Search
menu
Search

“La matanza de cerdos” ofwel het doden van varkens als traditioneel “familie” feest in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

“La matanza de cerdos” ofwel het doden van varkens als traditioneel “familie” feest in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Iedereen weet inmiddels dat er nog steeds veel Spanjaarden dol zijn op het stierenvechten of stierenrennen waarbij de stieren bijna altijd een gruwelijke en gewelddadige dood lijden puur en alleen zodat het publiek dat kan bekijken. Daarnaast is inmiddels bekend dat niet alle Spanjaarden diervriendelijk zijn en vreemd omgaan met honden, katten, paarden en andere dieren. Uiteraard is niet iedereen in Spanje zo en komt er steeds meer verzet tegen dit soort gruwelijkheden maar vandaag behandelen we de “matanza de cerdos” ofwel het slachten van varkens, iets waar zelfs veel Spanjaarden niets van afweten.

Onder het mom van cultuur en traditie kan veel in Spanje. Wat voor de een cultuur en een eeuwenoude traditie is, is in de ogen van iemand anders in Europa (en Spanje) iets heel anders en heeft dat niets met cultuur te maken, ook al is het een traditie. Helaas is het vaak vechten tegen de bierkaai om te proberen om dieren in Spanje minder of helemaal niet te laten lijden. PACMA is de politieke partij, te vergeleken met de Partij voor de Dieren, die veel gruwelijkheden in de schijnwerpers zet en ook veel gedaan krijgt wat betreft veranderingen in wetten en het laten stoppen van “traditionele en culturele gruwelijkheden” maar er is nog een lange weg te gaan.

Doden van varkens

Een van die gruwelijkheden is de “matanza de cerdos” ofwel het doden van varkens, een traditie die in de wintermaanden van november tot april plaatsvindt op veel plaatsen in Spanje. Deze traditie van het op gruwelijke wijze doodsteken en laten lijden van een varken onder het toeziend oog van hele families, inclusief kinderen, vindt nog steeds veel plaats in het land en PACMA heeft de aandacht hierop gevestigd. Er zijn zelfs veel Spanjaarden die niets weten van deze traditie en het daar ook niet mee eens zijn.

In veel gevallen gaat het bij de “matanza de cerdos” om huis-tuin-en-keuken slachtingen, gepleegd door personen die daar totaal geen opleiding voor gedaan hebben en vaak niet eens weten wat ze doen. Ze hebben geen kennis van zaken en dat interesseert hen ook helemaal niet, het is immers traditie in een familie of dorp om een varken te doden en tradities moet je in stand houden, zo meent men.

Lijdensweg

De varkens leven maanden voor de slachting vaak in erbarmelijke omstandigheden en worden vetgemest zonder dat daar enige inspectie en/of medische controle bij komt kijken. De enige reden waarom men de varkens gedurende maanden heeft volgepropt met eten is om ze lekker vet te maken. Op het moment van de slachting worden de varkens, vaak door middel van haken die men in de varkens steekt, uit hun lugubere en ongezonde stallen gehaald om daarna vastgenageld te eindigen op een houten tafel. Daar worden de varkens met een mes in de keel gestoken waarna ze langzaamaan te midden van kreten van afschuw en lijden doodbloeden.

Wetten

Deze gruwelijke traditie is in strijd met de Europese verordening 1099/2009 waarin men stelt dat er een verplichting is om dieren vóór het slachten, slepen of pijnigen te bedwelmen waardoor de dieren geen onnodige pijn lijden. De “matanza de cerdos” gebeuren echter nog steeds in Spanje waarbij deze compleet in strijd zijn met de Europese wetten. Het lijkt er echter op dat niemand daar iets aan doet, niet vanuit Europa en niet vanuit de centrale regering of regionale overheden in Spanje. Ook in Spanje heeft men sinds november 2007 een wet, de BOE-A-2007-19321, waarin staat dat beesten niet zomaar gedood mogen worden en bedwelmd moeten zijn om onnodig lijden te voorkomen.

In Spanje worden er nog “matanzas de cerdos” georganiseerd op veel plaatsen in Huesca, Galicië, Cantabrië, Salamanca, Zamora in Castilla y León, Extremadura en diverse andere regio’s, provincies en gemeenten. Het vlees van het varken wordt vaak gebruikt om worsten te maken zoals de bloedworst (morcilla) maar ook chorizos, salchichón of hammen en plakken ham, onder andere. Vroeger, en dan hebben we het over heeeeel lang geleden, was het slachten van een varken pure noodzaak om zo voor lange tijd vlees te hebben gedurende de koude wintermaanden. Tegenwoordig bestaat daar de Mercadona voor en is het een pure traditionele kwestie geworden.

Stoppen

In al dit soort gevallen gaat het om “traditionele of culturele” festiviteiten die vanwege het feit dat het een Spaanse traditie is dan ook maar gewoon moeten plaatsvinden. Tijden zijn veranderd en men moet, ook in Spanje, met de tijd meegaan. Daarom roept PACMA de politici op om actie te ondernemen en het doden van varkens te verbieden. Het is immers in strijd met de Europese verordeningen en men kan niet meer de andere kant op kijken.

Meer informatie over de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA kun je in ons artikel lezen of bekijken op de website van PACMA zelf.

Ga naar de inhoud