Espinelves: het Catalaanse dorp dat opnieuw leeft van de kerstbomen

Oeps ... foto ontbreekt!

Espinelves: het Catalaanse dorp dat opnieuw leeft van de kerstbomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Het is elk jaar weer een gekkenhuis in het dorp Espinelves tijdens de traditionele kerstboom markt genaamd Fira de l’Avet. Dit jaar vindt tussen 4 en 12 december alweer de 40e editie plaats van de markt waar meer dan 90.000 bezoekers en kerstboom kopers op af komen. Zoals elk jaar beginnen de Spanjaarden vroeg met de voorbereidingen voor de komende kerstmis en daar hoort ook een boom bij. De inwoners van de regio Girona en Barcelona maar ook ver daarbuiten hebben de ideale plaats om een kerstboom te kopen.

Officieel zou in 2021 de 41e editie gevoerd moeten worden maar omdat de 2020-editie vanwege de corona-maatregelen geen doorgang kon vinden, vindt dit jaar de 40e editie plaats. Er zijn minder kramen dan normaal om zo het samenkomen van veel bezoekers te voorkomen en te proberen de anderhalve meter te respecteren, iets wat niet makkelijk zal zijn.

Elk jaar weer rond deze tijd dat het weer kerstmis gaat worden, loopt het kleine nog geen 200 inwoners tellende bergdorp Espinelves in de provincie Girona vol met dagjesmensen en kerstboom kopers. Normaal gesproken verkopen de kwekers in een week tijd meer dan 2.000 kerstbomen maar er worden ook veel bomen verstuurd door heel Spanje dus dat aantal kan nog veel hoger zijn.

Het dorp zelf ligt in de Montseny en Les Guilleries streek, midden in de natuur op een hoogte van ongeveer 750 meter. Espinelves kan vanuit Barcelona makkelijk bezocht worden aangezien het op slechts 84 kilometer ligt en ook vanaf de Costa Brava is het slechts 45 kilometer rijden en 21 kilometer vanuit het dorp Vic.

Er gebeurt normaal gesproken niet veel in het rustige dorp maar de eerste week van december is dat wel anders. Dan komen er tussen 4 en 12 december, tienduizenden geïnteresseerden naar het dorp om een kerstboom te kopen.

Twee boomsoorten zijn het meest geliefd bij de kopers, de Masjoanís en de Picea Excelsa. De kerstboom markt wordt sinds 1981 georganiseerd en is gedurende de jaren uitgegroeid tot een ware happening en het beginpunt voor veel inwoners van de streek om met de kerstvoorbereidingen te beginnen.

Buiten kerstbomen worden er nog veel meer kerstartikelen verkocht waardoor de markt in Espinelves een ware kerstmarkt is. Zo zijn er de typische Catalaanse Caganers en uiteraard de Caga tios.

Ga naar de inhoud