Klimaatverandering oorzaak van 30 cm minder strand in Salou

Klimaatverandering oorzaak van 30 cm minder strand in Salou
Beeld: Pixabay

TARRAGONA – Uit een onderzoek blijkt dat diverse stranden van Salou door de klimaatverandering elk jaar 30 cm strand kwijt raken. De gemeente zoekt nu naar een natuurlijke oplossing voor het probleem van de steeds smaller wordende stranden van de populaire badplaats aan de Costa Dorada.

De gemeente Salou heeft de Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTec (UPC) opdracht gegeven voor een onderzoek naar het effect van de klimaatverandering op de stranden van de badplaats aan de Costa Dorada. Uit dat onderzoek is gebleken dat diverse stranden meer dan 30 cm strand verliezen en dat de stranden dus steeds smaller worden.

Elk jaar moeten diverse stranden verbreed of verbeterd worden door het aanvoeren of opspuiten van zand omdat de zee de stranden aanvreet en smaller maakt. Bij slecht weer in met name de wintermaanden gaat het om iets natuurlijks maar volgens het onderzoek is de klimaatverandering de schuld van de steeds smaller wordende stranden.

Dat geldt dan met name voor de stranden in de Cala llenguadets en de Playa Larga waar meer dan 30 cm zand verdwijnt elk jaar. Andere stranden hebben daar minder last van omdat ze of natuurlijk beschermd worden door de baaien en rotsen of omdat de gemeente jaren geleden dijken en golfbrekers heeft aangebracht in zee.

Afgelopen zomer heeft dit er voor gezorgd dat de eigenaren van de Chiringuitos en de strandstoelen en parasols minder ligbedden en parasols mochten plaatsen vanwege de Kustwet omdat 50% van de stranden vrij moet zijn.

De gemeente is nu op zoek naar een natuurlijke manier van het behouden en beschermen van de stranden die uiteraard erg belangrijk zijn voor een badplaats waar men voor de zee en het strand naar toe gaat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

25
Reageer op dit artikel

14 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
brianvanhees@hotmail.com

Alsof er een of andere levenslange garantie bestaat dat de natuur niet mag veranderen. In mijn tuin waait/spoelt ook zand en aarde weg op sommige plaatsen die ik moet aanvullen. Maak de mensen niet gek met leugens.

martin-anoniem

Het stikstofprobleem van de Nederlandse boeren is overal merkbaar. Binnenkort met de trekkers naar Spanje?

INCOGNITO

Mijn advies is, “HET IS WAT HET IS”, als je zo kunt leren denken in je dagelijks leven heb je veel minder stres (wat weer resulteert in minder lichamelijke klachten) en een gelukkiger leven.

ad

Veel stranden aan de Middellandse zee waren geen stranden, het waren rotsen, die ze verlaagden, er zand op spuiten, met het gevolg als de zee wild is het zand dan verdwijnt, kijk maar tussen Benicarló en Peniscola er was geen strand enkel rotsen en geen appartementen, daar heeft de mens in gegrepen. Kwam eens op bezoek naar Amposta – Vinaroz – Benicarló – Peniscola in 1964, Toen waren er nog kleine dorpen. Toen zag je hoe Spanje was, armoede, cholera die uitbrak…gelukkig kwamen de toeristen en kochten appartementen aan de vliet. Dus gauw stranden maken en appartementen zetten en zo… Lees verder »

Anoniem

Ik kom er sinds 1966 en tussen Amposta en Peniscola waren het allemaal zandstranden. Heeft u de zee íngewandeld? Dan zou u dit weten want bij rotsstranden is de zeebodem ook rotsachtig en dit is hier niet het geval, de zeebodem is overal zand. Het kloot wel dat men ook sommige stranden heeft moeten ophogen zoals o.a. tussen Benicarlo-Peniscola (ong 1980-1990) en het strand van San Carles de la Rapita (plus de playa Alouette aan de overkant vd baai, omstreeks 2002).

Don

Ik weet het niet maar volgens mij heeft dit bericht een hoog 28-december-gehalte…..;-)

Don
Hugo

Verwonderlijk hoe agressief mensen reageren als we worden geconfronteerd met de gevolgen van menselijk handelen.Ik ben geen “klimaat gekkie” maar wel bezorgd en ja ik wil ook m’n stukje vlees en blijven vliegen naar m’n geliefde Catalonië (o jee😎) maar beetje nadenken over de toekomst van onze planeet kan toch geen kwaad?

Jargon

@Hugo

Inderdaad, klimaatgekken kunnen nogal agressief reageren als er niet naar hun gedram en leugens wordt geluisterd.

Harrie

List en bedrog, en de zelfbenoemde klimaat verbeteraars vullen hun zakken.

Annick

Het zeewaterniveau stijgt wereldwijd. Het zou mooi zijn mocht er zo snel mogelijk een betaalbare techniek gevonden worden om water te ontzilten en bruikbaar te maken en/of zelfs drinkbaar te maken.

ad

Kijk, in La Pineda de Salou (was vroeger bij Salou nu bij Vila Seca gebleven) vroeger in 1964 – 65 – 67 enz… breide de haven van Tarragona uit, braken een berg af rechts richting Salou om de havenmuur te verlengen…resultaat dat later het strand tegen Reco, amper 2m breed werd, paar jaren terug hebben ze een dam gebouw zodat het strand nu veel groter is, dan het ooit was, dit was niet van het klimaat alleen maar ook van de mens !

Theodoor

Bij veel oostenwind meer strand en bij meer westenwind minder strand in Salou. Maar de klimaatfanatici wijten alles aan het klimaat.

maclaren0@gmail.com

Op het einde van de rit wordt er met de vinger gewezen naar de diesel auto zoals gewoonlijk .
Dit zijn gewoon natuur fenomenen zoals reeds duizenden jaren .

Ans Poppe

Klimaatverandering is er al zolang de mens bestaat. Ik lees dat er bij andere steden golfbrekers of dijken zijn geplaatst waardoor er geen strandverlies is. Dat zouden ze overal kunnen doen .Dus het ligt niet aan het klimaat maar aan de overheid die de juiste maatregelen moet nemen. Op de ene plek wordt zand aan gespoeld en op de andere plek verdwijnt het.. Zo gaat het al eeuwen.

O.veltman

Wat een mooi verhaal. Ze spuiten al jaren het strand bij la pineda en zo door langs de kust van Salou op . Het slechte weer haalt jaarlijks meters strand weg . Drie jaar geleden nog het hele strand weg .

opa

de zee wordt elk jaar 30 cm breder, dat is toch ook wel een mooie gedachte 🙂

Anoniem

Zou het kunnen dat als de aarde bvb: 0,5 graden door de jaren heen in positie verandert t.ov. de zon er ook meer opwarming is ? Daar heb ik nooit iets over gehoord in de debatten over de opwarming van de aarde.

Rob

In dit artikel krijgt de klimaatverandering de schuld van het kleiner worden van de stranden. Er wordt echter met geen woord gerept waarom dat zo is. Daarom vind ik dit pure stemmingmakerij. Je zult eerst moeten bewijzen waarom dit verband er zogenaamd is.

esmeebeerenschot@gmail.com

Stemmingmakerij??? Huh? Er was al klimaatverandering nog voordat de mens op aarde woonde. Of dit komt door invloed mens of door normale klimaatverandering wordt toch op geen enkele manier gezegd? Het geeft alleen maar aan dat jij de definitie van klimaatverandering niet kent. 😉

Rob

Je leest niet goed. Ik heb het niet over klimaatverandering, dat is namelijk een feit en niet ter discussie, wat mij betreft. Het gaat er mij om dat in dit artikel de schuld van het kleiner worden van een strand gelegd wordt bij de klimaatverandering, zonder te bewijzen hoe dat dan gebeurd is.

Jargon

Het veranderende klimaat (vette melkkoe) is een geheel natuurlijke cyclus met de daaraan verbonden effecten is een miljoenen jaren oud gegeven. De zee geeft en de zee neemt, leer er mee omgaan zoals de voorouders dat deden en ‘vochten’ tegen de zee.

Beetje jammeren als watjes en meeloeien in de klimaathysterie levert natuurlijk flinke EU slurpsidie op, wat vervolgens in de zakken verdwijnt van regenten en aannemers.

esmeebeerenschot@gmail.com

Wie is hier nou hysterisch? Er staat toch klimaatverandering? Die is er idd al miljoenen jaren. Die gaat als een zwakke golf van steeds 50.000 jaar van mini ijstijd naar subtropisch. Als je iets van geschiedenis weet, dan weet je ook dat er steden nu onder water liggen die 2000 jaar geleden nog aan de kust lagen. Niets met de mens te maken. Dat er nu, sinds de industrialisering, een afwijking komt op de normale golfbeweging, heeft hier ff nix mee te maken. Daar wordt helemaal niet over gesproken. Dat is een link die jij zelf in je hoofd legt.

Jacob

Pffff, neem een pilletje en geniet van de zon!

Anoniem

Vind ik ook al dat gezwam er over het is nu eenmaal zo, dan ga je maar bij je tent of caravan zitten het is niet anders.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.