Search
menu
Search

Aardbeving van 4,1 op de Richter schaal in Benalmádena aan de Costa del Sol

Aardbeving van 4,1 op de Richter schaal in Benalmádena aan de Costa del Sol
Beeld: 123rf

Aardbeving van 4,1 op de Richter schaal in Benalmádena aan de Costa del Sol

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Inwoners en bezoekers van de kustplaats Benalmádena en omgeving kunnen zondagavond rond 20.47 uur de aardbeving gevoeld hebben. Deze had een kracht van 4,1 op de schaal van Richter en vond plaats op 60 kilometer diepte. De beving kon gevoeld worden in o.a. Benalmádena, Fuengirola, Torremolinos, las Lagunas de Mijas, Málaga en diverse andere gemeenten in de omgeving. 

De aardbeving in Benalmádena aan de Costa del Sol zondagavond werd gevolgd door een kleinere beving van 2,7 op de schaal van richter in Mijas om 21.30 uur en voorafgegaan door een aardbeving voor de kust van Torremolinos met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter om 3 uur ‘s nachts en op 90 kilometer diepte die door niemand opgemerkt werd.

Er zijn geen meldingen binnengekomen van schade of gewonden. Het gebeurt wel vaker dat er aardbevingen plaatsvinden in dit deel van Andalusië waarbij deze zelden boven de 4,5 op de schaal van Richter komen.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud