Search
menu
Search

Aantal werklozen in Spanje veel hoger dan officieel gepubliceerd

Aantal werklozen in Spanje veel hoger dan officieel gepubliceerd
Beeld: 123rf

Aantal werklozen in Spanje veel hoger dan officieel gepubliceerd

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elke maand maakt de Spaanse regering de cijfers bekend wat betreft het aantal werklozen in Spanje. Daarbij baseert men zich op de cijfers van het SEPE ofwel het Servicio Público de Empleo Estatal dat alleen die personen meerekent die staan ingeschreven als werkzoekende. Het is al veel langer bekend dat deze cijfers niet de realiteit weergeven maar nu blijkt dat er een groot verschil is.

Eind november maakte de regering bekend dat er 3.851.312 werklozen zijn in Spanje, een aantal dat gebaseerd is op de cijfers van het Nationaal Instituut voor de werkgelegenheid. Sinds het begin van de corona-crisis in Spanje is dat percentage met 18,6% of 605.265 personen gestegen naar een werkloosheidspercentage van 16,26%. 

Maar volgens de krant Vozpópuli zijn er veel meer werklozen aangezien niet alle werkzoekenden mee worden geteld in de officiële cijfers. Want men telt alleen die werklozen die ook als werkloze geregistreerd staan.

Maar er zijn ook werklozen die tussen wal en schip vallen vanwege hun situatie zoals die werklozen met een beperkte beschikbaarheid, de thuiswerkers, de personen die cursussen of een bijscholing volgen etc. Volgens de krant is het aantal werklozen dus veel hoger en moeten er minimaal 641.449 werklozen bij opgeteld worden.

Daardoor komt het aantal werklozen in Spanje dus op circa 4,5 miljoen te staan en dan nog telt men de circa 750.000 werknemers die zich in een zogenaamde ERTE (tijdelijke ontslagen en werktijdverkorting) bevinden nog niets eens mee omdat zij niet gezien worden als werkzoekende.

Maar dit zijn criteria die sinds 1985 niet meer zijn bijgewerkt en die ongeacht welke politieke partij aan de macht was of is altijd gehanteerd worden om het aantal werklozen weer te geven in Spanje. 

Sinds 2004 zijn er drie groepen werkzoekenden: de werkende niet-werkloze die terwijl hij/zij werkt op zoek is naar een andere baan; werkzoekenden met beperkte beschikbaarheid zoals werklozen die werk zoeken en alleen thuis of in het buitenland willen werken en de zogenaamde DENOS (demandantes de empleo no ocupados), dat wil zeggen gesubsidieerde landarbeiders, aanvragers van diensten voorafgaand aan tewerkstelling (opleidingen) en bijvoorbeeld studenten die op zoek zijn naar hun eerste baan.

Ga naar de inhoud