skip to Main Content
“La matanza de cerdos” ofwel het doden van varkens als traditioneel “familie” feest in Spanje

“La matanza de cerdos” ofwel het doden van varkens als traditioneel “familie” feest in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Iedereen weet inmiddels dat er nog steeds veel Spanjaarden dol zijn op het stierenvechten of stierenrennen waarbij de stieren bijna altijd een gruwelijke en gewelddadige dood lijden puur en alleen zodat het publiek dat kan bekijken. Daarnaast is inmiddels bekend dat niet alle Spanjaarden diervriendelijk zijn en vreemd omgaan met honden, katten, paarden en andere dieren. Uiteraard is niet iedereen in Spanje zo en komt er steeds meer verzet tegen dit soort gruwelijkheden maar vandaag behandelen we de “matanza de cerdos” ofwel het slachten van varkens, iets waar zelfs veel Spanjaarden niets van afweten.

Onder het mom van cultuur en traditie kan veel in Spanje. Wat voor de een cultuur en een eeuwenoude traditie is, is in de ogen van iemand anders in Europa (en Spanje) iets heel anders en heeft dat niets met cultuur te maken, ook al is het een traditie. Helaas is het vaak vechten tegen de bierkaai om te proberen om dieren in Spanje minder of helemaal niet te laten lijden. PACMA is de politieke partij, te vergeleken met de Partij voor de Dieren, die veel gruwelijkheden in de schijnwerpers zet en ook veel gedaan krijgt wat betreft veranderingen in wetten en het laten stoppen van “traditionele en culturele gruwelijkheden” maar er is nog een lange weg te gaan.

Doden van varkens

Een van die gruwelijkheden is de “matanza de cerdos” ofwel het doden van varkens, een traditie die in de wintermaanden van november tot april plaatsvindt op veel plaatsen in Spanje. Deze traditie van het op gruwelijke wijze doodsteken en laten lijden van een varken onder het toeziend oog van hele families, inclusief kinderen, vindt nog steeds veel plaats in het land en PACMA heeft de aandacht hierop gevestigd. Er zijn zelfs veel Spanjaarden die niets weten van deze traditie en het daar ook niet mee eens zijn.

In veel gevallen gaat het bij de “matanza de cerdos” om huis-tuin-en-keuken slachtingen, gepleegd door personen die daar totaal geen opleiding voor gedaan hebben en vaak niet eens weten wat ze doen. Ze hebben geen kennis van zaken en dat interesseert hen ook helemaal niet, het is immers traditie in een familie of dorp om een varken te doden en tradities moet je in stand houden, zo meent men.

Lijdensweg

De varkens leven maanden voor de slachting vaak in erbarmelijke omstandigheden en worden vetgemest zonder dat daar enige inspectie en/of medische controle bij komt kijken. De enige reden waarom men de varkens gedurende maanden heeft volgepropt met eten is om ze lekker vet te maken. Op het moment van de slachting worden de varkens, vaak door middel van haken die men in de varkens steekt, uit hun lugubere en ongezonde stallen gehaald om daarna vastgenageld te eindigen op een houten tafel. Daar worden de varkens met een mes in de keel gestoken waarna ze langzaamaan te midden van kreten van afschuw en lijden doodbloeden.

Wetten

Deze gruwelijke traditie is in strijd met de Europese verordening 1099/2009 waarin men stelt dat er een verplichting is om dieren vóór het slachten, slepen of pijnigen te bedwelmen waardoor de dieren geen onnodige pijn lijden. De “matanza de cerdos” gebeuren echter nog steeds in Spanje waarbij deze compleet in strijd zijn met de Europese wetten. Het lijkt er echter op dat niemand daar iets aan doet, niet vanuit Europa en niet vanuit de centrale regering of regionale overheden in Spanje. Ook in Spanje heeft men sinds november 2007 een wet, de BOE-A-2007-19321, waarin staat dat beesten niet zomaar gedood mogen worden en bedwelmd moeten zijn om onnodig lijden te voorkomen.

In Spanje worden er nog “matanzas de cerdos” georganiseerd op veel plaatsen in Huesca, Galicië, Cantabrië, Salamanca, Zamora in Castilla y León, Extremadura en diverse andere regio’s, provincies en gemeenten. Het vlees van het varken wordt vaak gebruikt om worsten te maken zoals de bloedworst (morcilla) maar ook chorizos, salchichón of hammen en plakken ham, onder andere. Vroeger, en dan hebben we het over heeeeel lang geleden, was het slachten van een varken pure noodzaak om zo voor lange tijd vlees te hebben gedurende de koude wintermaanden. Tegenwoordig bestaat daar de Mercadona voor en is het een pure traditionele kwestie geworden.

Stoppen

In al dit soort gevallen gaat het om “traditionele of culturele” festiviteiten die vanwege het feit dat het een Spaanse traditie is dan ook maar gewoon moeten plaatsvinden. Tijden zijn veranderd en men moet, ook in Spanje, met de tijd meegaan. Daarom roept PACMA de politici op om actie te ondernemen en het doden van varkens te verbieden. Het is immers in strijd met de Europese verordeningen en men kan niet meer de andere kant op kijken.

Meer informatie over de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA kun je in ons artikel lezen of bekijken op de website van PACMA zelf.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. De mens is en blijft het GROOTSTE monster dat onze lieve Heer ooit geschapen
  \heeft en dat geldt over de hele wereld.Maar ik woon nu slechts 6 maanden per jaar hier en zie en lees om me heen teveel dierenleed, naast dit leed met de varkens en de stieren wat te denken over de GALGOS. Ik heb zelf een van deze kneuzen en ik zou met liefde die lieden opknopen. Maar nogmaals wanneer er geen respect is voor het dier, zal het wel zo blijven. Men moet zich wel bedenken dat we allemaal dezelde eindbeastemming hebben

  1. RLS, dergelijke events bestaan niet alleen in Spanje, maar ook in Beieren. Met dat verschil dat het nog te slachten varken niet wordt blootgesteld aan een walgelijk publiek tafereel met kinderen erbij, maar door lokale slagers op de juiste manier in afgesloten ruimte wordt geslacht. Het vlees wordt geserveerd met zuurkool en bier en de overgebleven koteletten, bloedworsten en filets worden verpakt per opbod verkocht. Dus niet zo’n overbodig messengevecht van een stel dorpelingen uit Spanje…..

 2. In de hele wereld worden er dieren geslacht omdat er nu eenmaal mensen zijn die vlees willen eten. Bij varkens gebeurt dat slachten in de meeste gevallen door het dier de keel door te snijden. Daardoor wordt de bloedtoevoer naar de hersenen gestopt en treedt vrijwel meteen bewusteloosheid in. Daarna bloedt het dier dood. De meeste varkens in de dorpen in Spanje waar nog op die manier geslacht wordt hebben daarvoor een prima leven gehad (en in elk geval een veel beter leven dan de varkens in Nederland). Ik heb in mijn leven aardig wat matanzas meegemaakt maar nog nooit gezien dat de dieren “door middel van haken die men in de varkens steekt” uit ” lugubere en ongezonde stallen” gehaald werden. Ik vind dit artikel dan ook stemmingmakerij, sorry. Mijn advies aan alle mensen die dit soort artikelen schrijven of er er vol afschuw op reageren is: wordt veganist, dan heb je tenminste recht van spreken. Feliz Año nuevo.

 3. Het een sluit het andere natuurlijk niet uit.
  Laten we ons geen illusie maken over “diervriendelijk” slachten. Het is NOOIT vriendelijk om een dier te doden. Maar helaas zijn er nog altijd veel mensen die menen dat dit nodig is. Met een hele reeks aan smoesjes. Ieder moet maar zijn eigen verantwoording nemen, maar dit is helaas weer een van de vele wreedheden in Spanje. De wetgeving zou prima zijn, maar wie moet daar controle op gaan uitoefenen????

  1. Ik begrijp wat u bedoeld maar bvb in België is het verplicht om een dier verdoofd te doden (ik gebruik liever dit woord dan het barbaarse slachten). Als bvb Leen insinueert dat ze (of hij?) graag slacht volgens de ‘oude traditie’ vind ik dat barbaars en dat heeft niets te maken met het heilig boontje uit te hangen zoals hier elders vermeldt. Het dier heeft ook een leven, een zekere bewustzijn! Uit respect voor dit dier kan men TENMINSTE de moderne methode toepassen maar ja: om geldredenen of uit luiheid of beide wordt het niet gedaan…

 4. In Nederland worden zo’n 65 miljoen varkens gehouden in een persé dieronvriendelijke omgeving, zeker daar waar het de varkens betreft.
  Daarna worden er wekelijks vele duizenden varkens op een schadalige manier in vrachtwagens gepropt om een uitputtende reis naar Italië te maken, zeker zomers als het heet is.
  Daar gaan ze heen om in Parma geslacht te worden en komen terug naar Nederland als Parmaham waar wij ze in de supermarkt kopen.
  Dit afschuwelijke transport komt voort uit regelgeving vanuit de EU.
  Parmaham heeft namelijk een beschermde status en het vlees moet dus uit Parma komen, net zoals bijvoorbeeld Bordeaux wijnen uit de gelijknamige streek uit Frankrijk moeten komen.
  Overigens, voordat iedereen op de EU begint te schelden, het zijn de nationale parlementen die dit soort zaken met elkaar hebben afgesproken, zoals vrijwel alle regelgeving door de nationale parlementen wordt opgetuigd.
  Alleen als een besluit thuis slecht te verkopen is roepen de politicie maar al te graag dat het door de EU komt; maar dit terzijde.
  Dus ja, het feest van het slachten van een varken in Spanje is afschuwelijk, maar vergeet dan niet dat het ophokken van die miljoenen varkens in Nederland en die duizenden afschuwelijke transporten geen haar beter zijn.
  Iedereen een gelukkig Nieuwjaar en misschien komend jaar een onsje minder vlees?

 5. Stap eens een slachthuis binnen in Nederland en hang niet het heilige boontje uit.
  Op het platteland waar ik woon heet het “la matanza del cerdo” … enkelvoud dus. In veel dorpen wordt er elk jaaar 1 of 2 scharrel-varkens vetgemest en traditioneel geslacht. Hoewel de wet per autonomische deelstaat verschillend is, worden de meeste varkens in het lokale slachthuis geslacht, en worden er door de vee-arts monsters genomen om te kijken of het varken niet ziek is en geschikt voor konsumptie. Als het varken is goedgekeurd, worden er “artesanale” produkten gemaakt zoals “morcilla” en “Chorrizo”. Verschillende kulturen die hier door het Nederlandse wijzende vingertje worden afgekeurd. Mijn opa in Nederland slachtte ook elke winter zelf een varken … en daar is niets mis mee.
  Wat we in Nederland niet willen zien is dat het vlees herkenbaar in de vitrines ligt… zoals een heel konijn, varkenskop en ander orgaanvlees.
  En daarom liggen de karbonaatjes er als onherkenbaar bij en weet eigenlijk niemand van welk deel van het varken dit vandaan komt.
  Veel van jullie vinden het walgelijk … en dat vind ik prima .. des te meer goede slachtprodukten kan ik kopen.

  1. Als er verantwoord wordt geslacht is daar niets mis mee, maar er wordt helaas juist ook veel onverantwoord omgegaan met dit proces. Soms worden zelfs kinderen er bij betrokken, die dit helemaal niet kunnen. Bovendien is dit oerdom, want het is bewezen dat de kwaliteit, vooral van de organen, sterk te lijden heeft onder de extreme stress dat zo’n dier in doosnood ervaart. En dat terwijl men in Spanje juist zo gek is op orgaanvlees!?
   Alle betrokkenen zijn dus beter af als er professioneel wordt gewerkt met respect voor het dier dat hen als voedsel dient.

 6. Doet me denken aan mijn kindertijd, dat was een gewoon onderdeel van het leven.. Dit was toen normaal, varkens werden op de boerderij geslacht en verwerkt tot consumeerbaar vlees.

  1. Even een berichtje omtrent Jaap.
   Ook ik heb dat vroeger mee gemaakt als kind. Dat men een varken op een ladder vast zette , omhoog hees en een kogel gaf. Daarna met heet water overgieten en schoonboenen. Dit waren dingen die er gedaan werden voor 65 jaar terug. In deze tijd waar men aan neemt dat we meer weten over het gedrag van dieren en dat die ook pijn hebben verwacht je zo,n praktijken niet meer. Zelf was ik een vleeseter maar eet het nog maar zeer zelden. Sommige dingen worden erg overtrokken , maar ik wacht op de dag dat we mensenvlees op tafel krijgen.Och,,een man meer of minder maakt geen zak uit he. Laat het dan maar een Spanjaard zijn om een voorbeeld te stellen. Weten ze gelijk hoe het gaat.

  2. Ja Cris.
   Het is niet te filmen hier.
   Ik zal me niet schoon praten want in mijn eigen land zijn er barbaren die het ook leuk vinden om in deze tijd nog lugubere dingen met dieren te doen. Van mij uit mogen ze die aan een paal hangen. Gelukkig Nieuw-Jaar en volgend jaar hou ik er mee op om reactie,s te geven. Ik wil nieuws lezen en dat behoeft geen commentaar want dan moet ik zelf een site in elkaar zetten.

 7. Dat er mensen bestaan die het normaal vinden om een dier dit aan te doen!?
  Dan moet je toch wel van een behoorlijke hoogte hard op je hoofd geland zijn, of gestoord geboren zijn. Ik hoop echt dat ze hun wetten nu eindelijk ook eens echt gaan toepassen en hier fikse straffen voor gaan uitdelen. Er is tenslotte dit jaar niet voor niets een wet aangenomen om de rechten van de dieren vast te leggen en ze mogen dus niet meer als “een ding” beschouwd worden!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken