Madrid verspreid bladwijzer met blanke i.p.v. gekleurde Balthasar-wijze

Madrid verspreid bladwijzer met blanke i.p.v. gekleurde Balthasar-wijze
Beeld: Freepik

Madrid verspreid bladwijzer met blanke i.p.v. gekleurde Balthasar-wijze

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je zou bijna denken dat het een grap is op de bekende Día de los Inocentes in Spanje op 28 december maar antidiscriminatie ziet dat niet zo. Er zijn Drie Wijzen uit het Oosten, te weten Caspar, Melchior die beiden ‘blank’ zijn en Balthasar die ‘gekleurd’ is. Maar op een bladwijzer die door de gemeente Madrid is verspreid staan drie blanke Wijzen afgebeeld.

De PP-burgemeester spreekt van een ‘foutje’ van het verantwoordelijke bedrijf dat de bladwijzers voor het district Moncloa-Aravaca heeft ontworpen. José Luis Martínez-Almeida maakte er grapjes over maar antidiscriminatie is er niet blij mee want dit soort foutjes worden niet zomaar gemaakt.

En laten we eerlijk zijn, Los Reyes Magos ‘Melchor’, ‘Gaspar’ en ‘Baltasar’ hebben al eeuwen dezelfde huidskleur en dat weet iedereen dus een foutje van dit kaliber kan niet echt een foutje genoemd worden. De burgemeester heeft in ieder geval opdracht gegeven om alle bladwijzers meteen te vervangen want zijn favoriete ‘Rey’ is juist de gekleurde Balthasar (toevallig).

Volgens de krant El Mundo in een Twitterbericht is het niet bepaald een foutje van de ontwerpers want zij menen dat de afbeeldingen op de blñadwijzer gekopieerd zijn van een andere tekening waar wel een gekleurde Baltasar te zien is. Met andere woorden, Baltasar is speciaal ‘blank’ gemaakt voor de ‘foutieve’ bladwijzer.

Deze ‘fout’ doet denken aan de ‘fout’ die de extreemrechtse partij VOX in 2019 ook al maakte door op een kerstkaart in het Zuid Spaanse Cádiz drie blanke Wijzen af te beelden. De extreemrechtse partij wilde daarmee klaarblijkelijk de geschiedenis en traditie in Spanje en op de wereld herschrijven.

Even voor de duidelijkheid en voor alle VOX-politici, de Drie Wijzen uit het Oosten zijn: Melchior (Melchor) van oorsprong Europees; Gaspar (Casper) Aziatisch en Baltasar Afrikaans en dus gekleurd. Samen vertegenwoordigen ze de drie rassen uit de Middeleeuwen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.