Klimaatverandering oorzaak van 30 cm minder strand in Salou

Klimaatverandering oorzaak van 30 cm minder strand in Salou
Beeld: Pixabay

Klimaatverandering oorzaak van 30 cm minder strand in Salou

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Uit een onderzoek blijkt dat diverse stranden van Salou door de klimaatverandering elk jaar 30 cm strand kwijt raken. De gemeente zoekt nu naar een natuurlijke oplossing voor het probleem van de steeds smaller wordende stranden van de populaire badplaats aan de Costa Dorada.

De gemeente Salou heeft de Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTec (UPC) opdracht gegeven voor een onderzoek naar het effect van de klimaatverandering op de stranden van de badplaats aan de Costa Dorada. Uit dat onderzoek is gebleken dat diverse stranden meer dan 30 cm strand verliezen en dat de stranden dus steeds smaller worden.

Elk jaar moeten diverse stranden verbreed of verbeterd worden door het aanvoeren of opspuiten van zand omdat de zee de stranden aanvreet en smaller maakt. Bij slecht weer in met name de wintermaanden gaat het om iets natuurlijks maar volgens het onderzoek is de klimaatverandering de schuld van de steeds smaller wordende stranden.

Dat geldt dan met name voor de stranden in de Cala llenguadets en de Playa Larga waar meer dan 30 cm zand verdwijnt elk jaar. Andere stranden hebben daar minder last van omdat ze of natuurlijk beschermd worden door de baaien en rotsen of omdat de gemeente jaren geleden dijken en golfbrekers heeft aangebracht in zee.

Afgelopen zomer heeft dit er voor gezorgd dat de eigenaren van de Chiringuitos en de strandstoelen en parasols minder ligbedden en parasols mochten plaatsen vanwege de Kustwet omdat 50% van de stranden vrij moet zijn.

De gemeente is nu op zoek naar een natuurlijke manier van het behouden en beschermen van de stranden die uiteraard erg belangrijk zijn voor een badplaats waar men voor de zee en het strand naar toe gaat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.