Klimaatverandering oorzaak van 30 cm minder strand in Salou

Oeps ... foto ontbreekt!

Klimaatverandering oorzaak van 30 cm minder strand in Salou

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Uit een onderzoek blijkt dat diverse stranden van Salou door de klimaatverandering elk jaar 30 cm strand kwijt raken. De gemeente zoekt nu naar een natuurlijke oplossing voor het probleem van de steeds smaller wordende stranden van de populaire badplaats aan de Costa Dorada.

De gemeente Salou heeft de Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTec (UPC) opdracht gegeven voor een onderzoek naar het effect van de klimaatverandering op de stranden van de badplaats aan de Costa Dorada. Uit dat onderzoek is gebleken dat diverse stranden meer dan 30 cm strand verliezen en dat de stranden dus steeds smaller worden.

Elk jaar moeten diverse stranden verbreed of verbeterd worden door het aanvoeren of opspuiten van zand omdat de zee de stranden aanvreet en smaller maakt. Bij slecht weer in met name de wintermaanden gaat het om iets natuurlijks maar volgens het onderzoek is de klimaatverandering de schuld van de steeds smaller wordende stranden.

Dat geldt dan met name voor de stranden in de Cala llenguadets en de Playa Larga waar meer dan 30 cm zand verdwijnt elk jaar. Andere stranden hebben daar minder last van omdat ze of natuurlijk beschermd worden door de baaien en rotsen of omdat de gemeente jaren geleden dijken en golfbrekers heeft aangebracht in zee.

Afgelopen zomer heeft dit er voor gezorgd dat de eigenaren van de Chiringuitos en de strandstoelen en parasols minder ligbedden en parasols mochten plaatsen vanwege de Kustwet omdat 50% van de stranden vrij moet zijn.

De gemeente is nu op zoek naar een natuurlijke manier van het behouden en beschermen van de stranden die uiteraard erg belangrijk zijn voor een badplaats waar men voor de zee en het strand naar toe gaat.

Ga naar de inhoud