Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (31)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (31)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (31)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke week plaatsen we aan de hand van de tips en informatie van de ‘Typisch Spanje’ auteur Frieda Kleinjan een reis door Spanje, maar dan op een andere manier. Dat doet de schrijfster door middel van bekende en minder bekende boeken en romans om zo de link tussen het reizen, de cultuur en literatuur te maken tijdens de wekelijkse ‘literaire reisgids van Spanje’, een must voor de lezers die aan ‘literair toerisme’ willen doen. Via de links in het artikel zijn de boeken meteen te bestellen om zo al aan jouw literaire reis door Spanje te beginnen.

Je zou literair toerisme kunnen omschrijven als een soort cultureel toerisme dat zich heeft ontwikkeld op plekken die verband houden met gebeurtenissen in fictieve teksten. Met andere woorden: het is een nieuw soort cultureel toerisme dat fictie verbindt met de echte wereld. 

Voor in de rugzak

Wat is er fijner dan op het strand, in de bergen of op een terras een luchtig boek te lezen, waarin Spanje de hoofdrol speelt. Het kan over de liefde gaan, bloedstollend zijn, een emotionele lading hebben of over het verlangen gaan naar een totaal ander leven. Wat al die boeken gemeen hebben is dat je ze in één adem uitleest.

Katie Agnew: ‘Bubbels’

Benieuwd hoe het eraan toegaat in het mondaine Marbella? Bubbels van Katie Agnew geeft er een goed inkijkje in. Denk aan: jachten, privéjets, dure nachtclubs en designerkleding, seks, moord, bedrog, glamour en Russische miljonairs en maffiabazen. Dit alles zit verweven in het verhaal van de vijf hoofdpersonages: Jasmine, Lita, Maxime, Grace en Charlie.

Jasmine komt uit een armelijk gezin en staat op het punt om te trouwen met een beroemde voetballer. Zal ze door dit droomhuwelijk haar verleden achter zich kunnen laten? Lita is getrouwd met een gevierd acteur en heeft twee schatten van kinderen, maar ook een gebroken hart. Haar huwelijk moet hoe dan ook slagen.

De driemaal gescheiden Maxime is nog steeds op jacht naar de man op het witte paard. Ze wil per se iemands vrouw zijn. Hoe zuiver is de droom die ze najaagt? De roddeljournaliste Grace wil graag naam maken met een onthullend verhaal. Zal ze dat in Marbella vinden? Charlie is een geval apart. Hij is een crimineel die zijn leven wil beteren.

Allemaal doen ze zich anders voor dan ze zijn. De vraag dringt zich al snel op hoe lang het zal duren voor de waarheid aan het licht komt.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Katie Agnew, Bubbel, uitgeverij Truth & Dare, 2007, vertaling Marion Drolsbach.

Linda van Rijn: ‘Costa Brava’

Het onmogelijke lijkt toch gebeurd te zijn. Daar komt Irene achter als ze de berichtjes leest op het mobieltje van Jacco, haar man. Hieruit blijkt zonneklaar dat hij een affaire heeft met een zekere Alina. Ze hadden toch afgesproken dat hij haar nooit zou bedriegen?

In eerste instantie ontkent hij alles, maar als ze hem de duimschroeven aandraait, kan hij er niet meer onderuit en biecht alles op. De sfeer in huis is om te snijden. Moet ze de zomervakantie die voor de deur staat laten doorgaan of niet? Als Irene ziet hoezeer de kinderen zich verheugen op de jaarlijkse campingvakantie aan de Costa Brava, besluit ze toch te gaan. Ze heeft trouwens zelf ook behoefte aan ontspanning en haar jongere zus Rianne gaat met het gezin mee.

Eenmaal in Spanje verbetert de sfeer. Jacco doet of er niets is gebeurd. De kinderen hebben op de camping, boordevol Nederlanders, snel vriendjes gemaakt. Ook Irene voelt zich door de zon en de zee lekkerder in haar vel zitten.

En dan loopt ze charmante Bob tegen het lijf, de oom van het vakantievriendinnetje van haar dochter Nikki. Ze raakt met hem in gesprek. Al snel merkt ze dat ze zich aangetrokken voelt tot zijn gespierde lichaam en gaat ze in op zijn geflirt. Tegelijkertijd realiseert ze zich dat ze haar kinderen dat niet kan aandoen. Ze wilde toch juist in deze vakantie haar huwelijk een nieuwe kans geven? Bob denkt daar heel anders over.

Costa Brava is een vlot geschreven boek dat pas tegen het eind echt spannend wordt. Het is dus meer een spannende roman dan een literaire thriller, zoals op de cover staat.

Linda van Rijn neemt haar lezers al jarenlang mee naar vakantiebestemmingen waar bijna altijd de zon schijnt. In 2022 werd onthuld dat Linda van Rijn een alias is van Mariëtte Middelbeek (1938), de schrijfster van veel feelgoodromans en journalistieke verhalenbundels.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Linda van Rijn, Costa Brava, uitgeverij Marmer, 2019.

typisch

‘Typisch Spanje’
Het boek ‘Typisch Spanje rondgang door een eigenzinnig land’ geschreven en samengesteld door Frieda Kleinjan, is een bundel met fascinerende verhalen over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, beeldende kunst, literatuur, sport, film, natuur, muziek, tradities… Al die verschillende cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, tonen het land in al haar schakeringen. Voor elke Spanjeliefhebber valt er iets nieuws te ontdekken. KLIK HIER om dit boek te bestellen.

De hierboven vermelde boeken en/of producten zijn onderdeel van een affiliatie programma. Dat wil zeggen dat als je besluit iets te bestellen en uiteindelijk te kopen via de links die wij plaatsen, wij daar een klein percentage van krijgen als commissie. Daar merk jij als koper helemaal niets van want dat rekent de verkoper met ons af. Bedankt voor het bestellen en kopen via ons artikel, dat stellen wij zeer op prijs. Veel plezier ermee!

Ga naar de inhoud