Op 28 December verschijnen traditiegetrouw valse nieuwsberichten in Spaanse media

Op 28 December verschijnen traditiegetrouw valse nieuwsberichten in Spaanse media
Beeld: Policía Nacional

Op 28 December verschijnen traditiegetrouw valse nieuwsberichten in Spaanse media

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 28 December, de dag van de Santos Inocentes, of de onschuldige heiligen verschijnen in Spanje traditioneel heel wat ongelooflijke (en valse) nieuwsberichten met de bedoeling verrassing en plezier bij de lezers op te wekken. Wie die dag het nieuws leest, let dus maar beter goed op! Hieronder een selectie van een paar opmerkelijke berichten, opgesteld door de krant El Heraldo de Aragon.

Op 28 december vieren katholieke landen de dag van de “onschuldige kinderen” wat in Spanje de “Dia de los Santos Inocentes” heet. In Spanje heeft deze dag naast de historische ook een humoristische betekenis, het is namelijk ook de dag van de grappen en grollen zoals in Nederland en België 1 april. Dus als je in Spanje woont pas dus op de grapjes die vrienden en familie kunnen uithalen en dierbaren die je voor de gek kunnen houden. Ben je zelf een grappenmaker dan is die dag jouw dag.

De Aragonese Federatie voor bergsporten

Op haar sociale media página laat de Federación Aragonesa de Montañismo weten dat duizenden vrijwillige bergbeklimmers “bezig zijn de Mallos de Riglos (een bekende rotsformatie in de provincie Huesca) steen voor steen uiteen te halen. “Het doel van het initiatief is de Mallos te verhuizen en opnieuw op te bouwen in drie gelijke delen in elk van de hoofdsteden van de provincies van Aragon (Huesca, Teruel en Zaragoza), om op die manier de CO2-uitstoot van de klimmers en klimsters te doen dalen die zich elk jaar naar de mythische rotsformatie begeven”. Volgens de federatie zou zelfs de voederplaats voor gieren mee verhuizen. “Men zal ze voor een kleine som kunnen eten geven”, besluit men met een kwinkslag.

De Nationale Politie

Ook de nationale politie deed haar duit in het zakje deze dinsdag. Ze stelde haar ‘patrulla felina’, patrouille van katten voor aan het publiek. “Tai en Maluco zijn de eerste katten die deel worden van ons korps”, verzekerde de politie haar volgers via whatsapp. Bij het bericht volgden ook twee foto’s en een filmpje van de dieren. “Tai is een  Siamese kat van 2,5 jaar oud die elke verdovende stof kan opsporen, terwijl Maluco in preventieve veiligheidsacties zal worden ingeschakeld”. De katten zouden de politie helpen bij het betreden van moeilijk te bereiken plaatsen.

Een roscon zonder gat

In Zaragoza heeft het bedrijf Frutos Secos El Rincón op Twitter laten weten dat ze vanaf 2 januari een nieuwe roscon voor Driekoningen op de markt brengen, eentje zonder gat in het midden (roscon sin agujero).

Cristiano Ronaldo

Dit kan gekwalificeerd worden als fake news of een grap maar Cristiano Ronaldo heeft zichzelf aangeboden aan FC Barcelona om de Catalaanse club een voetje te helpen. Cristiano Ronaldo wist ook een Facebook-bericht te halen waarin het Hotel Ciria aangaf dat hij met zijn vriendin Georgina in het hotel in Benasque (Huesca) aan het eten waren.

Wie op 28 december het Spaanse nieuws leest, doet dat dus maar beter met een kritische blik! Wij van SpanjeVandaag brengen natuurlijk zoals steeds betrouwbaar en gefundeerd nieuws en doen NIET MEE met de fake news en 28-december rage.

Ga naar de inhoud