Search
menu
Search

Nederlands bedrijf gaat resten van OS-35 schip voor de kust van Gibraltar opruimen

Nederlands bedrijf gaat resten van OS-35 schip voor de kust van Gibraltar opruimen
Beeld: Europa Press

Nederlands bedrijf gaat resten van OS-35 schip voor de kust van Gibraltar opruimen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – In augustus raakte de bulkcarrier OS-35 zwaar beschadigd nadat het een aanvaring had gehad met een ander schip, de Adam LNG. Dit gebeurde voor de kust van het Andalusische Cádiz, maar in de wateren van het Britse Gibraltar. Men was erg bang voor een grote milieuramp wanneer de olie in zee terecht zou komen. De schade bleef echter relatief beperkt tot nu toe. Het schip ligt nog steeds in de Zee van Gibraltar en moet dus binnenkort geruimd worden. 

Dit zal gedaan worden door het Nederlandse bedrijf Koole Contractors. De belangrijkste taak van het bedrijf is om verdere milieuschade te voorkomen en daarnaast moeten natuurlijk alle onderdelen van het schip uit de zee gehaald worden. 

De overheid van Gibraltar laat weten dat 30 mei de limiet is die gegeven is om het schip en haar lading te ruimen. Dit zal gebeuren volgens de milieuwetten van Gibraltar en de vereisten van de conventie van Bazel die gaan over de controle op grensoverschrijdend transport van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering hiervan. 

De spullen zijn al van het schip gehaald. De eerste taak is dus om de lading van 33.632 ton aan staal van het schip te halen en dat te recyclen. Het plan is om de boot in twee stukken te verdelen, waarbij voorzichtig gehandeld moet worden om de brandstofopslag niet te beschadigen. 

De twee delen zullen op een speciaal schip worden geladen met als mogelijke eindbestemming een nader te bepalen recyclingbedrijf. Hierbij moet streng worden gelet op de maatregelen van de Internationale Maritieme Organisatie voor het recyclen van vrachtschepen.

Het gekozen plan is in detail gedeeld met het kapiteinschap van Algeciras en met de inwoners van La Caleta (Catalan Bay) en met de gemeente van La Línea de la Concepción (Cádiz).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?