Madrid verspreid bladwijzer met blanke i.p.v. gekleurde Balthasar-wijze

Madrid verspreid bladwijzer met blanke i.p.v. gekleurde Balthasar-wijze
Beeld: Freepik

Madrid verspreid bladwijzer met blanke i.p.v. gekleurde Balthasar-wijze

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je zou bijna denken dat het een grap is op de bekende Día de los Inocentes in Spanje op 28 december maar antidiscriminatie ziet dat niet zo. Er zijn Drie Wijzen uit het Oosten, te weten Caspar, Melchior die beiden ‘blank’ zijn en Balthasar die ‘gekleurd’ is. Maar op een bladwijzer die door de gemeente Madrid is verspreid staan drie blanke Wijzen afgebeeld.

De PP-burgemeester spreekt van een ‘foutje’ van het verantwoordelijke bedrijf dat de bladwijzers voor het district Moncloa-Aravaca heeft ontworpen. José Luis Martínez-Almeida maakte er grapjes over maar antidiscriminatie is er niet blij mee want dit soort foutjes worden niet zomaar gemaakt.

En laten we eerlijk zijn, Los Reyes Magos ‘Melchor’, ‘Gaspar’ en ‘Baltasar’ hebben al eeuwen dezelfde huidskleur en dat weet iedereen dus een foutje van dit kaliber kan niet echt een foutje genoemd worden. De burgemeester heeft in ieder geval opdracht gegeven om alle bladwijzers meteen te vervangen want zijn favoriete ‘Rey’ is juist de gekleurde Balthasar (toevallig).

Volgens de krant El Mundo in een Twitterbericht is het niet bepaald een foutje van de ontwerpers want zij menen dat de afbeeldingen op de blñadwijzer gekopieerd zijn van een andere tekening waar wel een gekleurde Baltasar te zien is. Met andere woorden, Baltasar is speciaal ‘blank’ gemaakt voor de ‘foutieve’ bladwijzer.

Deze ‘fout’ doet denken aan de ‘fout’ die de extreemrechtse partij VOX in 2019 ook al maakte door op een kerstkaart in het Zuid Spaanse Cádiz drie blanke Wijzen af te beelden. De extreemrechtse partij wilde daarmee klaarblijkelijk de geschiedenis en traditie in Spanje en op de wereld herschrijven.

Even voor de duidelijkheid en voor alle VOX-politici, de Drie Wijzen uit het Oosten zijn: Melchior (Melchor) van oorsprong Europees; Gaspar (Casper) Aziatisch en Baltasar Afrikaans en dus gekleurd. Samen vertegenwoordigen ze de drie rassen uit de Middeleeuwen.

Ga naar de inhoud