Pedro Sánchez publiceert zijn tweede boek als premier van Spanje

Pedro Sánchez publiceert zijn tweede boek als premier van Spanje
Beeld: via canva.com

Pedro Sánchez publiceert zijn tweede boek als premier van Spanje

De Spaanse premier Pedro Sánchez publiceert op 4 december 2023 zijn tweede boek getiteld “Tierra firme”. Het boek verschijnt vier jaar na zijn eerste boek “Manual de resistencia” en valt samen met het begin van zijn nieuwe termijn als premier.

Pedro Sánchez is sinds juni 2018 de premier van Spanje. Hij leidde een minderheidsregering bestaande uit zijn Socialistische Partij (PSOE) en de linkerflank Unidas-Podemos. In 2019 publiceerde hij als eerste zittende Spaanse premier het boekManual de resistencia” over zijn ervaringen in zijn eerste jaar als premier.

In de zomer van 2023 werden er in Spanje opnieuw verkiezingen gehouden. Ondanks pogingen van de oppositie om Pedro Sánchez weg te zetten als onwettig en ondanks negatieve berichtgeving in bepaalde media, werd Sánchez herkozen als premier. Zijn herverkiezing markeert het begin van een nieuwe legislatuur.

Sánchez heeft de afgelopen jaren te maken gehad met grote uitdagingen zoals de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en natuurrampen als de vulkaanuitbarsting op La Palma. Ondanks deze moeilijkheden heeft zijn regering belangrijke hervormingen in gang gezet op het gebied van klimaat, ongelijkheid en digitalisering. De komende jaren moeten deze veranderingen verder vorm krijgen, terwijl ook de relaties met Catalonië verbeterd moeten worden.

Tierra firme

Het nieuwe boekTierra firme” beschrijft vanuit het perspectief van Sánchez zelf de regeerperiode tot aan de verkiezingsoverwinning van juli 2023. Het boek gaat over het regeren in moeilijke tijden en de stappen die gezet zijn om Spanje klaar te maken voor de toekomst.

De titel “Tierra firme” (letterlijk vasteland) verwijst naar het vaste fundament dat in de afgelopen jaren is gelegd met belangrijke hervormingen. Na jaren van crisis en moeizame minderheidsregeringen is er nu meer stabiliteit ontstaan.

In het boek presenteert Sánchez ook zijn visie op de toekomst van Spanje. Er liggen nog grote uitdagingen zoals werkloosheid en ongelijkheid, maar met de ingezette veranderingen kan het land deze problemen het hoofd bieden. Het is zaak om koers te houden.

Manual de resistencia

In februari 2019 publiceerde Pedro Sánchez als eerste zittende Spaanse premier het boekManual de resistencia“. Het boek gaat over zijn eerste jaar als premier waarin hij af te rekenen had met interne machtsstrijd en wantrouwen vanuit de oppositie.

In het boek doet Sánchez verslag van deze moeizame periode waarin hij uiteindelijk toch een minderheidsregering wist te vormen. Het boek geeft een kijkje achter de schermen van de Spaanse politiek in een roerige periode.

De publicatie van het boek zorgde destijds voor de nodige publiciteit. Een zittende premier die een boek uitbrengt is immers vrij ongebruikelijk. Uiteindelijk werd “Manual de resistencia” een bestseller in Spanje. De opbrengst van het eerste boek heeft Pedro Sánchez gedoneerd aan goede doelen.

Ga naar de inhoud