wat betreft te vervoeren passagiers met 20% toeneemt. Er zullen in plaats van 4 stoelen per tafel dan 6 stoelen per tafel zijn. Kaartjes moeten tussen de 20 en 25% goedkoper worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.