Search
menu
Search

Spaanse spoorwegmaatschappij verbiedt elektrische steps in treinen na recente explosies

Spaanse spoorwegmaatschappij verbiedt elektrische steps in treinen na recente explosies
Beeld: via canva.com

Spaanse spoorwegmaatschappij verbiedt elektrische steps in treinen na recente explosies

De grootste spoorwegmaatschappij van Spanje, Renfe, heeft op maandag besloten om elektrische steps te verbieden in alle passagierstreinen. Dit verbod gaat op 12 december 2023 in en geldt voor zowel regionale treinen als hogesnelheidstreinen en langeafstandstreinen.

Het verbod is ingesteld vanwege de gevaarlijke situaties die zijn ontstaan door branden in de accu’s van elektrische steps in openbaar vervoer. Dergelijke branden kunnen ontstaan door manipulatie, schade aan de accu, slijtage of het gebruik van verkeerde opladers. Niet alleen elektrische steps worden verboden, maar ook hoverboards en andere elektrische voertuigen met accu’s. Uitgezonderd hiervan zijn voertuigen voor mensen met een beperkte mobiliteit en elektrische fietsen.

Renfe baseert het verbod op criteria rondom volksgezondheid en veiligheid van reizigers. Het is vergelijkbaar met soortgelijke maatregelen in andere Spaanse en Europese steden en landen.

Sevilla was in 2021 de eerste Spaanse stad die elektrische steps verbood tijdens de spits in metro’s. Catalonië verbood in februari 2023 elektrische steps zowel in voertuigen als op perrons en stations, na een explosie in een trein. Sinds 4 november 2023 mogen reizigers ook geen elektrische steps meenemen in het openbaar vervoer in Madrid. Spoorwegmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, evenals de metro van Londen en Hamburg hebben elektrische steps ook al verboden.

Als het verbod ingaat, mag Renfe reizigers verplichten een trein te verlaten als ze een voorwerp, bagage of voertuig bij zich hebben dat gevaarlijk is voor de veiligheid. Op stations zal voorlichting gegeven worden en er kunnen willekeurige inspecties plaatsvinden.

Explosie

De directe aanleiding voor het verbod zijn enkele incidenten waarbij elektrische steps tot explosies hebben geleid in het openbaar vervoer. Dit gebeurde onder andere in Catalonië en Madrid.

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor dergelijke explosies zoals manipulatie van de accu, schade aan de accu door bijvoorbeeld vallen, slijtage van onderdelen na langdurig gebruik en het gebruik van verkeerde opladers.

Als een elektrische step explodeert in een trein kan dat grote gevolgen hebben waaronder gevaar voor passagiers en personeel, mogelijke verwondingen en schade aan materieel, maar ook de verstoring van de dienstregeling en annuleringen van treinen. Kortom, de veiligheidsrisico’s zijn dusdanig groot dat een verbod noodzakelijk werd geacht.

Elektrische steps

Elektrische steps zijn kleine vervoersmiddelen met een elektromotor en accu. Ze zijn razend populair geworden in Spanje als hip en milieuvriendelijk alternatief voor auto’s en het openbaar vervoer. Maar ze brengen dus ook risico’s met zich mee zoals kans op ongevallen door technische mankementen of gebruikersfouten, brandgevaar door accu-issues, overlast door foutparkeren en onveilige situaties in drukke gebieden met voetgangers en fietsers.

Ga naar de inhoud