Aardbeving van 3,7 op de schaal van Richter nabij Sevilla

Aardbeving van 3,7 op des chaal van Richter nabij Sevilla
Beeld: 123rf

Aardbeving van 3,7 op de schaal van Richter nabij Sevilla

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Om 12.34 uur zaterdagmorgen hebben de inwoners van de omgeving van de ZUid Spaanse stad Sevilla te maken gehad met een aardbeving. Het komt wel vaker voor dat er aardbevingen zijn in Andalusië maar zo dicht bij de hoofdstad van de autonome regio gebeurt maar zelden.

In dit geval ging het om een aardbeving (terremoto) met een kracht van 3,7 op de schaal van Richter met als epicentrum de gemeente Los Palacios y Villafranca, op 7 kilometer diepte aldus de informatie van het Spaanse Nationale Geografische Instituut IGN. De eerste aardbeving werd gevolgd door een kleinere beving van 1,5 op de schaal van Richter om 12.49 uur.

Los Palacios y Villafranca ligt op slechts 32 kilometer van het centrum van Sevilla waar men praktisch niets van de aardbeving gemerkt heeft. De noodtelefoon 112 heeft geen meldingen vans chade en/of gewonden ontvangen al werd er wel gebeld door verontruste inwoners van Los Palacios y Villafranca en directe omgeving zoals in Las Cabezas de San Juan, Utrera en Los Molares.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud